Dějiny Libye

Dějiny Libye https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261925/bmid_dejiny-lybie-261925.jpg 4 9 2

Libye je relativně nový stát, jehož území bylo po tisíciletí dobýváno, kolonizováno a spravováno cizinci. Moderní dějiny byly charakterizovány vládou osmanských Turků a italskou kolonizací. V roce 1951 získala země nezávislost. Zahájení těžby ropy však zásadně změnilo její geopolitický i hospodářský význam. Republikánská revoluce vedená nacionalistickými důstojníky se záhy proměnila v diktaturu. Zahraničně politické aktivity však zemi vtáhly do nesmyslných konfliktů, jež v roce 2011 vedly k zahraniční intervenci a svržení režimu. K nastolení fungující demokracie však nedošlo a z Libye se stala další základna islamistických teroristů.... celý text

Přidat komentář

Igor1311
19.06.2023 5 z 5

útla knižočka, ale dosť dobre napísaná. Pri dejinách Líbye ma paradoxne najviac bavilo 20. storočie, ktoré pri tejto edícii čitam len tak zbežne, ale pri Líbyy som to zhltol na jeden záťah.

Gimli
25.06.2022 2 z 5

První půlka knihy je v zásadě telefonní seznam různých vládců od egyptských, přes římské či arabské, po osmanské, italské a jiné. Tahle část se čte velmi špatně. Zlepšení nastane až v období Libyjského království ve 20. století a zejména pak v poslední třetině, která je věnována diktatuře Muammara Kadáfího. Celkový dojem je tak rozporuplný.