Dějiny Skotska

Dějiny Skotska https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64366/bmid_dejiny-skotska-7eN-64366.jpg 4 18 4

Obsáhlá publikace seznamuje s historií Skotska. Skotsko má již dlouho přídech romantismu, který vyplynul z několika skutečně dramatických osudů a událostí: Marie Skotská, Bonnie princ Charlie, William Wallace či Robert Bruce – ti všichni hráli svou významnou roli v odporu proti anglické agresi. Dnes můžeme říci, že to vše se velice dobře využívá pro turistický průmysl. Ale v posledním půlstoletí vznikl bezpočet akademických prací, které si kladly za cíl lépe vysvětlit skotskou minulost – a to nejen ve Skotsku. Stejně tak motivovalo zájem o neanglické části Britských ostrovů vágní používání slova ,Británie‘ v televizi a knihách.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Scotland: A History , 2005


více info...

Přidat komentář

ondra2
15.11.2023 4 z 5

Jako každá jiná kniha edice má svoje přednosti, zde spočívající v tom, že nezabíhá do přílišných podrobností v dávnověku, který bývá u jiných dílů poměrně nezáživný a nudný, relativně rychle se čte. Na druhou stranu je nejspíše třeba ji přečíst v krátkém sledu po Dějinách Walesu a Británie, aby člověk dostal ucelený pohled (pokud nemá zájem o pohled pouze dílčí s určitými vazbami na další části ostrova) na dějiny Velké Británie a jejích součástí. Tím, že se zde jedná o dějiny části většího státu, zabývá se zahraničními vztahy spíše s ohledem na skotskou emigraci v celém světě, dříve jinak vztahy Skotska a Francie, resp. Skotska a Anglie. Oproti jiným dílům edice je pak s ohledem na rozsah knihy větší pozornost kladena kultuře a náboženství, jimž je pak v převážné míře věnována i závěrečná partie o vztazích s českými zeměmi (včetně Slovenska). Mezi nejlepší díly se asi zařadit nedá, na druhou stranu ale díky rozsahu nestihne nudit.

pajaroh
02.06.2022 4 z 5

Jedná se určitě jednu z nejrozsáhlejších a detailně zpracovaných knih o dějinách Skotska, která se dá sehnat.
Osobně jsem ji četla nebo spíše studovala na přeskáčku, podle doby, která mě zajímala, navštíveného místa. Z toho asi pramení pocit neucelenosti.
Pro laika kniha působí učebnicově a obsahuje méně záživné pasáže, což není výtka, jen poznámka. Možná jsme z poslední doby rozmlsaní zábavně-poučnou literaturou.
Určitě doporučuji milovníkům historie a Skotska, kteří chtějí jít a číst "hlouběji".


kykiryki28
05.02.2020 2 z 5

Nejvíce se mi líbily kapitoly o Mary, Queen of Scots a Bonnie Prince Charlie. Ale jinak byla na mě kniha příliš zdlouhavá.

moonchild
28.02.2014 5 z 5

Zajímavá kniha o zajímavém Skotsku.Dozvěděla jsem se tam informace k románům,které se odehrávají v této nádherné zemi.

Štítky knihy

Skotsko dějiny Evropy Anglosasové dějiny národů a států

Autorovy knížky

2007  86%Dějiny Skotska