Daniela

Daniela https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101370/daniela-101370.jpg 4 34 12

Strhující historický román a zároveň neobyčejně poutavý milostný příběh Daniela zavede čtenáře do nacisty okupované Prahy v době před koncem války. Vzpomínky vypravěče, starého správce památníku v bývalém německém zajateckém táboře - v povědomí Čechů úplně jinak zapsané - slezské Zaháni, ale obsáhnou mnohem delší časový oblouk a zahrnou téměř celý středoevropský prostor. Jak si s životy jednotlivců zahrála doba, v níž se dějiny psaly krví milionů? Sledujeme životní peripetie muže, který jako modrooké blonďaté dítě vyrostl v židovské rodině na Ukrajině, jako příslušník Hilfswillige se zúčastnil bitvy o Stalingrad, se štěstím unikl z obležení, jako zajatec otročil na statku v Polsku, opět uprchl a v listopadu 1944 v uniformě německého důstojníka přijíždí do Prahy. Zde se znovu setká s Danielou, německými důstojníky vyhledávanou prostitutkou, která se stane jeho životní láskou. Avšak jako Nikolaj není tím, za koho se vydává, tak i Daniela skrývá, jakou odpovědnost na sebe vzala. Daniela je prvním dílem zamýšlené trilogie Century Trilogy (Století). Druhý, již dokončený díl, White Horses (Bílí koně), se odvíjí v postkomunistické Praze roku 1993. Dosud nedokončený závěrečný díl Legion of Snows (Sněhová elegie) se odehrává v letech 1918-1919 na Sibiři a opět v Praze. Všechny tři romány, které spojují osudy tří židovských rodin žijících ve střední Evropě, představují silné příběhy kromobyčejné lásky na pozadí převratných událostí dvacátého století. ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Daniela , 2003


více info...

Přidat komentář

Aghatte
26.06.2021 2 z 5

Někdo zde píše "strhující a čtivé", já mám pocit těžkopádné a úmorné.
Ne špatné, to určitě ne, ale nelehké čtení o nepěkných časech, navíc trochu zvláštním stylem. Hodně nevyrovnané, některé pasáže velmi vyzrálé, jiné zase hraničí s pokleslou literaturou. Možná to je záměr či genialita autora, nevím, ale nic, co bych chtěla číst znova. Vracím do knihovny a zapomínám.

babicka_amalka
15.10.2019 4 z 5

jen jsem zvědavá, jestli se těch dalších dvou dílů dočkáme...


bábuška
19.06.2017 4 z 5

Vzpomínky židovského chlapce narozeného v intelektuální rodině na Ukrajině. Otec býval správcem na statcích polského rodu Šumských, které tehdy ještě nepatřily k Rusku. Později 'Jménem Ruské sovětské socialistické republiky' se nadobro změnil život rodiny, následovalo zabavevení majetku a nastěhování kolchozníků do dalších místností v domě. Na bohatých a úrodných polích se objevily obrovské traktory 'první Stalinovy pětiletky' a scelené lány byly zničeny olejem a naftou. A s traktory přišel hladomor a když přijely první německé tanky, vesničané se obraceli o pomoc ke Stalinovi, který je nechal vyhladovět. I Nikolaj jako mladíček byl povolán do řad Rudé armády, která naprosto nepřipravena a bez zázemí byla postavena proti tankům, samopalům a bombám. Hlad, zima a posléze bitva u Stalingradu, všechny ty hrůzy a zvěrstva ze kterých nebylo úniku, skončily v zajetí. Nikolaj zničil svůj vojenský průkaz i vojenský štítek, uvedl vymyšlené jméno a stal se bezejmenným 'hiwi' , otrokem německého zázemí. V roce 1944 se obevilo jméno generála Vlasova a začala se formovat Ruská osvobozenecká armáda za pomoci německé strany. Nikolaj jako příslušník této nové strany se usídlí v Praze a je pověřen funkcí dohližitele při natočení filmu o okupování Ukrajiny Rudou armádou v Barrandovských ateliérech. Krásně je popsáno Nikolajovo okouzlení barokní Prahou, ale dál děj sklouzává do erotična až místy do pornografie. První část knihy je velice poutavá, ale ta další mi připadá občas až nepravděpodobná a přestože končí Novým rokem 1945, vlastně žádný konec nemá.

Sidonia
24.04.2017 2 z 5

První kapitoly byly velmi zajímavé, jak z historického hlediska, tak stylem psaní, v druhé polovině kniha téměř změní téma a získáte pocit, že čtete úplně jinou knihu - obsah se smrskl na řešení milostných problémů hlavního hrdiny. Ale i tak se dá kniha přečíst. Zajímavé jsou zmínky o některých osobnostech z doby válečné a vykreslení života válečné Prahy.

Zorka
06.12.2014 3 z 5

Čtivá kniha, která ale slibovala více, než ve skutečnosti dala. Až příliš skutečností zůstalo otevřených, mnoho pasáží pro mě bylo jen těžko uvěřitelných (náhody, díky kterým se Nikolaj zachránil). Daniela mi trošku připomínala Styronovu Sophii, nicméně příběh za Sophiinou volbou velmi výrazně pokulhává.

RADOST
09.03.2014 5 z 5

Zajímavá, dobrá a v těchto dnech velmi aktuální kniha. Ukrajinský Žid, narozený v r. 1917, vzpomíná na svůj život. První díl trilogie věnuje především období 2. světové války, kterou z velké části prožil v Praze. Daří se mu přežívat, dostává se do až absurdních životních situací, ale jako každý mladý člověk řeší především otázky lásky a svědomí. Těším se na druhý díl.

Lost Soul
02.11.2013 3 z 5

Ze začátku mě čtení bavilo, ale po příjezdu hlavního hrdiny do Prahy se tempo zvolní a autor si jen pohrává se slovy a nemastnými neslanými hlavními postavami. Otevřený konec mi nevadil tolik jako ta zbytečná rozvláčnost.

bookcase
25.10.2013 5 z 5

Strhující a čtivé, psáno zvláštním stylem - odstavce. Příběh se mi líbil, doufám, že se dočkáme pokračování.

katina
17.08.2013 5 z 5

Poutavy roman, netrpelive ocekavam druhy dil trilogie.

MimaSvk
30.03.2013 4 z 5

Velmi zaujimave rozpravanie o zivote pocas 2 sv. vojny..ocami polsko-ukrajinskeho Zida obliekajuceho si nemecku uniformu...

stanik86
15.09.2012 5 z 5

Moc pěkná kniha, vždy jsem se těšil na další její čtení.Mrzí mě závěr příběhu a nejasné pokračování.

KKlara
19.07.2012 4 z 5

Kniha byla hezky napsaná, příběh byl čtivý, nutil číst dál a dál. Ačkoliv ji napsal Brit, je až neskutečné, jak má zmapovanou Prahu za 2. sv. války... Navíc je poutavý příběh lásky k prostitutce, pohled na válku vojáka německé armády (i když Ukrajince). Pouze mě zklamal závěr. Byl až příliš otevřený. Spíš bych řekla utnutý. V části z Prahy jsem nabyla dojmu, že hrdina v bytě bydlí s ukrytými Židy, autor se k tomu stále vracel, ale vyústění to nemělo žádné. Kniha končí slovy "konec prvního dílu", druhý nebyl vydán. Předpokládám však, že podle informací z obálky druhý díl na první přímo navazovat nebude. Informace o vydání druhého dílu vydavatel neposkytnul.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945)

Autorovy další knížky

Stephen Weeks
britská, 1948
2011  79%Daniela
2007  57%Hraběnka v nesnázích

Kniha Daniela je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce36x
Chystám se číst38x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x