Dějiny a místopis Irska

Dějiny a místopis Irska https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275617/bmid_dejiny-a-mistopis-irska-HI7-275617.jpg 4 8 4

Originální text vznikl ve 12. století jako zpráva Geralda z Walesu o stavu Irska. Kniha je věnována králi Jindřichu II. a Gerald v ní ve třech částech popisuje: dějiny Irska a významná místa, zajímavosti a zázraky, a v závěrečné části se zabývá obyvateli Irska. Kniha nabízí zajímavý pohled křesťanského duchovního 12. století na Irsko té doby.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Historie
Vydáno: , Aurora (Praha)
Originální název:

Giraldi Cambrensis Topographia Hibernica , 1867


více info...

Přidat komentář

InaPražáková
07.07.2023 4 z 5

Těžko říct, co z Geraldových líčení je pravda, co výmysl a co zobecnění. Zvlášť jeho popisu mravů bych radši moc nedůvěřovala, i když některé detaily jsou zajímavé a určitě odpozorované. Zábavný pro současného čtenáře je ale především Gerald sám - jeho styl, který měl zaujmout všechny vrstvy, funguje i po 800 letech. Jedovatosti a povýšenost pobaví, některé postřehy zaujmou - přes důraz na literu Božího zákona a jeho šíření se občas autor pouští do bystrých logických úvah, na které ho přivedlo pozorování přírody, i když třeba neodpovídají tradici.

puml
09.04.2022 4 z 5

Tenhle Gerald to byl výbornej vypravěč, i když teda taky dost vostrej a do jednoho pekelnýho pytle házel kde co a kde koho, ale to v tý době (teda o trochu dýl) dělal třeba i Dante. V tý době to bylo asi normální. Z těch různých středověkých dějin a místopisů patří tenhle k těm lepším. Velkou zásluhou na tom má autorův styl a specifický, ale nechtěný humor, který vychází z toho, že i když Gerald vystupuje jako učenec, který má samozřejmě ty pohanské pověry na háku, tak jak je v něčem namočenej nějakej světec, nejčastěji sv. Patrik, nebo jak je něco pokropený svěcenou vodou, tak to samozřejmě je třeba brát smrtelně vážně. A vlastně mi přišlo, že nakonec věřil i některým těm pověrám a je otázka, jestli jim nakonec sám taky neuvěřil, protože pamatuj, že na Východě, když šlápneš na špatnej kámen, tak smrt stojí ve dveřích... Doporučuji.


Kozel
16.08.2021 4 z 5

Přiznávám, že Geraldovo Putování Walesem si vybavuju spíš matně, ačkoli vím, že bylo dost odlišné od Dějin a místopisu Irska. Což je jasný popud k tomu, vzít Wales brzy znovu do rukou. Teď však do Irska s pisatelem, jehož upřímná či přímá povaha citelně vyznívá z jeho spisku. A stylem, který značně překonává obvyklou sterilnost středověkých pramenů.

Nejen podle krátkého životopisu v úvodu knížky, ale i z díla samotného Geralda je znát, že tenhle pán měl velmi blízko ke kousavému sarkasmu, drzosti, jisté dávce povýšenosti, samolibosti, egocentrické sebejistotě a z toho plynoucí kontroverzní pověsti. Blízko měl i k ohromným emočním výpadům a kazatelskému hřímání na všechny strany - vyšší klér i Židé to s ním snadné neměli stejně jako jeho vlastní národ, natož Irové. Nezdráhal se však ani podlézavosti, protože jeho obdiv k Jindřichu II. se skutečně nesnaží skrývat. Což dohromady dává skvělou kombinaci pro zábavné čtení, sem tam okořeněné faktem, fabulací, legendou, moudrem i jízlivému štěku.

Je to zajímavý pohled člena vyšší společnosti, krytého úspěšným šlechtickým rodem, z něhož pocházel i přízní samotného krále, na Irsko, které v té době nebylo příliš známé a téměř do současnosti mívá nálepku "země barbarů". Provázanost s prameny, které známe z pera Geoffreye z Monmouthu (jehož autentičnost je taky celkem pochybná) a Bédou (kde patrně není místo k diskuzi o kvalitách), je sama o sobě pozoruhodná.

A jak z toho vyplývá samotné Irsko? Tak jak ho známe=o) země divoké přírody, ještě divočejších obyvatel tvrdě lpících na vlastní svobodě. Země, která je plná podivuhodných zvířat, jinde nežijících (často jen ve fantaziích autora). Země temných lesů, mnoha legend a pověstí (skřítky a elfy v tomto případě nehledejme). Země, která má mnoho světců, ale žádné mučedníky. A země, jejíž svéráz zamotal hlavu Geraldovi z Walesu natolik, že jeho dílko je i po osmi staletích putováním vpravdě kouzelným.

n.ezn.amy
03.05.2020 4 z 5

Tuto knihu sepsal Gerald z Walesu ve 12. století při jeho putování Irskem, kdy podával králi Jindřichu II. zprávu o této zemi, jejich obyvatelích a způsobu jejich života. Je psaná trochu těžším jazykem, ale přesto velmi zajímavý pohled jak v té době vypadalo Irsko a jak se žilo místním obyvatelům. A protože osobně Irsko jako zemi mám moc rád, tak jsem sáhl po této knize, abych se dozvěděl něco o její historii

Štítky knihy

12. století Irsko historický místopis

Autorovy další knížky

Gerald z Walesu
velšská, 1146 - 1223
2008  76%Putování Walesem / Popis Walesu
1998  88%Dějiny a místopis Irska