Dvanáct dní Dashe & Lily

Dvanáct dní Dashe & Lily https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521139/bmid_dvanact-dni-dashe-lily-64df09032ad4e.jpg 3 36 14

Dash a Lily série

< 2. díl

A znovu je tu předvánoční Manhattan. A k tomu jedno bolavé srdce, které potřebuje uzdravit. Dash a Lily už spolu randí skoro rok, ale celé tohle období nebylo zrovna zalité sluncem. Lilyin milovaný děda totiž prodělal infarkt a jeho zdlouhavé a náročné zotavování se na její jinak obvykle slunečné povaze dost podepsalo. Do Vánoc – nejoblíbenějšího Lilyina období v roce – zbývá už jen dvanáct dní a Dash, její bratr Langston a jejich nejbližší přátelé se musí vrhnout do víru Manhattanu, aby Lily pomohli znovu objevit jedinečné kouzlo předvánočního zasněženého New Yorku.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Twelve Days of Dash & Lily , 2016


více info...

Přidat komentář

Áňa 998
09.03.2024 1 z 5

Za knihu k recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @albatrosmedia!
.
Dash a Lily jsou zpátky! Zbožňuji první knihu a snad ještě víc seriál. Na další díl knihy o této dvojici jsem se strašně těšila! Trošku jsem litovala, že má jen 208 stran... Kdybych ale věděla...
.
Podíváme se na vztah Lily a Dashe po roce. Když se dali dohromady a my byli svědky jejich vánoční hry s červeným zápisníkem, říkala jsem si, že lepší pár neexistuje. Jak by je mohl rok rozhodit?
.
Za rok se jejich vztah hodně změnil. Ne jeho podstata, ale spíše ho dost poškodily události, které proběhly. Nejvíce jsem to pozorovala na Lily. Tu bych přirovnala k zářivým světýlkům na vánočním stromku, minimálně v prvním díle. V tomhle mi připadalo, že pomalu vyhasíná a blíží se zkrat. Dash je pořád stejný, totální Grinch v lidské podobě.
.
Tenhle příběh jsem vnímala jako sluníčkový a to co se jim děje v druhém díle... Mrzí mě to, strašně moc. Představovala jsem si je pořád na slunci, a rozhodně ne pod mraky. Mraky byly tím druhým dílem.
.
I když se postavy střídají ve vyprávění, ke čtivosti mi to nepomohlo. Byla místa, kdy jsem se s knížkou strašně prala a fakt jsem si myslela, že jí odložím. Byl to dlouhý boj.
.
Některé příběhy by se neměly znovu otevírat, a tohle je jeden z nich. Dash a Lily si zaslouží happy end a tohle si rozhodně nezasloužili. Pozitivum vidím v obálce, možná v konci, který připomíná první díl... Ale za mě zklamání.

Zatoulana
16.02.2024 5 z 5

12 DNI DASHE & LILY - David Levithan, Rachel Cohnová

Touto knihou jsem zakončila rok 2023 a myslím že jsem si lépe vybrat nemohla. Toto pokračování mě nesmírně bavilo a musím říct že bylo překvapivě jiné než jsem čekala. Ano byla tam vánoční atmosféra ale přišlo mi že zde byla posunutí o několik kolejí dál spíš udávaly prostředí a dobu. První čeho jsem si při čtení všimla bylo to že zde je největší problém u postav v komunikaci. Ani jeden z nich nebyl schopný říct co chce a jen si domýšleli po čem touží ten druhý přestože oba chtěli totéž. U Lili se krapet projevila puberta a vzpurnost. Pomalu začala více objevovat sama sebe a snažila se vymanit ze svých standardů do kterých ji všichni škatulkovali.
Dash byl milý a hodný a snažil se jí fakt to co si myslel že by chtěla dle té škatulky a přitom se snažil pochopit novou Lily.
Bylo opravdu zajímavé tyto postavy pozorovat a vidět jak to bylo dál a že ne vše je stále tak růžové jak nám je stále ukazováno.
Knihu hodnotím určitě kladně. Moc mě bavila, byli tam vtipné momenty a bylo to za mě hezky zpracované pokračování.
5/5


lapetitedeny
09.01.2024 3 z 5

Knihu Dvanáct dní Dashe a Lily jsem obdržela na recenzi od Albatros Media. Příběh se od prvního dílu v mnohém liší – za ten rok od chvíle, co se Dash a Lily seznámili, se v jejich životech hodně změnilo a najednou se potýkají s úplně novými výzvami. Dědeček Lily totiž prodělal infarkt a rekonvalescence nebyla náročná jen pro něj, ale i pro celou rodinu a Lily obzvlášť. Dokonce zapomněla i na své oblíbené vánoční tradice! Dash je ale odhodlaný jí kouzlo Vánoc zase připomenout a spolu s tím i napravit všechno, co se v jejich vztahu pokazilo

První kniha vlastně končí po prvním rande Dashe a Lily. Vidíme je dávat se dohromady, ale konec zůstává relativně otevřený, nevidíme je úplně fungovat jako čerstvě zamilovaný pár. Teď se k nim najednou vracíme necelý rok po tom, co začali randit a zjišťujeme, že jim to už tak úplně neklape. Nevíme ale úplně přesně co se stalo a teprve postupně odhalujeme, jak si hrdinové stojí. To mě na knize vlastně hrozně bavilo a to i přes to, že díky střídání úhlů pohledu rychle zjistíme, že na vině je obyčejný nedostatek komunikace. Autoři navíc v některých částech využívají i retrospektivu, takže nás nalákají na nějaký důležitý milník, ale nedají nám tu scénu celou naráz, místo toho ji dávkují po kouskách a v mezičase se vrací o pár hodin nebo dnů zpět. Takových momentů je tam sice jen pár, ale přidávaly do příběhu prvky napětí, které by jinak postrádal.

Každopádně pokud čekáte čistě ňuňaté čtení plné Vánoc, dostanete ho tak z poloviny. Z té druhé pak dýchají o něco negativnější věci. Dash i Lily sice oba chtějí, aby to mezi nimi fungovalo, jenže o tom spolu neumí mluvit. Lily se hodně utápí ve svém smutku a frustraci a nechová se vždycky úplně racionálně. V případě, že vyloženě nezvládáte zápletky založené na nedostatku komunikace, Dvanáct dní Dashe a Lily vás pravděpodobně příliš nenadchne a nezachrání to ani ta atmosféra vánočního New Yorku (která už ale upřímně není tak silná jako v prvním díle). Knížka nicméně nedepkaří celou dobu a dočkáme se i několika velmi roztomilých momentů, které člověku vykouzlí úsměv na tváři – a že ty se opravdu povedly.

Autoři se navíc věnují té fázi vztahu, kdy už pomalu odezněla prvotní fáze intenzivní zamilovanosti a nahradila ji o něco klidnější láska. A to je třeba něco, co hrozně oceňuju, protože si nevybavuji žádnou další YA knihu, kterou bych vyloženě na tohle téma četla a přitom mi přijde vlastně poměrně důležité.

Celkově příběh rychle utíká a dobře se čte, což z knížky dělá perfektní vánoční jednohubku. Já vám ji ale klidně doporučím i pro zbylé části roku, pokud si chcete přečíst něco jednoduchého, co vás zabaví a zahřeje. Jestli vás bavil první díl a zápletka toho druhého vám není vyloženě proti srsti, věřím, že budete spokojení! Já byla.

Knihomolka97
04.01.2024 2 z 5

Nejzbytečnější kniha roku? Bohužel cenu získává Dvanáct dní Dashe & Lily. Při čtení jsem si říkala, že na tohle jsem už fakt asi stará. Příběh bych doporučila mladším čtenářům.

hledaseniki
31.12.2023 3 z 5

Dashe a Lily zbožňuju, mám na mysli tu první Knihu přání. Po dlouhém čekání na Dvanáct dní Dashe a Lily jsem se s velkým očekáváním pustila do čtení v období Vánoc a musím říct, že tohle mě vyloženě zklamalo.

Ten příjemný a hřejivý a milý pocit, která jsem měla z prvního dílu se vytratil a hodně dlouho mi trvalo než jsem se začetla. Vánoční příběh protkaný víceméně depresí a nedostatkem komunikace mezi všemi postavami.
Rozumím, že kniha je určená hlavně mladším čtenářům a tak i přesto, že já už dávno do téhle kategorie nepatřím, měla jsem jisté problémy s chováním postav, takže tam zůstává jakýsi nádech toho teen, ale tohle je čistě můj problém.
Tentokrát to za mě nevyšlo, ale nezatracuju je a doufám, že u nás vyjde i další díl a já jim dám šanci.

vercatko20
23.12.2023 4 z 5

Tohle se mi moc líbilo. První díl jsem četla už asi tři roky zpátky, ale dodnes si pamatuju, že jsem si místy přála, abych už měla dočteno. Tenhle pocit jsem u tohohle dílu neměla, fakt se mi líbil.
A krásně naladí na Vánoce v NYC :)

Adamantreaders1
19.12.2023 3 z 5

Kdybych měla tento díl srovnat s tím prvním, tak první byl mnohem lepší. Moc se mi nelíbilo Lilyinino chování a bohužel ani nedokázala říct co potřebuje. Zápletka v této knize mi tak připadala, že je tak trochu o ničem. Ale na druhou stranu Dash se mi v tomto dílu líbil více než v prvním. Jeho kapitoly v této knize byly velmi čtivé a moc se mi líbily. Také se mi líbilo zavzpomínat v druhé polovině knihy na první díl. Prostě zkrátka se mi líbila ta podpora, kterou Dash dával Lily. Postavy jsou v knize velmi dobře popsané a většina odpovídá tomu, jak je známe z prvního dílu. Až teda, a budu se zde opakovat, na Lily. Lily z prvního dílu je úplně odlišná Lily z druhého dílu. Děkuji @humbook @humbook_blogeri, že jsem si knihu mohla přečíst.

Wajny
29.11.2023 4 z 5

První díl Knihu přání jsem četla už dávno a nebýt seriálu, tak bych úplně zapomněla, o čem vlastně je. Ale jelikož seriál jsem si loni zamilovala a už se těším, jak na něj letos znovu kouknu, tak jsem si nemohla ujít pokračování příběhu Dashe a Lily. Děkuji @humbook @humbook_blogeri , že jsem si knihu mohla přečíst! #spoluprace

Dvanáct dní Dashe a Lily je krátký vánočně laděný příběh. Atmosféra zimního NY a vánoční přípravy vás naladí na tu správnou vánoční náladu! Tahle YA knížka je naprosto oddechovým dílem, sice zde nastane pár dramat, ale i tak se budete celou dobu usmívat a užívat si všechny ty pocity, které kniha nabízí.

Knihu jsem přečetla během dvou večerů, je velmi čtivá, nenudí a sálá z ní pozitivní energie. Ano, jsou tu momenty, které jsou dramatické a místy trochu temné, ale přišlo mi, že hezky odráželi realitu dnešní doby. Líbí se mi opakující motiv, že každý má právo být chvilku smutný a že je velmi důležité pracovat na každém vztahu. Autoři vše důkladně popisují a nebojí se jít u pocitů do hloubky.

Příběh je vyprávěn z pohledu obou postav. Dash je zde opravdu skvěle vykreslen, působí jako normální kluk. Líbilo se mi, jak je chápavý, netlačí na ní a snaží se, dát Lily prostor, zároveň ale neví, co si vlastně počít a působí neohrabaně, což je velmi realistické. K Lily jsem si nedokázala najít cestu, v prvním díle byla až moc ztřeštěná a tady zase až moc sebelítostivá. Na jednu stranu se mi líbí, že byla taková, protože v tomhle věku je to typické, ale na druhou stranu mě štvalo, jak se chovala k Dashovi a i ke svému okolí.

Pokud toužíte po vánočním čtení plném emocí, autentičnosti a zimní atmosféry v New Yorku, Dvanáct dní Dashe a Lily je pro vás ideální volbou.

3,5*

Instagram - Nikmakbooks

Sanny_happ
28.11.2023 3 z 5

Kniha je celkem tenoučká, s přehledem ji přelouskáte za den či dva. Je to nenáročná oddechovka, která slibuje stránky plné Vánoc. Přestože se celá kniha odehrává ve vánočním období, tak na mě moc vánoční atmosféru nepřenesla. Jedna z hlavních postav Lily si tu, hlavně ze začátku, prochází depresivním obdobím, což moc na vánoční náladě nepřidá
Také jsem nechápala chování hlavních hrdinů a upřímně chvíli jsem se zamýšlela, proč ti dva spolu vlastně jsou. Myslím že z tohoto hlediska je kniha určena spíše pro mladší čtenáře, protože pokud je vám 25+ nebudete moc dobře rozumět, proč si spolu jednoduše o všem nepromluví
Čím více se kniha chýlila ke konci, tím byla lepší a “vánočnější A také si tím (alespoň u mě) trošku vylepšila hodnocení. Celkově knize dávám 3 a doporučuji ji spíše mladším čtenářům.

Ancees
10.11.2023 3 z 5

Kdo z vás četl Knihu přání? A rád by se vrátil do světa Dashe a Lily? Milovníci vánočních knih a romantických příběhů hlaste se! Tahle young adult knížka je naprosto oddechovým dílem, kde sice nastane pár dramat, ale přesto se celou dobu budete usmívat, ať už nad tím, jak prožívají pocity mladí, tak nad atmosférou plnou vánočních ozdob. Kniha se úplně přesně hodí do této doby, kdy procházíte v obchoďácích a všude vidíte blikající světýlka.

Určitě se nejedná o nic převratného, nicméně kniha zahřeje a potěší na duši a možná z části navodí vánoční atmosféru, která někomu může momentálně s proměnným počasím chybět.

pleplova_reads
07.11.2023 4 z 5

Máte chuť na pohodové nenáročné čtení, které ve Vás navodí Vánoční atmosféru? Pak je tato knížka to pravé.

Krásné a milé počtení, které ve mně ještě více vyvolalo touhu po Vánocích. Vánoce jsou můj oblíbený svátek. Je to snad jediný den v roce, kdy si celá rodina najde čas a všichni se sejdeme u jednoho stolu. Sledujeme vánoční pohádky, české klasiky, posloucháme koledy, zdobíme stromeček a ještě se nakonec skvěle nabaštíme.

Teď ale zpět ke knížce. Moc se mi líbil směr, kterým příběh směřoval. Na začátku si Lily prošla temným obdobím, kterému moc dobře rozumím. Postupně se však vracela zpět k lásce k Vánocům a zpět k Dashovi, který se celou dobu tak snažil dát jí prostor.

Jejich příběh mě vždy zahřeje u srdíčka. A mám chuť na horkou čokoládu.

Hodnotím 4/5. Četlo se to moc dobře, taková krátká jednohubka. Určitě mohu doporučit. Není to nic vyloženě originálního, je zde spoustu klišé, ale roztomilých.

Renike
21.10.2023 3 z 5

Tahle kniha mi přišla hodně depresivní, ještěže jsem to nečetla během adventu nebo Vánoc. Atmosféru vánoční jsem pociťovala jen ke konci knihy. Další díly v budoucnu, i kdyby vyšly, už vyhledávat nebudu.

E.T.007
29.06.2023 3 z 5

Prvá časť sa mi páčila oveľa viac.

Táto druhá... no... zhruba prvá polovica knihy bola celkom fajn, ale potom ma to už akosi nebavilo. Bolo to rozťahané a také dosť o ničom, takže som sa vlastne nevedela dočkať, kedy sa konečne dostanem na koniec. Prepracovala som sa k nemu poctivo, no tých vyše sto strán som si proste neužívala. Dala by som tomu 2,5 hviezdičky, keby to šlo.

kristy.books
26.12.2022

Prvý príbeh o Dashovi a Lily bola taká fajn vianočná oddychovka, preto som si nemohla nechať ujsť ani pokračovanie, ktoré sa opäť odohrávalo v období Vianoc. Za seba však musím povedať, že druhý diel bol slabší a stratil to rozkošné čaro, ktoré prevládalo v jednotke.

Lily bola predtým také slniečko, ktoré okolo seba šírilo pozitívnu energiu, teraz som si k nej však nevedela nájsť cestu. Áno, prechádzala si náročným obdobím, valilo sa to na ňu zo všetkých strán, mala na pleciach množstvo starostí, takže na jednej strane rozumiem jej psychickému rozpoloženiu, no miestami mi jej správanie prišlo dosť sebecké. Všetci naokolo sa jej snažili zlepšiť náladu, potešiť ju, no ona si na všetkom našla chybu. Keď sa niečo pokašľalo, vinu hádzala na druhých. Kvôli jej správaniu som si prvú polovicu príbehu nedokázala vôbec užiť, potom sa to trochu zlepšilo.

Dash mi v tejto časti sadol oveľa viac ako Lily. Naozaj sa veľmi snažil, aby Lily vytiahol z jej pochmúrnej nálady a vrátil jej úsmev na tvár. Páčilo sa mi to ich neustále doberanie s Liliným bratom, ktoré do príbehu vnieslo dávku humoru. Rovnako ako Boomer, ktorý je taký svojský a miestami neviem, či sa mám na ňom smiať, alebo prevracať očami (ale jeho vzťah k vianočným stromčekom, ktoré predával, bol roztomilý). Jeho rodičia boli hrozní (najmä otec) a neraz mi ho bolo ľúto (keďže žiadne dieťa si nezaslúži vyrastať v takýchto podmienkach), no našťastie ho medzi seba zobrala rodina Lily a vďaka nim mohol zažiť teplo milujúceho domova.

Vianočnú atmosféru som cítila až z niektorých kapitol ku koncu, ktoré pre mňa zachránili celkový dojem z knihy. Posledné kapitoly sa mi fakt páčili, pri nich som mala pocit, že opäť čítam ten príjemný príbeh, ktorý sme dostali v jednotke.

Podľa mňa by stačilo, keby autori zostali len pri jednej časti, toto mi trochu prišlo ako zbytočné naťahovanie.

Štítky knihy

romantika pro dospívající mládež (young adult)

Autoři knihy

David Levithan
americká, 1972
Rachel Cohn
americká, 1968

Kniha Dvanáct dní Dashe & Lily je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce82x
Chystám se číst37x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x