Lucianna

Lucianna https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184080/bmid_lucianna-DCh-184080.jpg 4 37 6

Hrdinkou třetího dílu cyklu Dcery obchodníka s hedvábím je třetí dcera florentského kupce Giovanniho Pietro d’Angela a jeho ženy Orianny, půvabná Lucianna. Není tak krásná ani temperamentní jako její starší sestry Bianca a Francesca, ale zato má praktické uvažování a umí dosáhnout svého. Po krátkém manželství se starcem ovdoví; nechce se znovu provdat a věnuje se obchodu. Osud s ní má ale jiné úmysly. Obchodní nadání zanese Luciannu až do Londýna – a její půvab ve spojení s klidnou povahou ji přivedou do náruče skvělého muže, který změní všechny její plány.... celý text

Přidat komentář

LimedkaMikki
21.08.2022 1 z 5

Začněme tím pozitivním - postava na obálce má vážně pěkné šaty. Kdyby to byl jiný žánr, mohlo by to být docela slušné fantasy.
Jinak... strašný.
Vzhledem k tak vysokému hodnocení, jsem tomu dala šanci a neodložila po první kapitole, s naivním očekáváním, že se to třeba nějak rozjede a bude to dobrý. Nebylo a já to měla skutečně odložit hned, místo toho, abych si tím zabila odpoledne a půlku večera.
Jazyk - asi i dokážu pochopit cíl toho, co se autorka/překladatelka pokusily jazykem vytvořit, ale ne, nefungovalo to. Místo toho to působilo šroubovaně a rádoby starobyle.
Dialogy - ty jsou jedno velké au. Ne zrovna málokrát jsem měla pocit, jako by se jednalo o generátor náhodných vět.
Postavy - Lucianna je skvělá, úžasná, dokonalá, všechno umí, jeden by jí až záviděl, kdyby se narodila v dnešní době. Místo toho byl příběh zasazen do války růží, což je 15. století. Pozor, znovu opakuji, příběh je zasazen do 15. století. Asi jsem ochotná uvěřit tomu, že v Itálii jsou k ženám benevolentnější, ale v Anglii by v tomhle století rozhodně nenechali ženy běhat, pardon, nosit se v nosítkách, samotné po ulici, bydlet samotné v domě a vést obchod. Jakkoliv přitom mé feministické srdíčko pláče, prostě to tak je.
Robert je to stejné v bledě modrém. Skvělý, úžasný, kámoš a rádce krále, který na něho dá, ale bacha, jen v pozadí, protože nechce být moc vidět, osvícený. Jeden má až trochu problém, že někdo takový skutečně existuje. I když v ženském románu.

Víc se k tomu asi nemá smysl vyjadřovat. Když jsem zjistila, že jsem v knihovně sáhla po třetím díle, trochu jsem toho litovala a říkala si, že si nejprve půjčím ty předchozí dva. Jsem jen ráda, že jsem to nakonec neudělala, protože pokud jsou předchozí knihy stejně "kvalitní" jako toto, nechci mít s autorkou nic společného.

mStationka
01.07.2020 3 z 5

Trilogie není špatná,ale také to není nic, co by se mi vrylo do paměti na delší čas


Jessybelle
24.02.2017 5 z 5

Vcelku pěkná kniha,taková červená knihovna s kapkou historických zmínek. Kniha je čtivá a nenáročná.

moudivlacek
12.11.2015 4 z 5

Mně se kniha líbila, líbila se mi celá série, moc bych chtěla, abych si mohla přečíst i díl o Sereně.
Jinak tentokrát se mi líbil víc hrabě Robert a jeho přístup k namlouvání nevěsty.

Nuttelka
04.11.2014 3 z 5

Po dlouhé době musím říct, že jsem ráda, že jsem knihu dočetla... Nechávala mě úplně chladnou, což se jen tak nestává... Děj plynul až moc rychle a na to, že Lucianna byla mlaďounká, tak na mě působila spíše jak 30-40ti letá ženská, která všechno zvládá na výbornou... Nevím no, první dva díly byly mnohem lepší, ale každopádně jsem zvědavá, jaký osud má Serena :-)

barborelka
17.06.2014 3 z 5

No asi tak, jsem ráda, že jsem knihu dočetla......nemohla jsem překousnout překlad či styl, kterým je kniha psaná...., protože samé poněvadž a neboť už mi lezlo krkem např." když s ní začal obcovat" to mi moc romantické nepřišlo :-/. Na Smallové jsem vyrostla všechny její romány jsem přečetla, ale už to asi není můj šálek kávy....přijde mi, že příběh už nemá ten náboj co míval.....