Královna mečů

Královna mečů https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15452/bmid_kralovna-mecu-u4i-15452.jpg 4 53 2

Corum série

< 2. díl >

Kníže Corum Jhaelen Irsei, zřejmě poslední z rodu Vadhaghů, známý rovněž jako kníže v Šarlatovém plášti, zažívá na své nelehké cestě v boji proti Chaosu další dobrodružství. V předešlém svazku bojoval Corum proti Ariochovi, zastánci Chaosu, poznal věčný svár mezi Zákonem a Chaosem, dozvěděl se, že Arioch je Kníže mečů, Xiombarg je Královna mečů a nejmocnějším Vládcem mečů, jenž panuje nad posledními pěti Plány, je Král mečů Mabelode. A také že síla smrtelníků je nutná v nápravě Vesmírné rovnováhy, která se někdy vychýlí... Po porážce Ariocha to vypadá, že Corum konečně nalezne klid a mír. Setkává se však s Jhary-a-Conelem, průvodcem hrdinů, jenž ho seznamuje s chystanou válkou, která je, jak jinak, vedena ve jménu Chaosu. Corum se s přáteli rozhodne, že válce zabrání, a opět se tak dostává do víru divokých bojů, dramatických příhod a šílených dobrodružství, v nichž hledá tajemné Město v Pyramidě. A především zkříží plány Xiombarg, Královně mečů...... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Queen of the Swords , 1971


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
14.04.2017 3 z 5

Tento druhý díl trilogie o Corumovi je na tom podle mého lépe než ten první. Konečně ubyl (téměř zmizel) otravný a matoucí prvek snění, nereálna v realitě a dalších, příběh totálně ruinujících nesmyslů. Celá kniha a její příběh jsou opět vystavěny a popsány absolutně primitivním, dětsky jednoduchým, naivním stylem přímočaré heroické old-school fantasy, postavy jsou opět jednorozměrné, jejich charaktery a vztahy mezi nimi nejsou téměř žádné. Postavy tak opět trochu působí jako papíroví panáčci, které kdyby autor zmuchlal a hodil do koše, tak čtenář neuroní ani slzu. Nutno ale podotknout, že i na nich lze najít něco zajímavého - jako například Corumovo vyvolávání stvůr z předpeklí na svoji obranu proti nepřáteli, kteří po své smrti z jejich rukou tyto stvůry v předpeklí nahradí a opět čekají na okamžik, kdy je Corum povolá a cyklus se bude opakovat. Zajímavá myšlenka. Velmi jsem si také oblíbil okřídleného kocourka jednoho z hlavních hrdinů. A závěrečný boj tentokráte také docela stál za to. A opět - příběh se ničím nezdržuje, jede to stále dopředu, hezky a dobře se to čte...i když díky přímočarosti příběhu, o kterém přesně víte jak se bude vyvíjet i jak skončí a také díky nulovému vztahu k postavám, ke kterým si díky jejich jednorozměrnosti není možné vypěstovat žádný vztah, je někdy vcelku těžké udržet pozornost. Ale když vypnete mozek a hodně se na knihu snažíte soustředit, tak to vcelku ucházejícím způsobem do toho lehce předvídatelného konce uplyne.

tsal
18.05.2012 2 z 5

Série Corum je vlastně taková pohádka pro dospělé. Záporáci jsou zlí, odpudiví a zrádní, zatímco hrdinové chytří, odvážní a spravedliví. Corum ani ve druhém díle neztratil na své naivitě a i děj je stejně předvídatelný (a víceméně okopírovaný) jako v prvním díle.
Chápu, proč se mi tahle série líbila na základce, ale obávám se, že ji teď ze stejných důvodů shledávám nedostatečnou.


Autorovy další knížky

Michael Moorcock
britská, 1939
1998  68%Elrik z Melniboné
2001  77%Černý drahokam
1992  71%Královna mečů
1994  70%Král mečů
1992  69%Kníže mečů

Kniha Královna mečů je v

Přečtených82x
Knihotéce98x
Chystám se číst6x
dalších seznamech1x