Případ losangeleské sériové vraždy B. B.

Případ losangeleské sériové vraždy B. B. https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439595/bmid_death-note-zapisnik-smrti-dalsi-zap-Lpq-439595.jpg 4 57 8

Death Note série

Nejlepší a zároveň nejtajemnější detektiv světa známý jako L se proslavil především v boji se zabijákem Kirou, avšak za svou nedlouhou kariéru zvládl vyřešit i celou řadu dalších zločinů a získat si tak respekt a obdiv veřejnosti. Téměř nikdo však netuší, že se spolu s agentkou FBI Naomi Misorou podílel též na vyšetřování hrůzné sériové vraždy, která počátkem tisíciletí zamotala hlavu celému losangeleskému policejnímu oddělení...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Crew
Originální název:

Rosanzerusu BB Renzoku Satsujin Jiken , 2006


více info...

Přidat komentář

Sybelle
29.08.2022 3 z 5

Takové menší seznámení s nejlepším detektivem světa L a trochu i jeho minulostí.
Vyšetřování tohoto případu se odehrává 2 roky před Death note.
Blíže poznáte i agentku FBI Naomi Misoru, která se objeví také v sérii Death note.
Vyprávění se točí hlavně okolo vrahových hádanek a jejich luštění.
Text se čte dobře a než jsem se nedála byla jsem na konci. Tato Light novela je
takový úvod před mangou/anime Death Note. Ale funguje i jako samostatný příběh.

lampernaqui
02.05.2022 2 z 5

Šlo u mně teprve o druhou light novelu (první byly Dny z Tokijského ghůla) a ani teď jsem nedostal dílo, po jehož přečtení bych byl spokojený. Zápisník smrti je skvělá záležitost, takže jakýkoliv návrat do jeho světa vítám... ale asi pouze v komiksové podobě. Text slohově jako od někoho ze základní školy... a zatímco v manze jsem se nad všemi těmi myšlenkovými pochody a vyšetřováním nestačil divit, jak to pěkně zapadalo do sebe, tak tady to snad musel vymýšlet někdo úplně jiný. Kam se hrabe Deaver.


kimberli11
12.04.2021 5 z 5

Opravdu příjemně mě překvapila. Čekala jsem, že se mi bude líbit, Nisio Isin je autorem úžasné anime série, která je moje nejoblíbenější, ale že napíše tak skvělou detektivku. Nevím, jestli jsem jen já tak pitomá, ale tu zápletku jsem skutečně nečekala. Navíc jsem si musela dát jednu s druhou dohromady, abych to ke konci vůbec pochopila, ale moje reakce byla: Wow, just wow. Skutečně jsem z této novely nadšená. Postavy jsou všechny výborné a skvěle se to čte, přečetla jsem ji jedním dechem. Opravdu jsem z ní byla a stále jsem nadšená.

Sagikkun
16.02.2021 3 z 5

Jedna z mála knížek, která má výhodu v tak hloupém začátku, že pak už to je jenom lepší (obvykle je to naopak).
Naprosto seriózně, za první vraždu jsem chtěl napálit dvě hvězdy, protože něco tak dětinského a stupidního jsem nečetl hodně dlouho. Nelíbil se mi popis L, Naomi se inteligencí přibližovala 5letému dítěti, ale vzápětí dokázala přijít s takovými dedukcemi, které se nejlépe vystihují textem v samotné knize: "...připadá mi to trochu nucené. Lámete to přes koleno, aby vám to vyšlo... napřed vidíte výsledek, a pak pro něj hledáte důvod."
Bylo to tak náhodné, dětinské a překombinované, že by na to opravdu přišel jen sám autor. Postavy se tu vychvalovaly do nebes za prkotiny ("...buďto byl na římské číslice skutečně machr, anebo mu to opravdu pálilo."). Ani jsem nechápal, proč se vůbec již vyřešenými vraždami zabývat, prostě jenom zaplácání stránek.

Jenže postupem času (téměř) všechno nabývá svého významu, a to dokonce i tyto prvotní stupidity a nezapadající věci. Hádanky, dedukce i příběh začínají mít smysl (a vše je několikrát vážně na úrovni), vyskytuje se zde několik chytře zakompovaných odkazů a easter eggů na původní sérii a nenásilně to fiktivní svět dobře rozšiřuje a zapadá do něj, čte se to rychle, a hlavně - zápletka. Musím autorovi zatleskat, protože tohle bylo vážně chytré a překvapivé.
Bohužel to i tak nedokáže zakrýt některé velké nedostatky, jako je trochu nudnější pojetí celého námětu (ono se svým způsobem za celou knihu nic moc nestane, je to takové knižní Escape Room bez nějakého většího napětí), občasné sklouzávání k překombinovatelnosti hádanek a hlavně pointa či význam celého vyprávění vzhledem k závěru.

Je to fajn. Jsem rozhodně rád, že jsem to přečetl a napsané je to (většinou) chytře, takže to bude i znovučitelné s důrazem na skryté detaily. Jen je škoda té kolísavé kvality či nevytěžení maximálního potenciálu. Ve srovnání s jinou light novelou, jenž u nás už vyšla, Tokyo Ghoul: Dny, je tohle horší. Co ale ve srovnání s předchozí LN musím vyzdvihnout tady, je český překlad bez chyb.
Pro fanoušky Death Note (avšak i pro nenáročné nefanoušky) to ale s klidným vědomím doporučit můžu.

DarthSoren
06.02.2021 5 z 5

Případ losangeleské sériové vraždy B.B. není manga, ale ani román. Je to light novela a tak je i potřeba tuhle knížečku číst. Tudíž není moc vhodná pro nějaké extémně náročné čtenáře libující si v propracovaných románech, ale spíše pro fanoušky Death Note, kteří si rádi přečtou příběhovou "jednohubku" z oné série. Já se mezi fandy Death Note radím a tuhle novelu hodnotím jako velice vydařenou. Není v ní moc akce, jde spíše o sledování myšlenkových pochodů a detektivního piplání, ale to je na tom asi to zajímavé. I přes to má novela spád, čte se jednoduše a dokáže čtenáře připoutat k židli. Postavy jsou sympatické, závěrečný "mindfuck" se povedl a i odkazy na původní sérii Death Note jsou čtenáři podávány tak akorát. Dávám 5* a zvedám k mému překvapení dosti nelichotivé obecné hodnocení :P

Negan
03.01.2021 4 z 5

Tato kniha je velmi zajímavé a obsahuje spoustu zvratů. Kniha se čte rychle. Postavy jsou sympatické. Ať už L, Rjůzaki či Misira všechny postavy jsou fajn. Případ je zajímavý. Ideální pro fanoušky série Death Note.

xflori01
04.12.2020 3 z 5

(SPOILER) Na tuto novelu jsem byl zvědavý. České provedení chválím a to primárně obálku, na kterou je radost pohledět. Obsahem je to slabší. Žádné napětí, gradování. Postavy se přesouvají akorát z jednoho místa činu na druhé. Detektivní myšlenkové pochody sice zvládnuté na jedničku, ale to, že vždy Rjúzaki vedl tyto pochody Misory bez toho, aniž by na něco sama přišla, už bylo ke konci nezáživné. A autor ji nakonec kvůli tomu, že si to nakonec uvědomí a "vyřeší" tak případ, chválí až do nebes (spíš hurá, že jí to nakonec došlo). Ale oceňuji nečekaný závěr, kdy si čtenář Death Notu celou dobu myslel, že se v knize vyskytuje L (mimo telefonní volání) a ono nakonec ne. Plus easter eggy na další důležité případy, které ovlivnily L, N a další. No, suma sumárum, jsem rád, že to tady vyšlo, nelituji, že jsem to přečetl, ale už se k tomu pravděpodobně nevrátím. Light novela z Tokya Ghoulu byla o dost záživnější (takže komu se tento japonský žánr líbí, doporučuji).

trudoš
19.09.2020 3 z 5

Vyloženě zákusek pro fanoušky manga série, především pro ty, co si oblíbili postavu nejgeniálnějšího detektiva všech dob, tajemného L. Scénář zápletky přitom evokuje stavbu thrillerů Jefferyho Deavera, kdy bizarní místo činu slouží pouze k tomu, aby bylo odhaleno hned další v pořadí. Jenom v jedné věci spisovatel Nisio Isin změnil zaběhnutý modus operandi – hrdiny nechává nastoupit až v poslední čtvrtině probíhajícího zločinu. Což v praxi znamená, že tři mrtví jsou už na světě a zbývá zachránit život poslední možné oběti. Trochu tím trpí spád vyprávění, protože k nějaké skutečné akci dojde až v úplném závěru, předchozích dvě stě stran zabírá zdlouhavá analýza již dokonaných vražd a pátrání po dílčích souvislostech.
Pravdu říct, asi bych si to celé víc užil v komiksovém provedení. Takhle v próze je vyprávění hrozně suché a fantaskní motiv byl přidán jen pro zachování kontinuity. Zas je ale fajn, že se kniha dá číst bez potřeby znát celou tu anabázi kolem Smrtonošů a jejich Zápisníků.

Štítky knihy

lehké romány, light novel

Autoři knihy

Isin Nishio
japonská, 1981
Cugumi Óba (p)
japonská, 1962