Čtvrtý rozměr

Čtvrtý rozměr https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358525/bmid_ctvrty-rozmer-SF8-358525.jpg 4 8 4

Fascinující myšlenka, že naše trojrozměrná skutečnost je jen jakousi "plošší" součástí světa o více dimenzích, vyžaduje velkou představivost. Čtenář je proto nejprve pozván mezi dvourozměrné bytosti z pozoruhodného románu Plochozemě Edwina A. Abbotta z 19. století, které se podobným způsobem snaží představit si náš trojrozměrný svět. Po výkladu pojmů rozměr a prostor kniha pokračuje popisem bouřlivého vývoje geometrie v devatenáctém století, který vyústil v objev neeukleidovských geometrií, zabývá se pojetím časoprostoru a uvádí další příklady současného využití vícerozměrných prostorů například v matematice, fyzice a informatice. Rozebírá různé přístupy k pojetí čtvrté dimenze, její reprezentace a vlastnosti i nejrůznější způsoby, jak čtyřrozměrné objekty znázornit tužkou na listu papíru. Vážné úvahy dokreslují zábavné myšlenkové konstrukce založené na představě, že lze vystoupit ze třetí do čtvrté dimenze, využít nového stupně volnosti a vrátit se ve zcela změněné podobě zpět do našeho světa. Kniha je určena širokému okruhu čtenářů a nevyžaduje hlubší znalosti matematiky.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Matematika a logika
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The Fourth Dimension. Is our Universe the shadow of another? , 2010


více info...

Přidat komentář

hu_87
19.01.2021 5 z 5

Autor se snaží v poměrně srozumitelné formě nastínit hodně diskutované téma čtvrtého prostoru. Knížka se mi líbila, je to takový stručný úvod do problematiky, i když podle mě se mohl autor té historii věnovat o něco stručněji. Každopádně, knížka účel splnila, i když některé kapitoly byly o něco hůře uchopitelné než jiné.
Samozřejmostí jsou i kapitoly jako je třeba čtvrtý rozměr v umění (kubismus...), literatuře a nakonec i takové možné zobrazení čtvrtého prostoru.
Knížka obsahuje také množství ilustrací, náčrtů a i takové stručnější životopisy různých důležitých osobností v daném oboru.
Ale pro lepší představu nějaké té hyperkrychle určitě doporučuji, i když určitě existuje fůra jiných a obsáhlejších publikací o této problematice,

pahorkatina
11.10.2019 4 z 5

Hezky zpracovaná publikace, v níž mne ovšem hlouběji zaujaly jen některé kapitoly. Jedním dechem jsem přečetla kapitolu o románu Plochozemě, k zajímavým úvahám mne přivedly kapitoly Kouzlo čtvrtého rozměru a Zobrazení čtvrtého rozměru. Přínosné pro mě byly i některé myšlenky z kapitoly o duchovním aspektu čtvrtého rozměru.


Petr Dudek
23.09.2019 3 z 5

Kniha, která shrnuje prozatimní vědomosti o čtvrtém rozměru. A je jich dost málo. Téměř všechny se dají vyčíst jinde (ideálně Matematický vesmír), přidaná hodnota je v popisu uměleckých děl, většinou obrazů, ale dojde i na literaturu. Celkově to není špatné, ale mě osobně to moc nepřineslo.

TheRaven
09.02.2018 4 z 5

Ibáñez není první ani poslední, kdo se snaží nějakým způsobem popularizovat otázku čtvrtého rozměru, s důrazem na dopad této myšlenky na všechno od literatury přes výtvarné umění po architekturu. Pár let zpátky se podobnými otázkami zabýval třeba Michio Kaku v Hyperprostoru nebo Lawrence M. Krauss v knize Skryté za zrcadlem. Ibáñez ale tématu věnoval celý svazek a neutápí ho ve spoustě dalších zajímavých myšlenek, proto je pro mě svým způsobem přínosnější coby krátký, přesto vyčerpávající úvod do tématu. Oceňuju i zajímavé pohledy do historie či návody, jak si vůbec nějaký ten čtvrtý rozměr (aspoň nejzákladnějších těles) představit. Příjemné pokračování nové populárně naučné edici a jen doufám, že v podobném duchu se jí bude dařit i nedále.

Štítky knihy

umění matematika čtvrtý rozměr

Autorovy knížky

Raúl Ibáñez
španělská
2017  83%Čtvrtý rozměr