Barrayar

Barrayar https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17198/mid_barrayar-u7T-17198.jpg 5 30 4

Cordelia Naismith série

< 2. díl

2. kniha série Cordelia Naismith. Cordelia, znavená bitvami a zradou touží se v klidu usadit a žít v klidu, jen s občasnou účastí na slavnostech, kde je žádána její přítomnost jako lady Vorkosiganové. Ale když zemřel císař, Vorkosigan se stal ochráncem malého dědice barrayarského císařského trůnu - a zároveň cílem atentátů v dynastické občanské válce, připomínající pozemský středověk, ale v níž se používají nejmodernější biologické zbraně. Aral ani Cordelia netuší, jakou roli bude hrát jejich nezrozené dítě s buněčným poškozením v krvavém dědictví Barrayaru.... celý text

Přidat komentář

Metla
03.10.2018 4 z 5

"Barrayar" je čtivější než "Cáry cti". Postavy už čtenář zná, ví, co od nich může očekávat, stihl si je oblíbit. Cordelii není dopřáno trávit klidný život s penzionovaným důstojníkem Vorkosiganem, místo toho se ocitá ve víru intrik a úskalí nejvyšší barrayarské politiky. V ohrožení se ocitá každý, kdo je jí blízký a ona přitom musí chránit nejen sebe, ale taky své nenarozené dítě. Tentokrát nedojde na žádné vesmírné bitvy, spíše na partyzánské války. Příběh je podán příjemně civilně, nejde ani tak o kolotoč akce jako o lidské drama. Děj není nijak komplikovaný, místy působí malinko přeslazeným dojmem, nechybí však nadsázka (hlavní hrdinka vše vidí ze své kulturně odlišné perspektivy) a hlavním kladem knihy jsou sympatické postavy. Přesto nemůžu jít s hodnocením do závratných výšin, zase tolik mě román o mateřství a komplikovaných vztazích mezi muži a ženami nestrhnul.

Hadati
03.03.2017 5 z 5

Příběh pokračuje přesně tam, kde skončily Cáry cti. Je to ta nejtemnější kniha z vesmíru Milese Vorkosigana. I přesto se nad některými pasážemi občas usmějete. Hlavní dějovou linií je občanská válka, která nastane po smrti starého císaře.
Další text je určen pro ty, co již četli chronologicky navazující sérii Milese Vorkosigana. V této knize se dozvíte spoustu informací. Zjistíte, jak Cordelia získala úctu vorů srovnatelnou s Komarrským řezníkem, kdo mohl za atentát, který tak postihnul Milese, o snahách jeho dědy Pjotra se ho zbavit, o temném dětství císaře Gregora, o vznikajícím vztahu Koudelky a Drou, o vývoji seržanta Bothariho, a dokonce i o okolnostech kolem narození Ivana Vorpatrila. Oproti Cárům cti je zde opravdu velmi mnoho informací o minulosti „starých“ známých postav.


RamonVarga
08.11.2016 5 z 5

Extra psýcha.

lanusinka
14.11.2012 5 z 5

Akční kniha o tom, co to znamená být člověkem a co všechno je možné obětovat pro dobro většiny, abyste jím mohli zůstat...