Deepsix

Deepsix https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525585/bmid_deepsix-65451d5c59035.jpg 4 31 8

Motory Boha série

< 2. díl >

Maleiva III. byla považována za galaktickou raritu, exoplanetu, která může hostit život. Její čas se však rychle krátí, protože do planetárního systému vtrhl zbloudilý plynný obr a jeho dráha má smrtící kolizní kurz se světem, kterému nyní říkají Deepsix. Planeta zanedlouho navždy zmizí. Priscilla "Hutch" Hutchinsová, pilotka nadsvětelníku patřícího Akademii vědy a techniky, je jediným kvalifikovaným odborníkem v okruhu několika světelných let od Deepsix. Do katastrofy zbývají necelé tři týdny, a v této krátké lhůtě sestoupí s malým vědeckým týmem na povrch, aby získali jakékoli poznatky o životních formách a ztracených civilizacích této k smrti odsouzené planety. Čím hlouběji pod povrch tohoto podivného a složitého světa Hutch a její tým pronikají, tím více odhalují hádanky uvnitř hádanek, a překvapivé objevy vedou jen k dalším a zapeklitějším otázkám. Pak nečekaně zasáhne zemětřesení a zničí jedinou možnost úniku z povrchu planety. Vědci i turisté, kteří se dostavili shlédnout velkolepý zánik Deepsix, bezmocně přihlížejí, zatímco Hutch a její lidé zkouší přežít na nepřátelské planetě a nepropadnout šílenství. Čas zbývající do nevyhnutelné apokalypsy neúprosně odtikává a oni musejí najít způsob, jak se dostat pryč, než se Deepsix jako oblázek propadne do bezbřehých hlubin běsnícího plynného obra.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Planeta9
Originální název:

Deepsix , 2000


více info...

Přidat komentář

RaptoR
14.04.2024 5 z 5

Tempo vyprávění v knihách Jacka McDevitta je pomalejší. Nenechte se tím ale odradit - ke konci je to sakra zběsilá jízda, která vám nedá spát a díky které knihu odložíte až v momentě otočení poslední stránky. Protože jestli McDevitt něco umí, je to gradace napětí. Finále zde bylo jedním slovem bombastické.
Více v recenzích.

Magnat
18.02.2024 5 z 5

Pokračování (ve smyslu máme stejnou hlavní postavu) předchozího dílu, který se dá číst samostatně. Napínavý příběh, který se v podstatě čte sám.


JSmerda
22.12.2023 5 z 5

Z knihy jsem byl nadšený - je to taková sci-fi robinsonáda. Něco na způsob Apollo 13 nebo Marťan. I když Marťan byl mnohem techničtější, kdežto Deepsix je i trochu víc o emocích.
Motory boha jsem nečetl - nemohu tedy srovnávat. Pokud Deepsix nějak navazuje na tuto knihu, tak to není nijak znát (nepřišlo mi, že by mi chyběly nějaké informace/znalosti).

Jack Bauer
05.01.2023

Po nedočtených Motorech Boha jsem chtěl přesto v této sérii pokračovat, ale i přes zajímavý příběh hned v úvodu mě to odradilo od dalšího čtení. „ Pilotka nadsvětelníku???",
proboha co to je za výrazy? Sci-fi se tváří jako hardcore, přirovnáváné ke Clarkově Rámě a přitom mě připadá jakobych četl snad Hvězdné války. Nadsvětelné skoky a spousta dalších nehorázných nesmyslů, autor děj zasadil pouze o cca 150 let do budoucnosti, kdyby přidal 20 tisíc let snad bych mu to žral.

Uznávaný autor přichází s nepřekonatelným dobrodružstvím na život a na smrt - se strhujícím, trvale napínavým, úžasně uvěřitelným příběhem s pevnými základy v technické science fiction......tomu se mě nechce vůbec věřit.

Velice rád bych si toto sci-fi přečetl, ale po Motorech Boha a zde opět divných výrazech ztrátu času riskovat nebudu. Vypadá to ale lákavě...

AnoMANder
14.06.2022 4 z 5

Velmi dobré, za mě lepší než Motory boha. Opět bych vyzdvihl výborné vylíčení dění na planetě (průzkum, střet s místní přírodou), přímočaré, dynamické, bez hluchých pasáží. Naopak technické popisy při vesmírné činnosti mi moc neseděly.
Postavy velmi dobře popsané, charakterově různorodé, s pohnutými osudy. Úžasně popsaný zánik planety.
Trochu mě zklamalo, že zde nebylo jakési volné navázání na nezodpovězené otázky z předchozí knihu z cyklu.

Racek213
21.10.2021 5 z 5

Hufff ... to bylo drsný! Popisy dobré, postavy dost zajímavé s vývojem a ty artefakty, s přírodou té planety je prostě lahůdka ... Akorát mě to nutilo rychle číst neb to napětí bylo nesnesitelné... To Devitt tedy umí.

thorir
26.05.2018 3 z 5

K přečtení této knihy jsem se nechal zlákat anotací. Velmi mě zaujal příběh a celkový nápad - tedy popis srážky dvou planet, z nichž jedna, Maleivy III aka Deepsix, hostí život. Teprve několik dní před samotnou srážkou se ukazuje, že život se zde nevyvinul pouze do podoby základní fauny a flory, ale do něčeho mnohem složitějšího. Zde přichází na řadu tým vědců mající za ůkol v krátkém čase před srážkou prozkoumat co nejvíce z nalezených pozůstatků neznámé civilizace. Vše se ale nevyvíjí dle plánu, a tým zůstává na povrchu bez zřejmé možnosti návratu. Více v anotaci samotné. Kniha zcela určitě patří do kategorie hard sf, ikdyž za sebe bych ji řadil spíše někam k okraji, někam do "soft hard sf" :). Proč tento rozpor? Inu zkrátka, ač se autor snaží ze všech sil, některá technická řešení a jejich realizaci (hlavně realizaci) prostě nedokáži "spolknout". A vubec, zdálo se mi, že autor se prostě nejak nemůže rozhodnout zda příběh pojmout více techničtěji (práce v okolí planety) nebo se zaměřit na příběhy jednotlivých postav. Na přebalu je dole drobným písmem napsáno "Strhující kronika katastrofy a objevu". Kronika to tedy v pravdě je. Styl psaní mi připadal odtažitý ač autorova snaha vtáhnout čtenáře do děje je zřejmá, minimálně u mě se mu to však podařilo pouze částečně. Vinu zřejmě hrají neurčité postavy, k žádné z nich jsem si nenašel cestu. Žádné jsem vyloženě nefandil. V knize se nevyskytují (až na jeden okamžik) žádní záporáci a jde čistě a pouze o záchranu skupinky z povrchu planety. Za velké mínus pak považuji úplný závěr a až příliš okaté uzavření všech linek. Tedy k hodnocení: kniha jako taková není špatná, jak se z mého komentáře může zdát, děj odsejpá, jen málo pasáží se mi zdálo nudných, příběh a celkový nápad jsou hlavním tahounem knihy a hlavním důvodem pro udělené hodnocení. Autorovy nápady nejsou špatné, jen to technické řešení pokulhává. Linie popisující události na povrchu patří dle mého k nejlepším částem knihy. Ještě jedna poznámka: kniha, ač součástí série, se dá číst zcela samostatně (můj případ) a s dalšími kousky v serii ji pojí pouze společný vesmír a některé postavy.

Ighy
19.09.2015 5 z 5

Od Motorů Boha má tato kniha něco navíc - spád a dynamičtější akci. Nechybí napětí. Četla se mi mnohem snáze a rychleji. Pokud tímto tempem tato série bude pokračovat, nemohu se dočkat Omegy :) Ráda bych prodiskutovala děj, ale to bych spoilerovala. Jsem nadšená!

Autorovy další knížky

Jack McDevitt
americká, 1935
2000  71%Motory Boha
2010  78%Ďáblovo oko
2008  85%Deepsix
2011  73%Omega
2010  79%Čindi

Kniha Deepsix je v

Přečtených38x
Knihotéce46x
Chystám se číst8x
Chci si koupit8x