Den D - Bitva o Normandii

Den D - Bitva o Normandii https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60122/mid_den-d-bitva-o-normandii-gFw-60122.jpg 5 10 4

Velkolepost Dne D ohromila i samotného Stalina. „V dějinách válek dosud nikdo nic takového nevykonal,“ napsal Churchillovi. Účastníci velké invaze přes Kanál – vojáci, námořníci nebo letci – na ten pohled nikdy nezapomněli. Stejně jako němečtí obránci, kteří se o útoku na Normandii dozvěděli až v poslední chvíli. Na francouzských plážích se vylodila největší invazní flotila všech dob. Nevídaný byl nejen rozsah této akce, ale i její nesmírně podrobná příprava. Přestože se podařilo podle plánu ustavit předmostí, záhy se ukázalo, že další fáze bitvy budou mnohem náročnější, než si kdokoli uměl představit. Hustá spleť živých plotů v Normandii dokonale sloužila bránícím se Němcům a zejména divize zbraní SS bojovaly velmi obratně a se zoufalým odhodláním. Stejně jako ve svých dalších knihách Stalingrad a Berlín – Okamžiky zkázy nabízí britský historik strhující vyprávění.... celý text

Přidat komentář

ondra2
05.06.2023 5 z 5

Velmi vydařená kniha. Jistě by mohla být rozsáhlejší a jednotlivé etapy bojů mohla popisovat podrobněji, takto pojatá pro obecný přehled vývoje od vylodění do osvobození Paříže postačí. Jako z jiných obdobných knih (u mě naposledy von Mansteinova Ztracená vítězství) vyplývá i z této, jak zásahy vedení okolo Hitlera negativně ovlivňovaly průběh bojů, když příslušné osoby rozhodovaly spíše ideologicky než s přihlédnutím k realitě v poli. Ve vztahu k velitelům Spojenců nelze v knize přehlédnout autorovo (dle citací i ze strany kolegů ve zbrani) občasné negativní hodnocení maršála Montgomeryho odůvodněné jeho přebujelým egem. To je pak blíže v jiných souvislostech zobrazeno v rovněž výborné knize Jaroslava Hrbka Arnhem 1944.

evarec
03.02.2015 5 z 5

Na začátku knížky, jsem pochybovala, jestli ji dočtu. Připadala mi moc obsáhlá a nevěřila jsem si, že vydržím přečíst líčení bojových operací, i když o vylodění v Normandii jsem se zajímala. Do knížky jsem se začetla, popis událostí vůbec nebyl strohý, jak jsem očekávala, knížka je napsaná přehledně, poutavě, dozvěděla jsem se spoustu informací ze "zákulisí". Moc se mi líbila.


NikaV
16.12.2013 5 z 5

Na VŠ jedna z mála povinně-volitelných knih, která mne fakt bavila. Poučná i čtivá zároveň.

wally
22.09.2013 5 z 5

Knížek o 2.sv.v. jsem již přečetl docela hodně...člověk má nějaké podvědomí, ale stejně mi to nedalo a řekl jsem si, že bych si rád přečetl knížku zaměřenou konkrétně na vylodění Spojenců v Normandii a z hromady knih jsem si vybral tuto a musím konstatovat, že ačkoliv jsem nečetl ty ostatní, tak tato je opravdu skvělá - přehledné řazení událostí, mapy posunu vojsk, poutavé osobní líčení přímo zúčastněných a hlavně i celková chytlavost a spád knihy. Zájemcům vřele doporučuji!