Dáma v autě s brýlemi a puškou

Dáma v autě s brýlemi a puškou https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60814/dama-v-aute-s-brylemi-a-puskou-60814.jpg 4 69 27

V detektivce z francouzského prostředí není hrdinou detektiv, nýbrž mladá žena, na niž chce vrah zločin svést. Tato krátkozraká dáma, která jede v šéfově luxusním autě na víkend a záhy veze v kufru vozu pušku a mrtvolu, brzy pochopí hru a začne mařit vrahovy kalkulace

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La Dame dans l´auto avec des lunettes et un fusil , 1966


více info...

Přidat komentář

rafan65
15.04.2024 4 z 5

Dobrá kniha která se dějově odehrává ve Francii minulého století. Autor vytvořil slušný příběh který nepostrádá napětí a harmonizuje život mladé dívky která má velký problém. Nebudu prozrazovat děj knihy, není to vůbec špatné čtení.

ZuK1
16.12.2023 5 z 5

V úvodní části knížky Dany shrnuje i s pár vtipnými komentáři svůj dosavadní život a vše, co předcházelo „půjčení“ auta. A pak už se začíná rozjíždět pořádně zamotaný a nepochopitelný příběh ... a ten závěr :-) !


Pablo70
11.11.2022 4 z 5

Spekulativní thriller. Když na vás někdo nalíčí dokonalou past, nestačíte se divit. Ale ani on se nestačí divit, pakliže nezapadáte do jeho představ a chováte se naprosto neočekávaně. A navíc zasáhnou vnější vlivy, jako tady např. malý zlodějíček. Pak se pachatel těžko vyrovnává s realitou.
Japrisot to uměl skvěle napsat. Jeho sonda míří do hlubin psychologie osobnosti. Navíc je připojena vysvětlující kapitola z úst toho, kdo to celé vymyslel a realizoval. Oběť se stává detektivem proti své vůli a musí se o sebe postarat. Dany to umí díky tomu, že vyrůstala v sirotčinci a musela se odjakživa starat sama o sebe. To je její deviza i slabost. V dobré detektivce nemusí téct krev proudem. V téhle knize se nestačíte divit. Nakonec vše pochopíte.

tonysojka
25.03.2022 5 z 5

......."Zase se mě zmocňuje ten pocit, že žiji v bdělém stavu ve snu někoho jiného....."
Tenhle pocit jsem prožíval při čtení a zároveň žasl nad kvalitou hraní si se čtenářem a přitom zvládnout téma tak ,aby to nebyla blbost,jak často u mnoha současných thrillerů bývá.
Prostě krásná poctivá práce psaní detektivek minulého století,kombinace logiky a napětí a zábavy

vikaa
09.03.2021 3 z 5

Knížku čtu po dlouhé době znovu a příběh Dany mě pořád baví. I když... Dřív, když jsem se jí blížila věkem, měla pro mně kniha o něco větší kouzlo:-)

Jiho226
21.01.2021 5 z 5

Skvělé napínavé čtení! Vrátila jaem se k této knize po delší době a opět musím slożit autorovi poklonu. Dokonale vygradované,napínavé,překvapivé...Doporučuji!

Ivan F
08.12.2020 4 z 5

Výborne vygradované napätie, nevedel som sa dočkať, kedy sa už dočítam ako to vlastne bolo. A že to bolo ... poriadne popletené. Taká krimi naruby, neviem, či som už niečo podobné čítal. Autor ma poriadne previezol (príbehom) a nečudujem sa, že bol pred pol storočím veľmi populárny. Spočiatku sa mi príbeh javil ako banálny, ale s pribúdajúci počtom strán som svoj názor menil. Dany som fandil a aj som rozumel jej frustrácii zo života a toho, že si chce užiť. No a keď sa jej dostal do ruky veľký americký tátoš, ktorý oproti európskym vozítkam bol na ceste neprehliadnuteľný, vtedy som jej fandil už na plno, hoci bola tak trochu naivka. Lenže s takými jemne pripečenými slečnami je tá najväčšia zábava. Vydala sa na cestu, o akej nemala ani potuchy a ja tiež nie. Spolu sme si ju však užili.

mi-380
05.09.2020 4 z 5

Ač jde o dobrodružství z Francie druhé poloviny dvacátého století, připadá mi tahle road movie jako z jiného světa. Alespoň co se týče vyprávění hlavní hrdinky, které je dlouho zmatené, plné nelogičností a zvláštních slovních obratů. Zároveň se ale spolu s ní zamotáváme do absurdního dramatu, do kterého je postupně vtaženo několik mužů, napětí hlavní pavučiny příběhu se nenápadně stupňuje a pár stránek před koncem už je k prasknutí.
75 % (aktuálně 52 hodnocení s průměrem 80 %).

P.S.
Autor musel být velká hvězda sedmdesátých let, tenkrát se podle jeho knih točil jeden film za druhým (Cestující v dešti, Vražedné léto, Past na Popelku, Zločin v expresu, Dáma v autě…). Byly plné slavných tváří a navíc o něco srozumitelnější než jeho originálně pojaté literární předlohy. V roce 2004 se povedlo i zfilmování románu Příliš dlouhé zásnuby.

PetrCepek
08.01.2020 5 z 5

Možná maličko překombinovaný děj, nicméně stále to je parádní klasický Japrisot, jehož detektivky nikdy nenudí a vždycky v závěru velice překvapí.

Ava365
09.12.2019 5 z 5

Tento autor je skutečný mistr. Všechny jeho knihy jsou vzhledem k tomu, kdy vznikly, stále moderní a aktuální. Dáma v autě atd. je skvělou volbou na dovolenou. Napínavý příběh, který přečtete jedním dechem.

jprst
09.10.2019 4 z 5

V době prvního českého vydání mnoho podobných a poutavých detektivek až tak moc nevycházelo, ale tato patřila mezi ty lepší. A nebyla jediná.

janina66
23.08.2019 3 z 5

Četla jem už před roky. A dojem z knihy je velice kladny. Velice promyšlený tajemný příběh. Kniha mohla být kratši.

ArwenAragorn
13.06.2019 4 z 5

Dobře promyšlená kniha.

ddkk
12.01.2019 5 z 5

Ano, tohle je Japrisot! Propletenec záhadných a neuvěřitelných okolností jednoho na první pohled banálního příběhu. Navíc okořeněný takovou malou francouzskou road movie. Velmi jsem se bavila a s radostným očekáváním se pročítala k závěrečnému vypointování. A dočkala jsem se! Pro mne výtečné! Jak už níže napsal Marlowe, k Pasti pro Popelku a Vražednému létu přidávám do trojice skvělých Japrisotových příběhů také Dámu. A doporučuji.

85098211
13.02.2018 4 z 5

Zajímavý a dobře promyšlený komplot - už něco takového vymyslet dalo určitě dost práce ;-). Ale styl autora mi tak úplně nesedl, proto dávám tentokrát jen čtyři hvězdičky...

kleozpatra
31.01.2018 4 z 5

Jen pro ten vleklý ubíjející závěr, kdy se ztrácím dík nekonečné inventuře v předešlém ději, hodnotím 4*, ale do té doby ... opojná psychoňamka :).

Baiba
16.09.2017 5 z 5

Výborná věc se skvěle propracovanou zápletkou, ve které jsem Japrisotovi ráda odpustila i trochu moc náhod a trochu té autorské svévůle. Kniha je ovšem strhující díky hlavní hrdince, nenápadné, ale ve finále nezdolné kancelářské myšce, která se dostane do šílené, hitchcockovské noční můry. Více než detektivka je kniha chvílemi spíše psychologickým románem, ve kterém autor konfrontuje, jak protagonistka vnímá sebe sama a jak ji vnímá okolí, čehož dokonale využil pro thrillerovou zápletku.

Rade
28.04.2017 4 z 5

Zopakováno po letech; starý dobrý Japrisot s nezaměnitelným šmrncem šedesátých let. K četbě je dobré rozložit mapu Francie, ale pokud možno pár desetiletí starou…

LideCtete
07.03.2017 4 z 5

Hodně překombinované - nedovedu si představit, že by pachateli/pachatelům takový plán vyšel. Ovšem po přečtení před mnoha a mnoha lety jsem měla chuť uvázat si šátek, nasadit brýle, vlézt do kabrioletu a vyjet na trasu Paříž - Fontainebleau - Clermont-Ferrand - Marseille.

beveron
29.12.2016 3 z 5

Detektivku mi vyhrabal muz pote, co jsem nadávala na Dívku ve vlaku. Toto bylo lepsi. Urcite rysy ale mají knihy spolecne - zmatek, nejistota, pochybnosti o všech okolo a nejvíc o sobe same.

Štítky knihy

zfilmováno cesta, roadtrip

Kniha Dáma v autě s brýlemi a puškou je v

Přečtených94x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených6x
Knihotéce75x
Chystám se číst14x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x