Ďasík a Ďáblík

Ďasík a Ďáblík https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336984/bmid_dasik-a-dablik-Y8s-336984.jpg 4 6 3

Kdo jsou ta pitvorně šklebící se stvoření, co právě sestoupila na zem z Prašné brány? Ďasík a Ďáblík, oživlé kamenné sochy, které se dovedou přenést do dávných dob! Dvojčata Berenika a Bertík jsou v Praze na školním výletě, a nemohla si přát lepší průvodce než tyhle dva rozverné chrliče. Společně se projdou osmi stoletími, a výprava to bude vskutku neobyčejná i pekelně dobrodružná! Vydejte se na cesty s nimi – Ďasík s Ďáblíkem vás přátelsky zvou! Ke knížce je přiložený pracovní sešit -- bavte se a luštěte!... celý text

Přidat komentář

Bonda
16.11.2023

Příběh opravdu není ničím nápaditý, přesto se kniha příjemně čte a naučný cíl za mě dobře naplňuje. Nenásilný vhled do klasického učiva dějepisu a vlastivědy.

jes09
28.04.2020 5 z 5

Mě (nám) se kniha velmi líbila, letmo se dotýká historie a historických míst, které jsou pro každého dospělého známé, přitom nejsou kapitoly dlouhé, přesně tak akorát pro začínajícího čtenáře.


witiko
07.09.2017 2 z 5

Tato knížka od osvědčené autorky nás zklamala. Nalákaly nás krásné ilustrace, název i nápad, ale výsledně musím říct, že pracovní sešit připojený ke knížce je o hodně lepší než sama knížka. Autorce se nějak nedaří spojit poučení s napětím a dostat do knihy nějaký příběh. Sourozenci Bertík a Berenika (jistě ne náhodou, že Broučkovi) skáčou v čase a prostoru sem a tam po staré Praze a dostávají se na různých místech a v různých dobách do všelijakých situací, kde se to hemží informacemi, ale nejsou vtaženi do nějaké souvislejší akce. Spíš jen přihlížejí a naslouchají. Původci Ďasík s Ďáblíkem se přitom projevují jako jedna postava a vůbec nejsou nijak odlišení ani ničím zvláštní. Jeden třeba mohl ukazovat to, druhý ono, nebo mohl každý minulost jinak komentovat (třeba jako Všudybud a Mámil...). Celkově knížka působí dost nepromyšleně a narychlo spíchnutá (asi tak o třídu horší než "Vítej, Karle"), což je škoda, protože nápad slibuje o hodně víc.