Dědečku, už chodím do školy

Dědečku, už chodím do školy https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321783/bmid_dedecku-uz-chodim-do-skoly-wdy-321783.jpg 4 47 47

Dědečku, už chodím do školy je dalším pokračováním oblíbené série knížek Dědečku, vyprávěj a Dědečku, ještě vyprávěj. Laskavý dědeček si opět povídá se svou zvídavou vnučkou Viktorkou o světě kolem nich. Viktorka už je ovšem školačka, chodí do první třídy, a proto si přináší spoustu nových podnětů a otázek ze školního prostředí. Knížka pomůže rodičům v touze rozvíjet dobré vlastnosti jejich dětí, vštěpovat jim mravní hodnoty současného světa, pěstovat v nich silnou vůli, vytvářet správné návyky chování mezi lidmi a v různých situacích, které Viktorku potkávají. Knížka je stejně jako předchozí dva díly doplněna o CD, na kterém autor předčítá celou knihu. Děti si ji tak při poslechu mohou podle obrázků „číst“ samy, ty starší si pak knihu s dědečkem budou číst společně.... celý text

Přidat komentář

Boby17
10.03.2024 5 z 5

Láskyplná knížka, plná laskavých ponaučení a příběhů pro malé školáky. Ještě pár let a už ji nebudu číst sám.

Barabora
15.03.2021 5 z 5

Na tuhle knihu, vzpomínám, a budu ještě dlouho v dobrém. Četli jsme ji s mamkou, když jsem byla malá, a skvělý. Moc mě to bavilo


Y2T
27.11.2020 2 z 5

Lepší, než druhá kniha, ale i tak mě to kdoví jak nenadchlo. Kniha je zase nastavovaná pražskými pověstmi a Babičkou B. Němcové, zas je v ní vlastenecky orientovaná indoktrinace dětí, tentokrát v podobě glorifikace Boženy Němcové a Karla IV. Ale je tam toho méně, než v 2. knize, a zase je tam alespoň něco o etiketě, i když většina dětí nemá na rozdíl od Viktorky dědečky, co se setkali s anglickou královnou.

Moc mi nesedla struktura knihy, kde se střídají krátké 2 stránkové kapitoly ze života Viktorky-školačky, s 10 stránkovými poučnými příběhy. Kapitoly je tedy vždy třeba číst minimálně po dvou.

Navíc v první polovině knihy autora zjevně posedla potřeba probrat chudobu, sociální znevýhodnění, atd. Kdy jsou tam 2 příběhy o chudých a 1 o uprchlících z Ukrajiny. Jednak bych tomu vytkl, že příběhy nevedou děti k tomu, aby se samy snažili si pomoci, ale ukazují, že pasivita stačí a potřebným bude pomoženo bohatými. A za druhé jsou příběhy plné nelogičností a věcných chyb. Přijde mi podivné, když holčička, jejíž rodiče nemají peníze na to, aby jí zaplatily hodiny baletu, což není nijak nákladné, umí výborně lyžovat. Ví autor kolik stojí lyžařská výbava, vleky, pobyt na horách a že dítěti které roste se to kupuje neustále dokola? Balet vyjde rozhodně levněji. Obdobně je zvláštní, když dostanou do 1 třídy hned 3 uprchlíky před válkou na východní Ukrajině, kteří prý rok žily ve sklepích. Takových lidí zas není tolik, protože fronta se pohybovala a tam kde se ustálila, tak odtud lidé utíkali pryč (žádná oblast nebyla obklíčena).

Kniha obsahuje více textu a její čtení trvá o něco déle než u předchozí.

Kdyby zůstalo jen u první knihy, bylo by to lepší. 2. a 3. kniha působí jako nastavovaná kaše, jsou málo o etiketě, zato hodně vychovávají politicky, a dětem, které nejsou z Prahy a stejné sociální bubliny jakou autor budou dosti vzdálené. Je to v nich samá Praha, staré pověsti české, čeští obrozenci atd. Navíc se postupně stále více vykresluje rodinné prostředí Viktorky, jako jedináčka, na kterého rodiče nemají čas a vynahrazují mu to pořádáním oslav v restauracích atd. Knížka bude svou realitou bohužel řadě čtenářů velmi vzdálena. Odráží možná okolí autora, ale ne svět většiny česky mluvících dětí. Svým přístupem jsou mi mnohem bližší a sympatičtější knihy A. Popprová S Luckou, Jendou a Martínkem - také odehrávají v Praze, ale ten způsob vyprávění je úplně jiný. Je to prostě jen místo kde žijí, ale důležitá je rodina. U Viktorky to působí obráceně.

work
18.06.2020 5 z 5

Knížka určená pro děti, nicméně vůbec neuškdí, přečtou-li si ji i dopělí. Lehce mi připomíná (v dobrém) dětské knihy sovětských spisovatelů, tedy těch, kde se to obešlo bez ideologického pozadí. Svět Viktorky a jejího dědečka je krásný a laskavý - do třídy vždycky svítí sluníčko, paní učitelka je vždy usměvavá, policisté tady opravdu chrání a pomáhají, přátelé se mají rádi, maminky a tatínkové se navzájem podporují, a ještě se s typicky špačkovskou elegancí malý i velký čtenář naučí jak prostírat stůl nebo přecházet bezpečně ulici. Když si to člověk celé přečte, zjistí, že možná by ten svět okolo nemusel být takový, kdyby byl zalidněný tak skvělými postavami...

Lucy6827
20.02.2020 5 z 5

Četla jsem dětem a ty byly nadšené, těšily se na každou kapitolu. To stejné bylo u předchozích dílů.

GaleW
28.10.2018 5 z 5

Již třetí kniha ze série, kterou máme v knihovně a kterou nečteme pouze jednou, ale pořád dokola, zvláště některé kapitoly. Starší dcera (6 let) ji zbožňuje.

Deny95
08.12.2017 4 z 5

Fajn příběhy s poučením pro malé předškoláky nebo i čerstvé školáky :)

JanaDor
22.01.2017 5 z 5

Knihu vřele doporučuji předškolákům a malým čtenářům. Je hezky a mile zpracována. Příběhy jsou zajímavé a s poučením. Děti to bude bavit. Ke knize je přidáno CD s namluveným slovem Ladislava Špačka, který celou knihu vypráví, což je skvělé. Může vám to zpříjemnit třeba cestu autem a vy si ji také s chutí poslechnete.