DC: Nová hranice: Kniha první

DC: Nová hranice: Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391650/bmid_dc-nova-hranice-kniha-prvni-SPY-391650.jpg 4 42 42

DC komiksový komplet série

< 48. díl >

NOVÁ HRANICE, KNIHA PRVNÍ Původně vycházelo od března do května 2004 jako DC: The New Frontier #1-3 Kvůli pranoii způsobené studenou válkou byli maskovaní hrdinové Zlatého věku postaveni mimo zákon. Oddaní jedinci jako Batman, Superman a Wonder Woman pokračují v boji za pravdu a spravedlnost. Svět se však řítí do nejisté budoucnosti, a bude možná potřebovat nové pokolení hrdinů, kteří nastolí americký způsob života. ADVENTURE COMICS #466 Původně vyšlo v prosinci 1979 Power Girl odhaluje šokující pravdu, proč se Americký spolek spravedlnosti rozhodl v roce 1951 ukončit svou činnost.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Eaglemoss Collections
Originální název:

DC: The New Frontier vol. 01 , 2004


více info...

Přidat komentář

Luigi1
12.04.2024 4 z 5

Dalo to číst byl to dobrý komiks

wullcann38
20.11.2020 4 z 5

Dobrý komiks


Ivan Kučera
27.06.2020 3 z 5

Pravdupovediac, vôbec neviem, čo si o tom mám myslieť. Páčilo sa mi to? Malo to síce aj slabšie a nudnejšie miesta, ale asi by sa dalo povedať, že áno, páčilo a to tak, že veľmi. Čo sa najviac? To práveže neviem. Rovnako tak som nepochopil mnohé momenty, ktoré scenár obsahoval. Zaujalo ma, že komiks v nemalej miere vôbec nepripomína superhrdinský komiks od DC. Dôvody sú 3. 1: parádna retro atmosféra 40. a 50. rokov 20. storočia. 2: dôraz kladený na politicko-vojnovú situáciu (vojny, vesmírny program, negatívne nálady spoločnosti, neistá budúcnosť, zákerné politické ťahy, porušovanie občianskych práv, potláčanie slobody, sexizmus, vládne perzekúcie, xenofóbia, rasizmus, predsudky spoločnosti, jej stereotypné a krátkozraké videnie sveta). 3: slávne tváre sa tu síce objavia, ale väčšina z nich má v podstate len cameo a hlavné slovo majú postavy, ktoré radový komiksový fanúšik zrejme nepozná a ktoré sú, dá sa povedať, obyčajnými ľuďmi bez superschopností. A do toho tajuplný ostrov s dinosaurami a Vikingovia, no nekúpte to. Rovnako tak ma zaujala pôsobivá vizuálna stránka – na každej stránke je pomerne málo okienok, vďaka čomu dielo získalo na kompaktnosti, prehľadnosti a svižnosti. Zároveň musím okrem kresby Darwyna Cookea vyzdvihnúť skvelú prácu inkera Davea Stewarta (Hellboy, Lex Luthor: Muž z oceli alebo Batman: Zkáza, jež postihla Gotham). Staré dobré časy. Ktoré v skutočnosti vôbec neboli dobré. O konečnom rozhodnutí udeliť tomu „len“ 3* nakoniec rozhodlo to, že každý komiks si (pre lepšie pochopenie, uchopenie atď.) čítam minimálne dvakrát po sebe. Ale tu som na druhý raz mal problém dočítať to a ku koncu dom už doslova odratúval posledné stránky do konca. Ale inak fajn, len to proste nebola moja šálky kávy. Kreslené celovečerné spracovanie z r. 2008 sa mi páčilo o kúsok viac.

puml
21.11.2019 5 z 5

Tak tohle je fakt pecka. Dostal jsem se k tomu až po doporučení z pera Jeffa Lemireho, který tenhle komiks řadí vůbec k tomu nejlepšímu v rámci komiksu o superhrdinech. Asi právem, to co Cooke předvádí s "klasickými" hrdiny DC je takřka moorovská dekonstrukce. Ale řekl bych, že Cooke je víc klipovitý a celkově je potřeba si trochu zvyknout na různé dějové skoky a zkratky. Volnější tempo by tomu občas sedlo. Líbila se mi ta ironie a nadsázka s jakou Cooke přistoupil k tomu víceméně tradičnímu tématu boje dobra se zlem. Je to vlastně taková trochu pohádka, ale tak dobře odvyprávěná, bez zbytečné vaty a tak dobře nakreslená, že mi ani nevadilo sem tam slabší místo. Určitě jeden z top komiksů o superhrdinech, a je jen škoda, že nevyšel i v luxusnějším provedení jako komplet v jednom svazku, podobně jako Strážci. Tam totiž Nová hranice patří, mezi Strážce a Černou Palici. Doporučuji.

3DD!3
25.09.2019 5 z 5

Cooke válí. Wonder Woman a její subordinace včetně pohrdání Supermanem patří k nejlepším scénám. Civilní pojetí, které se soustředí spíše na lidi než na kostýmy připomene Moora a politická situace falešné ameriky nastavuje zrcadlo i teď. Skvělý první díl.

jarynek
12.09.2019 5 z 5

Obecně týmovky moc nemusím, ale tato byla zatím výborna. No ona to na druhou stranu zatím velká týmovka nebyla. Spíše rozehrání partů jednotlivých postav, mnohdy v hodně civilním pojetí, kde byste superhrdinských atributů pohledali. Darwyn Cooke opět potvrdil schopnost originálního přístupu k zavedeným superhrdinským postavám. Za výborně zvládnuté také považuji využití dobových reálií k vytvoření fiktivního příběhu. Ne nadarmo tady v komentářích zaznělo slovo Strážci. Zatím do šlape a těším se na pokračování.

FireOfFilth
09.11.2018 5 z 5

Úžasné zábavné! Už jak zmiňují kolegové, Strážci na nás pomrkávají. Nejlepší na tom je krásně provázání civilních a superhrdinských linek.
Třeba hned první kapitola, vojenská akce na ostrově, člověku přišlo, že ani nečte superhrdinský komiks. Skvělý byl i zápas boxu, který byl podán taky vyloženě civilně.
Nejlepší a podle mě nejvíc věnované byly části zaměřené na Johna Jonese a Hala Jordana.
No a samotný Cook po scénáristické stránce perfektní a kresba asi jedna z něj co jsem viděl, bavila mě určitě víc než v Selině, protože si zde mohl vyhrát se vším možným.
A jak to tak bývá na konci slušný cliffhanger.

Retro komiks byl hodně slušný, akorát liga byla dost hloupá, že neletěla na takový laciný trik.

DennisMoore
01.11.2018 5 z 5

Další bomba z DC komiksového kompletu! Hlavní zápletka jako by tak trochu mixovala Moorovy Strážce a Občanskou válku od Marvelu, nicméně je to celé jen spouštěč velmi originálně podaných zrodů známých hrdinů, jejich silných příběhů a toho, jak se postupně proplétají a jak překvapují čtenáře. Několikrát jsem si vzpomněl i na Mignolovu Zkázu, jež postihla Gotham, která si s Batmanem a spol. také dělala, co chtěla, a bavila mě úplně stejně. Jsem přesvědčený, že druhá kniha bude stejně skvělá.

hroubek
27.10.2018 5 z 5

Z Darwyna Cookea se pomalinku stává můj nový oblíbený scénárista a kreslíř. Všechno co jsem od něho četl mě sedlo a bavilo. A to je případ i první poloviny Nové hranice. Cooke to pojal jako poctu Stříbrnému věku komiksů a také tomu uzpůsobil kresbu, styl vypravování a různé odkazy na starší a méně známe hrdiny. Místy mě to připomínalo Strážce od Alana Moora, což je z mého pohledu obrovská pochvala. Celkově se mi dost líbil příběh, kde se objeví skoro všichni členové Ligy a i vedlejší hrdinové, ale skoro žádný z nich se nepustí do velké akce, tedy až na Flashe. Příběhy jsou hodně komorní a osobní. Mě nejvíce sedla linka kolem Hala, Martian Manhuntera a příběh Smolařů. Moc se těším na druhý díl a jsem zvědaví co nám příběh nabídne. Retro komiks je dobrý a četl se dobře.

Lenka.Vílka
24.10.2018 5 z 5

("When the demon that's inside you is ready to begin, And it feels like it's a battle that you will never win, When you're aching for the fire and begging for your sin, When there's nothing left inside, there's still a reason to fight." ... A reason to fight - Disturbed)

Knize ublížilo rozdělení do dvou dílů. To bez debaty. Protože její obsah je tak rozsáhlý, že než se postupně představí krátce všichni aktéři, je za polovinou knihy a hlavní děj přijde až společně s Flashem (do té doby to je proč to a ono dostalo postavy tam a onam). Ten samozřejmě předvede famózní show. A bum potom konec knihy. Ale na druhou stranu. Cliffhanger je. Takže heč, teď si dva tejdny počkej!

Kresba byla nádherná. Spousta detailů. A i když "barvy nestříkaly proudem", byla jsem nadšená. Tuhle kresbu si zapamatujete.

Dávám pět hvězd a doufám, že to bude stát za to i v druhém díle. Asi se u něj i víc rozepíšu. Tady i přes tu krásu není moc co napsat a rozebrat.

Jedno vím ale jistě. Není to komiks pro každého.
A ještě vím druhé. A to taky jistě. Až budu mít oba díly u sebe, bude to hitovka.

Starý komiks byl super duper.

Update 27.10.2018: děkuji za odvahu, kterou jsem dostala díky komentáři hroubka. Taky mi místy v hlavě začalo blikat "Strážci, Strážci", ale nevěděla jsem, zda inspirace nebo pocta. Víc jsem se klonila k té poctě, ale děkuji za pomoc k nalezení odvahy přiklonit se k jedné z variant ;)