Cykly času

Cykly času https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172862/bmid_cykly-casu-meC-172862.jpeg 4 7 5

Podtitul: Nový pozoruhodný pohled na vesmír. Slavný matematický fyzik Roger Penrose, autor bestsellerů The Emperor’s New Mind a The Road to Reality, v nejnovější knize vysvětluje svou pozoruhodnou kosmologickou teorii, podle které se v neustále rozpínajícím vesmíru nakonec všechny hmotné částice rozpadnou, takže již nebude čím měřit běh času. Podle Penrose zůstane jenom kauzální struktura prostoročasu, a konečné stádium vývoje našeho kosmu bude proto možné konformní transformací hladce navázat na nový velký třesk stojící na počátku následujícího eónu stále se opakujícího cyklického vesmíru. Srozumitelně napsaná kniha je určena každému, koho zajímá moderní kosmologie, především otázka zrodu vesmíru a jeho budoucího osudu. Najde v ní vysvětlení pojmu entropie, termodynamické šipky času, geometrické podstaty Einsteinovy teorie relativity, prostoročasových diagramů, zvláštní povahy velkého třesku, černých děr i jejich kvantového vypařování. Kniha obsahuje i odborněji zaměřené dodatky, v nichž Penrose uvádí rovnice obecné relativity ve spinorovém zápisu, na nichž jeho nová teorie spočívá.... celý text

Literatura naučná Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

An Extraordinary New View of the Universe , 2010


více info...

Přidat komentář

parxel
16.06.2023 4 z 5

Cykly času byly mou první knihou od sira Rogera Penrose. Trochu mne mrzí, že jsem se k jeho knihám nedostal o pár let dřív. Líbí se mi originalita jeho matematických představ a jejich přesah do kosmologie a dalších oblastí fyziky. Jeho nápady se často zdají být pohou matematickou konstrukcí bez fyzikálního základu, ale i přesto jsou moc inspirativní a zajímavé.

Hlavní myšlenku této knihy jsem pochopil tak, že poté co hvězdy spotřebují veškeré palivo, černé díry se vlivem Hawkingova záření rozpadnou, tak ve vesmíru zbydou jenom částice a záření. Zbylé částice se postupně také rozpadnou na záření, tedy na částice s nulovou klidovou hmotností, čímž se "smaže" entropie, pak se přeškáluje konec jednoho vesmíru na druhý a je to. Celý cyklus začíná znova.

Penrose přitom vychází ze skutečnosti, že současný kosmologický model Lambda-CDM předpokládá na počátku období velkého třesku a na konci zrychlující se rozpínání. Penrose k tomu říká, že obě tyto fáze jsou si v něčem nápadně podobné a prostě je na sebe jenom matematicky přeškáluje. Celá tato konstrukce obsahuje některá slabá místa. Představa, že se všechny částice rozpadnou na záření je zatím neprokázaná. Rovněž není jasné jak fyzikálně odůvodnit přeškálování konce jednoho vesmíru na začátek vesmíru následujícího. Matematicky to není problém, ale co to znamená fyzikálně není ani trochu jasné. V každém případě Penrose navrhnul i možnost jak tuto skutečnost ověřit analýzou reliktního záření, ale přesvědčivý důkaz pro dokázání své teorie nenašel.

Podle mého názoru se jedná o vynikající knihu, která čtenáře nešetří a pokud jí nechcete jenom tak proletě, tak vám dá zabrat. Odměnou za vloženou námahu je seznámení s neotřelými myšlenkami jednoho skromného, ale geniálního pána, který v roce 2020 dostal Nobelovu cenu. Pro mne jasný "must read".

Na youtube je volně dostupná krásná, ale dlouhá přednáška "Roger Penrose - legenda matematické fyziky" od prof. J. Podolského. Zájemcům vřele doporučuji.

anticlovek
10.08.2020 5 z 5

něco málo jsem přelouskal, ale většinu jsem se svou populárně naučnou znalostí fyziky nedal:)) pokud chcete něco "pro masy" o fyzice, tuhle knihu nekupujte, ale od lidí co se v tom vyznají víc, jsem slyšel/četl chválu a proto dám pět hvězd, aby moje mentální omezenost nesnižovala skore:)


Tomas@S
28.11.2018 2 z 5

Ocekaval jsem popularne naucnou knihu vysvetlujici laikum zahady kosmologie s tim, ze se tam obcas objevi i nejaka rovnice a o to to bude poucnejsi. Nicmene po prvni tretine se ze srozumitelneho textu stala spise odborna studie urcena pro vystudovane fyziky. Prestal jsem se chytat a uz jsem pak text jenom preskakoval a zastavil se jen u aspon trochu srozumitelnych odstavcu. Chapu, ze je tato tematika opravdu narocna, ale kniha pro verejnost by mela vypadat opravdu jinak. Porovnavam to napriklad s knihou Valka o cerne diry, ktera je srozumitelna trochu vzdelanejsimu laikovi temer cela a to ma i rovnice a zabyva se i entropii cernych der. Takze Cykly casu nedoporucuju. Navic to podle zaveru knihy vypada, ze se teorie cyklu vesmiru experimentalne nepotvrdila.

IXOXI
13.10.2018 5 z 5

Cykly času si zaslouží dobré hodnocení už jen kvůli shrnutí současného poznání ve fyzice a rozbor některých možných teorií, které by časem mohli rozšířit naše poznání. Penrose přináší rozšíření některých teorií, čímž představuje svoji vlastní teorii. Netroufám si hodnotit, její přínos, ale oceňuji jeho myšlenkové pochody, které se snaží pokud možno neporušit žádné známé fyzikální zákony.

vitek.sk
10.09.2014 4 z 5

Autor přináší nekonvenční pohled na současnou kosmologii se svou novou teorií cyklického vesmíru. Popisuje i svou motivaci, když si uvědomil jak smutné je, že podle současných znalostí se vesmír bude rozpínat navěky věků a bude pořád řídnout a temnět. V depresi z tohoto uvědomění pak našel přijatelnější řešení osudu vesmíru. Jeho teorie je jistě zajímavá, ale zatím nepříliš dobře prokázaná. Kniha byla z fyzikálního pohledu velmi zajímavá, četla se také ovšem poměrně těžce. Na 5 hvězd to není, dávám proto 4.