Roztříštěná růže

Roztříštěná růže https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15335/bmid_roztristena-ruze-b4J-15335.JPG 4 66 9

Dark Champion série

< 3. díl >

Anglie 1100 Galeran z Heywoodu se po dvou letech vrací z křižáckého tažení do rodné Anglie. Už se nemůže dočkat, až obejme svou krásnou ženu Johanu, na kterou celou dobu vzpomínal s láskou v srdci. Vznešená Johana dostala před rokem děsivou zprávu o tom, že její manžel padl v boji. Nyní tedy očekává Galeranův příjezd spolu se synem Gallotem, jehož otcem je ovšem jiný muž. Na manželovy výčitky však reaguje s hrdostí sobě vlastní: ač Galerana stále miluje, odmítá prosit o odpuštění, protože ho zradila nevědomky. Galeran sice zoufale touží svou ženu stisknout v náručí, ale zrazená mužská pýcha mu v tom brání. Situaci ztěžuje i druhý muž v Johanině životě, který se jí nehodlá jen tak vzdát. Kdo ji nakonec získá? O tom bude muset rozhodnout soud a král.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Shattered Rose , 1996


více info...

Přidat komentář

Medlyn
09.02.2023 4 z 5

Jedna z prvních knih, kterou jsem před lety od autorky četla. Moc pěkné počtení. Jiné z této série se mi do ruky nedostaly. Škoda, kdyby se objevily ke stažení, uvítala bych je.

alekis
19.02.2020 5 z 5

Zase po čase - malá odbočka do romantických sfér...
Muž se vrací po dvou letech z křížové výpravy a má jedinou myšlenku: dojet na svůj hrad, najít tam milovanou ženu a svého synka, který se narodil až po jeho odjezdu, a po hrůzách, které spatřil a zažil, zase znovu normálně žít.
Hrad sice stojí na místě, ale jinak je veškeré vše rozvráceno. Jeho malý syneček leží v hrobě u hradní zdi a jeho žena chová v náruči holčičku, která je dítětem jiného muže...
A co teď?
Vždy říkám, že autorky romancí nejsou hloupé a umějí vymyslet zápletku a napsat ji (pokud zrovna nesekají harlekýnky jednu za druhou asi pro peníze). Tato kniha je ve svém žánru určitě jedna z těch lepších, protože přivede (obvykle) čtenářku i k zamyšlení. Je klasickou, dosti dramatickou romancí. Hrdinové se musí poprat s mnoha překážkami, než se mohou definitivně vrátit na svůj hrad a žít tam v lásce a štěstí.
Co mě zaujalo a přidalo knize bod? Jak říkám, autorky romancí nejsou hloupé husy. Příběh je zasazen do středověku, kdy bylo náboženství nedílnou součástí života. To se v příběhu dost výrazně promítá - je to do něj, podle mého názoru, inteligentně, nenásilně a solidně vsazeno. Paní Johana ví, že "zhřešila" a vysvětleno je, proč se tak stalo. Dnes bychom ji omluvili a poslali k psychiatrovi, v té době hluboce věřící lidé vnímali svou chybu tak, že musí být potrestána. Johana se kaje a vnitřně přijímá trest za svůj "hřích" (myslím, že podle dnešních "pravidel" bychom ho spíš odmítli a snažili se sebe sami před sebou i před druhými omluvit). Potom, už s klidnou a "očištěnou" myslí, může zase žít svůj život, neboť jí manžel odpustil, miluje ji a její malou dcerušku přijal za svou.
Středověcí lidé měli úplně jiné pohledy, a v tomto románu je to trochu naznačeno - a to mě zaujalo. Často měříme všechno z hlediska dnešní doby - a to je podle mě úplně zcestné.


zimolka
18.08.2019 5 z 5

Opět nádherný příběh.

havrmoni
22.04.2019 5 z 5

Četla jsem ji po letech dohromady s prvními díly a tohle podle mě není třetí díl. Tady Jindřich teprve nastupuje na trůn, ale v předchozím díle už králem je. Jinak opět pěkně napsaný příběh.

Lembac
29.10.2017 3 z 5

Trochu netypicky pribeh ze stredoveke Anglie, ve kterem si hlavni hrdinove k sobe musi znovu najit cestu - a to hledani neni zrovna jednoduche a lehke. Oba jsou zraneni na dusi, maji za sebou nepredstavitelne tezke casy, presto v sobe dokazou vykresat jiskricku davne lasky a vzajemne duvery. Obdivuhodne je, jak se jim podari odolavat tlaku cirkve a krale. Zvlast Garelan je na stredovekeho rytire velmi emapticky, shovivavy a odpoustejici.
Milostne vzplanuti mezi Raoulem a Aline prijemne odlehcuje jinak docela tizivou hlavni dejovou linku.

EvikU.
07.04.2017 4 z 5

Zajímavý příběh, který mě zaujal. Hezky se četla.

mac.martina
03.09.2015 5 z 5

Tohle byl podle me celkem zajimavy pribeh, ktery zacinal soucasnym pribehem a problemy Galerana a Johany. Soucasnym dejem se prolinali vzpominky na obdobi, kdy se hlavni hrdinove seznamili a zacatky jejich manzelstvi, problemy v manzelstvi a duvod proc vlastne Galeran odesel na krizatske tazeni. Bylo zajimave sledovat jak si k sobe znovu nachazeji cestu a ujistuji se o svoji lasce a svym zpusobem dospivaji ve zrale dospele lidi.
Taky se mi tam libilo ze jsem mohla sledovat jak se do sebe zamilavala Johanina sestrenka a Galeranův pritel, ktereho potkal na cestach. Byl to zajimavy souboj dvou lidi. Zena, ktera nevi co vlastne k tomu cizinci citi a bojuje s tim. Muz, ktery se rozhodl a uvedomil si ze ta mala zena, ktera se chtela stat jeptiskou je ta prava zena pro nej. Jen prijit na to jak ji presvedcit o tom ze on je ten pravy pro ni a ze spolu muzou byt stastni i u nej doma ve Francii.

kika 13
19.01.2013 3 z 5

Muž se vrací z války a najde svoji milovanou s mužem a malinkou dcerkou,která není jeho.

JToman
25.12.2012 4 z 5

Kniha je v pořadí druhá ze série " Dark Champion",( jak je zde také uvedeno, ale to je všechno, dalších dílů, jsme se od Domina nedočkali, a to je podle mě škoda, protože ty další jsou ještě lepší ....Já sama, knihy četla v pol.překladu )
. Dalším třem částím bych dala pět hvězdiček....Roztříštěná růže pouze čtyři, jen proto, že je o trochu slabší než ty další....
Tím nechci říct, že není dobrá, je !! Dobře se čte, dokáže zaujmout, jako skoro všechny knihy od Jo Beverly.... Autorka se v této sérii odklání od období Regence, o kterém píše nejčastěji. Já myslím, že se ji podařilo ztvárnit velice dobře, také období středověku, v kterém je děj knih umístěn....