Deníky Mistra a Markétky

Deníky Mistra a Markétky https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182464/bmid_deniky-mistra-a-mark-182464.jpg 4 17 17

Tato kniha umožní českým čtenářům nahlédnout do vnitřního světa jednoho z nejvýznamnějších autorů ruské literatury 20. století M. Bulgakova, autora románu Mistr a Markétka, který se stal jedním z erbovních děl světové literatury 20. století. Cesta k tomuto románu byla svízelná – – úspěchy střídaly prohry, nadšení, deprese, někdy blízké zoufalství. Autor začal psát svůj deník v roce 1921 po příjezdu do Moskvy. V roce 1926 mu byly při domovní prohlídce zabaveny tři sešity deníků zároveň se sci-fi novelou Psí srdce a trvalo skoro čtyři roky, než mu byly vráceny. Proto se Bulgakov rozhodl, že s psaním deníku skoncuje, a v roce 1933 požádal svou ženu Jelenu Sergejevnu, aby založila svůj deník. A tak její zásluhou sledujeme autorovu tvůrčí činnost, každodenní boj s byrokracií, dohlédajícími orgány, jeho myšlenky i názory, zápas o možnost vlastního vyjádření i zkušenosti ze spolupráce s divadly, především s MCHATem a později s Velkým divadlem, zmařené plány až po těžkou chorobu a smrt. Jelena Sergejevna se stala pečlivou kronikářkou svého muže. Oba deníky doplněné korespondencí vydávají cenné svědectví o zápasu autora s mocí a o tragickém údělu tvůrce v totalitním režimu. Přeložila Alena Morávková.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Academia
Originální název:

Dnevnik Mastera i Margarity , 2001


více info...

Přidat komentář

callahanh
07.03.2023 4 z 5

Vzhledem k extrémnímu množství jmen, postav a vysvětlivek "pod čarou", v němž se prakticky nejde zorientovat, poměrně obtížné, nicméně poučné čtení. Deníková forma, kterou knize dala Bulgakovova manželka, naprosto přesně svým strohým, jen minimálně popisným a většinou faktografickým stylem vystihuje, jak vypadal tehdejší život v Rusku. A i když Bulgakov nepatřil k těm autorům, kteří by vyloženě trpěli ve vyhnanství, stejně nemohl pořádně tvořit, protože buď na to vzhledem k nekonečným a leckdy zbytečným korekturám a úpravám jiných děl neměl prostor, nebo jeho díla byla zakázaná a tím pádem ztrácel motivaci. Všechno to se na něm podepisovalo zdravotně, což deníky zachycují také a v závěru je zdravotním trablům Bulgakova dokonce věnován speciální oddíl. Je možná škoda, že deníky samotného autora se moc nezachovaly, protože nějaký bližší vhled do jeho vnitřního světa tu tím pádem chybí, na druhou stranu můžeme být rádi, že alespoň manželka, byť asi literární ambice a talent moc neměla, v tomto díle pokračovala a svým osobitým způsobem nabídla náhled do svázaného světa totalitního státu, který se bohužel moc nezměnil a kniha tak vyznívá pořád aktuálně. 75 %

katy238
04.02.2023 5 z 5

Kniha Deníky Mistra a Markétky má autorů několik. A ti nejhlavnější jsou sami Michail a Jelena Bulgakovovi. Michal Bulgakov je nesmrtelný svým románem Mistr a Markétka, který už tenkrát nastavil zrcadlo tehdejším časům a po jeho přečtení většina i dnes oněmí autorovou genialitou, s jakou dokázal napsat nadčasové dílo plné kouzel a naděje. Napsal však mnohem více děl a okolnosti jejich vzniku, autorovy niterné myšlenky, obavy i záchvaty víry v lepší budoucnost pro něj i jeho milované protkávají obsáhlý svazek složený ze dnů několika let života nejprve Bulgakova samotného a pak z pohledu jeho ženy Jeleny. I když jsou deníky psány téměř s odstupem století a jejich hlavní autoři již dávno nežijí, je to neuvěřitelně stále aktuální čtení a pomůže mnohé pochopit i do dnešních časů. Mnohé věci totiž někde zůstaly stále stejné.


engelbert
26.07.2020 4 z 5

Bulgakova semlel režim jak mlýnek na maso. A to mohl dopadnout hůře, na Sibiři jako jiní. Pozoruhodné jak soustavné ústrky a protivenství snášel s bezmocným klidem. Ještě, že alespoň román Mistr a Markétka zůstal zachován.

sika444
28.02.2019 4 z 5

Velmi poučné, i když člověku toho hodně schází. Ve skutečnosti žili Bulgakovovi v přepychu a pod ochranou Vůdce. Dobové události pouze zmíněné, nekomentované. "Zatkli Babela." A dost. Většinu deníků psala Jelena, takže jsou spíš popisné. I tak stojí kniha za přečtení. Zvláště dopisy Stalinovi.

bejan
30.07.2017 5 z 5

Nejzajímavější a největší částí této knihy jsou deníkové záznamy Bulgakovovy ženy Jeleny. Dozvídáme se tak hodně o B. životě, o lidech se kterými se stýkal, i o životě v bolševické Moskvě 20. až 40. let.
Deníky samotného Mistra zabírají v knize jen asi prvních 50 stran. A je vlastně škoda, že se zachovaly. Bulgakovův antisemitismus, který na mnoha místech textu prosakuje mě rozčaroval a zklamal. Míšo, Míšo...

meera13
13.09.2014 4 z 5

Podle mě je anotace mírně zavádějící. Vzhledem k tomu, že deník M. A. Bulgakova zabírá cca desetinu knihy (50 stran), těžko může být řeč o nějakém vhledu do vnitřního světa. Stežejní částí knihy je deník Bulgakovovy ženy Jeleny Sergejevny. Ta spíše přibližuje okolnosti vzniku děl a způsob života Mistra. Také je přehlídkou osobností i "osobností" tehdejší kulturní scény v SSSR a dokresluje atmosféru doby. Podobně jako samotný román Mistr a Markétka. Stojí za přečtení.