Syn

Syn https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495621/bmid_syn-Td3-495621.jpg 5 60 16

Dárce série

< 4. díl

Ocitáme se ve společnosti, v níž je ve dvanácti letech každému přiděleno budoucí povolání. Claire je zařazena coby rodička a ve čtrnácti letech porodí „produkt“, syna. Podle místní zvyklosti dítě vyrůstá v pěstounském středisku, ale Claire na něj nemůže zapomenout a najde si způsob, jak syna vídat. Pak ale dítě kdosi unese a Claire v zoufalství skočí na loď, která ji k němu, jak doufá, doveze. Loď však ztroskotá… Moře vyvrhne Claire na břeh a ona si nic nepamatuje. Obyvatelé blízké vesnice ji přijmou mezi sebe a dívka poprvé v životě zažívá vřelou lidskou sounáležitost. Když se jí po čase vrátí paměť, rozhodne se jít svoje dítě hledat. Nic ji už nedokáže zastavit, i když jedinou cestou z vesnice (kromě moře) je nebezpečný výstup po skalním útesu… Závěrečný díl slavné tetralogie, započaté dnes už ikonickým Dárcem, který mj. získal prestižní Cenu Johna Newberyho a jehož překladová byla prodána do 41 zemí. Každý svazek líčí samostatný příběh, třebaže některé postavy procházejí napříč celým kvartetem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Son , 2012


více info...

Přidat komentář

Bubo19
09.12.2023 5 z 5

Perfektní zakončení skvělé série. Líbilo se mi, jak bylo v knize ukázáno, že ve společenství, kde ani neznají elektřinu, mohou být lidé šťastnější a svobodnější, než ve společenství se všemi vymoženostmi, kde je vše černobílé a lidem chybí city. Konec sice proběhl dost rychle, když porovnám, jak dlouho autorka líčila, jak Claire šplhá po skále, ale úplný závěr i možnost, jak zničit zlo, se mi líbil. Celou sérii doporučuji i dospělým, přestože v knihovně ji najdete v dětském oddělení.

GYROTOURBILLON
27.11.2023 5 z 5

Super kniha. Budu souhlasit se všemi 5*. Nejsem schopen víc dodat, ale nadšen jsem
100%.


Gracinka
06.10.2023 5 z 5

Příběh Claire byl silný. Vlastně mě bavil nejvíc z celé tetralogie. I když konec mi přišel opět dost odbytý. Největší zlo stačí zničit jen pár slovy o tom, jak se mají všichni fajn? Čeká jsem větší zážitek.

intelektuálka
22.09.2023 5 z 5

Pěkné vyprávění - navazující na předchozí tituly ....

Já tam viděla hlavně sílu mateřské lásky - na rozdíl od světa budoucnosti jsou zde emoce hlavní hnací silou ....

Svět odlidštění - bez barev - s určením životní cesty .... to je jen utopie ....

A ta zajímavá obálka jen napovídá, jak těžkou cestu musí Claire ujít - a co vše musí obětovat ....

Závěr v režii sci-fi - s motivem a výhledem vpřed ....

Doporučím.

Kexina
14.05.2023 5 z 5

Krásné zakončení série. I když se některé pasáže hodně opakují z Dárce, rozhodně nejsou zbytečné, protože odpovídají na téměř všechny otázky, které zůstaly po přečtení první knihy.
Možná by se mi líbil ještě 5. díl - prequel, jak celé společenství vzniklo.
Tak jako tak, je to krásná knížka,kterou přečtete jedním dechem za jediný den.

Nezletilci
24.03.2023 4 z 5

Nezletilá kritička Marika (15 let) hodnotí knihu takto, celou recnezi si můžete přečíst ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Celkově je ale příběh originální, dobře napsaný a chytlavý. Jsem si jistá, že kniha čtenáře nezklame, pokud jí bude ochoten věnovat čas, jelikož je celkem tlustá a za jeden večer ji rozhodně nepřečtete. Doporučuji si nejdříve přečíst předchozí díly, aby čtenář nepřišel o důležité souvislosti. Celou sérii doporučuji čtenářům od 11 let a všem milovníkům dystopie, především kvůli čtivosti a dobře vykresleným fikčním světům. Moc jsem se na poslední díl těšila."

PetraBery
19.03.2023 5 z 5

Parádní zakončení celé série, kdy se osudy hrdinů předchozích knih částečně protnou. Všechny čtyři knihy jsou skvělé, tato a první Dárce jsou za mě ale o třídu výš.

Jarka_rybář
06.03.2023 5 z 5

Syn propojuje předchozí díly v úchvatném finále. Na rozdíl od předchozího dílu mne při čtení Syna mrazilo od prvních stránek. Přemýšlela jsem totiž, jak se asi v Claiřině světě děti berou... Zjistit to bolelo. A další vývoj příběhu... Svým způsobem už jen jinak zpracovával fakta z Dárce, ale přidal jim další rozměr díky nový postavám, novému prostředí i jiné linie příběhů a jejich svázáním.
Krása.

Souteska
25.02.2023 5 z 5

Krásná kniha, líbila se mi nejvíc z celé série Dárce (4 díly, tato poslední). Díly se dají číst i jednotlivě, není nutné po sobě. Příběh je čtivý a napínavý, hlavně poslední dvě třetiny. Hezky se provázaly příběhy a postavy z předchozích knih, a konec tentokrát nebyl tak jako useknutý, jak bývalo u série zvykem.
Hodnoty a priority lidského života a touha po svobodě přirozeně vyplývají z příběhu, není tu žádné zbytečné moralizování a omáčka navíc, i když je kniha docela obsáhlá.
Kniha je určena mládeži, ale doporučila bych ji každému.

sadlo
05.12.2022

Smekám před paní spisovatelkou. Podobně jako před paní Rowlingovou. Úžasný příběh, návaznost, čtivost....
Knihy této autorky stojí za zakoupení pro naše potomky do jejich knihovniček.

Mona-Lisa
01.12.2022 5 z 5

Představte si sterilní svět, kde se utlumují pocity pilulkami, každý má ve 12 přidělené budoucí povolání a navíc pozor : společenství vám přiřazuje i partnera a poté i dítě, které rodí speciálně vychované dívky, jen k tomuto účelu už v 15 letech. Ne, není to díl z Black mirror nebo popis sekty.
I když….
Lois napsala už tři knihy z tohoto dokonale organizovaného světa bez válek, sváru…
Ale i bez emocí, individuality, vzdoru, názoru a hlavně možnosti volby.
Její hrdinové vždycky najdou skulinu, jsou jiní…
Tak teď už je jasné, proč její tvorbu miluju, že? :-D
Tento finální díl propojuje hrdiny z předchozích knih, ale nemusíte je mít načtené. Příběh funguje i sám. Jen víc třeba pochopíte nějaké postavy a snáz vám na konci ukápne slza, jak mně.
Skládá se ze tří částí, které mají rozdílné tempo, dějiště ale emoce jako děs, napětí, touhu po svobodě v tobě vyvolá každá z nich.
Opravdu krásné zakončení.

Nezletilci
25.10.2022 4 z 5

Nezletilá kritička Marika (15 let) hodnotí závěrečný díl série takto: "Jediným problémem je konec knihy. Postava, která se v příběhu náhle zjeví, svede jakýsi boj se zlem a dochází k překotnému happyendu. Oproti tomu s popisem tréninku, který Claire podstoupila, aby byla dostatečně silná a zdolala jednu ze zkoušek, se autorka vypisuje na desítky stránek. Přijde mi, že konec nedomyslela, zbytečně ho uspěchala, jako by ji psaní omrzelo a chtěla mít celou sérii už hotovou. Jinak je v knize vše vyvážené – až na ten konec, který je velmi neuspokojivý a největší roli v něm svede jiná než hlavní postava. Přesto je závěr velmi dojemný. Celkově je ale příběh originální, dobře napsaný a chytlavý..." Celou recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku.

zupri
19.10.2022 5 z 5

Dočetla jsem se zatajeným dechem .... miluji celou sérii. Krásně to do sebe všechno zapadlo. Chtěla bych 5.díl.:-)

Hani77
24.09.2022 5 z 5

Váhala jsem mezi 4 a 5 *. Byly části, které mi moc nesedly. Ale celý příběh se nakonec krásně propojil a setkali jsme s postavami z minulých dílů. Za ten konec dávám přeci jen plný počet.

Bara94
20.09.2022 5 z 5

Moc jsem doufala, že Lois příběhy a osudy postav z předchozích dílů nějakým způsobem ještě více proplete.. a tady to je!

Nebude trvat dlouho a otevřu znovu Dárce, protože se mi po všech malých i velkých hrdinech už teď tak trochu stýská.. :)

zandu
12.09.2022 5 z 5

Tohle bylo tak krásné. Možná i lepší než Dárce. Ne, to asi ne. Lepší ne. Ale stejně skvělé. Tentokrát sledujeme osud Claire, která vyrůstala ve stejném společenství jako Jonas. Každý však kráčí jinou cestou...

Štítky knihy

tajemství

Autorovy další knížky

Lois Lowry
americká, 1937
2013  86%Dárce
2014  88%Spočítej hvězdy
2016  83%Hledání modré
2020  85%Posel v temném lese
2022  90%Syn

Kniha Syn je v

Přečtených79x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených6x
Knihotéce57x
Chystám se číst58x
Chci si koupit27x
dalších seznamech4x