Dáma z rajského ostrova

Dáma z rajského ostrova https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61967/dama-z-rajskeho-ostrova-61967.jpg 4 18 3

Dramatický příběh nevšední ženy, která byla inspirátorkou a můzou dvou básníků Rainera Rilka a Karla Krause. Kniha, zpracována na základě původních pramenů, pojednává o pohnutém životě poslední majitelky zámku ve Vrchotových Janovicích, baronky Sidonie Nádherné z Borutína (1885-1950), proslulé širokými zájmy a styky s předními umělci své doby.... celý text

Přidat komentář

Kryštofka
02.02.2019 5 z 5

Další kniha do mojí rostoucí série knih o ženách, o kterých se v minulém režimu mlčelo. Výjimečná žena (neříkám kladná hrdinka bez poskvrnky), výjimečný život. A pak komunisti všechno sebrali a rozmetali její starý svět. Přesto v ní navzdory opuštěnosti zůstala jakási nezlomná síla. I když konec života byl smutný.
Autoři s mravenčí pílí vystavěli co nejvěrnější obrázek hrdinky s tak poetickým jménem - Sidonie Nádherná.

broskev28
19.08.2017 4 z 5

Kniha velmi zajímavá a kupodivu - přestože víceméně faktografická - čtivá. Ovšem neméně zajímavý, velmi trefný je i komentář ipe, děkuju za něj. Nikdy bych to tak nevystihla.
Měla jsem možnost porovnávat s knihou A. Wagnerové Sidonie Nádherná. V drobnostech se liší, v zásadním shodují. Ale koupit si hodlám knihu A. Wagnerové, už kvůli úžasné fotografii na titulní straně!


ipe
20.04.2016 5 z 5

Četla jsem po několika letech podruhé a doporučuji. Mě se četla jedním dechem. Knihu ocení především hloubaví čtenáři, kteří rádi čtou biografie a zajímá je naše minulost z jiných pohledů než na jaké jsme zvyklí ze školy. Na příběhu života Sidonie Nádherné můžeme pozorovat naše dějiny od "zlatých časů přelomu 19. a 20. století, přes konec Rakouska Uherska, vznik Českoslovenka a další neveslé události až do počátku 50. let. Všechno se promítá do osudu dámy, která se o politiku nezajímala. Sledujeme její přátelství, lásky, korepondenci, zajímavé osobnosti evropské kultury. Uvědomíme si, že jsme odchodem české šlechty po r. 1948 (byť jazykově se hlásila k němčině) přišli o mnoho. Například i o kultivovaný venkov. Spousta venkovských šlechtických sídel zchártrala nenávratně. Oceňuji autory za perfektní badatelskou práci a obdivuji osobnost Sidonie Nádherné.

Štítky knihy

Sidonie Nádherná z Borutína, 1885-1950

Autoři knihy

Robert Sak
česká, 1933 - 2014
Zdeněk Bezecný
česká, 1971

Kniha Dáma z rajského ostrova je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst7x
Chci si koupit4x