Den D očima přímých účastníků

Den D očima přímých účastníků https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109420/bmid_den-d-ocima-primych-ucastniku-109420.jpg 5 10 2

David Howarth v knize Den D předkládá přímá svědectví amerických výsadkářů, britských inženýrů, francouzských civilistů či německých vojáků; vrací tak k životu ohromující příběh dramatických událostí ze 6. červa 1944. Kniha je jedinečným historickým svědectvím z úst mužů, kteří se stali přímými účastníky prvního dne bitvy v Normandii. Nepředkládá čtenářům pouze všeobecně známá fakta, ale celé spektrum osobních zkušeností účastníků Dne D, pokouší se vylíčit průběh bojů mezi výsadkáři a německými vojáky na normanském venkově, trýzeň těch, co se poprvé ocitli pod přímou palbou, utrpení na invazních plážích, šok německé obrany a všechen ten bitevní chaos, děs a euforii. Vzniká tak pozoruhodná mozaika, v níž se prolínají ty nejosobnější prožitky a zkušenosti s jednou z nejvýznamnějších historických událostí druhé světové války. David Howarth byl za druhé světové války válečným dopisovatelem BBC. Psát začal v roce 1951 a uznání si vydobyl například knihami We Die Alone, Trafalgar, The Voyage of the Armada a Waterloo: A Near Run Thing. Zemřel roku 1991.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

Dawn of D-Day , 2001


více info...

Přidat komentář

marco026
21.12.2023 4 z 5

Dňa 6. júna 1944 sa spojenecké sily vylodili v Normandii. Operácia niesla názov Overlord a vďaka nej sa podarilo otvoriť západný front. Už názov diela napovedá, že nepôjde len o popisovanie historických faktov, ale predovšetkým sa dozvieme to ako udalosti videli samotní vojaci.

O vylodení v Normandii som čítal už celkom veľa kníh, no napriek tomu aj v tomto diele som sa dozvedel nové veci. Autor nám sprostredkováva výpovede nie len amerických vojakov, ktorí dobyli pláže, ale tiež letcov, námorníkov, ženistov, tankistov a parašutistov. Dokonca sa dozvieme ako túto udalosť videla druhá strana, pretože kniha obsahuje tiež svedectvá nemeckých vojakov. Je ich síce pomenej, ale dobre doplňujú a prepájajú jednotlivé udalosti v knihe, ktoré pekne na seba nadväzujú. Na rozdiel od knihy Vítězové (Stephen E. Ambrose) je dielo Den D očima přímých účastníků podľa mňa vhodné tiež pre ľudí, ktorí nemajú o operácií Overlord nič načítané. Svedectvá o jednotlivých vylodeniach na plážach Utah, Omaha, Sword, Juno a Gold nie sú chaotické ani pre čitateľa, ktorý sa s danou tematikou stretáva prvý krát. Okrem toho konečne sa v rámci invázie dozvieme niečo o utrpení civilistov, ktoré je často v podobných prácach opomínané. Napriek tomu podobných kníh existuje dnes veľa a niekomu sa môže zdať, že sa v podstate nič nového nedozvedel.

Ak nechcete knihu, ktorá sa zameriava len na historické fakty, ale aj na to ako vnímali túto obrovskú vojenskú operáciu priami účastníci, tak dielo od Davida Howartha je pre vás vynikajúcou voľbou.

MartinezZ
14.07.2016 4 z 5

Původně jsem myslel, že mě to moc nechytne, protože nešlo o rozhodně první knihu vzpomínek účastníků, kterou jsem četl. Ze začátku jsem měl také pravdu, mnohé už bylo mnohokrát řečeno i jinde, postupně se s postupem operace odvíjí příběhy vybraných postav, které stojí za to čekání a čtení. Chopit se jich šikovný filmař, mohla by vzniknout velmi dobrá filmová pocta. Třeba takový příběh tanku, jež se stal doslova pilířem postupu z pláže Juno, je až horce neskutečná, jako asi všechno pro ty, co tam v oné době nebyli.


Štítky knihy

Bitva o Normandii (1944) západní fronta (2. světová válka)

Autorovy další knížky

David Armine Howarth
britská, 1912 - 1991
2011  92%Každý umírá sám - Mrazivým severem za svobodou
1967  80%Den invaze
2004  92%Den D očima přímých účastníků