Darwinovská levice

Darwinovská levice https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322994/mid_darwinovska-levice-zEM-322994.jpg 4 13 13

V průkopnické a čtivé Darwinovské levici předkládá patrně nejznámější filozof současnosti, Peter Singer, řadu argu­mentů, s jejichž pomocí dokazuje nutnost radikální revize, jíž musí projít politická levice, aby překonala svoje zastaralé chápání lidské přirozenosti. Na její cestě k dosažení společenských a politických cílů jí podle něj mohou posloužit právě poznatky moderní evoluční teorie. Darwinovská levice, tvrdí Singer, bude i nadále na straně chudých a utlačovaných, bude však lépe vybavena, aby porozuměla fungování společenských a ekonomických změn a mohla reálně zlepšit situaci znevýhodněných.... celý text

Filozofie Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Filosofia
Originální název:

A Darwinian Left. Politics, Evolution and Cooperation , 1999


více info...

Přidat komentář

Adam84
05.10.2023 4 z 5

Kniha pro svůj rozsah (dle mého) nemá ambice přímo nastolit nové levicové paradigma (i když tak zprvu může působit), ale spíše nabízí celou řadu relevantních témat, vhodných pro vstup do debaty o novém paradigmatu levicového myšlení, kde by mohly být zastaralé utopické ideály nahrazeny novým realistickým pohledem, vykládaným prostřednictvím Darwinovy evoluční teorie. A jako taková je opravdu podnětná.

NGC6715
17.07.2020 4 z 5

(SPOILER) Základní myšlenka knihy je v tom, že levice nesmí eliminovat působení evoluce, ale musí zabránit tomu, aby docházelo k nespravedlnosti. Evoluční teorii lze totiž snadno zneužít k obraně toho, že pravdu má ten úspěšnější. Napoleon měl pravdu, protože zvítězil, úspěšní podvodníci měli pravdu, protože byli úspěšní. Je rozdíl mezi tím být úspěšný a tím být lepší – i v kapitalismu. A právě to je šance pro levici. Stejně tak konkurenční chování vede často k nesprávným řešením, což je demonstrováno na vězňově dilematu. S těmito základními myšlenkami lze souhlasit, i když je v knize i velká část věcí, se kterými nesouhlasím. Kniha je krátká a čte se celkem snadno.