Conan: Zrozen na bitevním poli

Conan: Zrozen na bitevním poli https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404407/bmid_conan-0-zrozen-na-bitevnim-poli-c3K-404407.jpg 5 51 18

Conan (komiks) série

>

Veleúspěšná komiksová řada věrně odrážející původní předlohu spisovatele Roberta E. Howarda. Úchvatný příběh Conanova mládí, počínaje jeho narozením přímo na cimerském bitevním poli a konče dosažením dospělosti během slavné bitvy u Venaria. Kniha je kronikou prvních Conanových vítězství, ať už v boji či v lásce, a pozoruhodnou výpravou za kořeny Conanova slavného života. Zároveň je také skvělou ukázkou vypravěčského mistrovství scenáristy Kurta Busieka a výtvarníka Grega Rutha.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Conan, Vol. 0: Born on the Battlefield , 2008


více info...

Přidat komentář

MadMax666
02.11.2023 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha :-)

OldaB
09.04.2023 5 z 5

Velmi povedená kresba a text, který ctí původního Howarda a příběh vhodně doplňuje. Četl jsem již vícekrát a je to pořád výborné.


Tomas@S
09.05.2022 4 z 5

Upozornění: silné návyková záležitost! Asi to budu muset přečíst všechno ;-)

Ivan F
18.04.2022 4 z 5

Svet, v ktorom sa odohrávajú Conanove príbehy (ako aj on sám) sú pre mňa veľkou neznámou. Za prvé, fantasy nebol a nie je žáner, ktorý by mi vyhovoval a za druhé, ani samotný komiks nie je pre mňa to pravé orechové (hoci výnimky sa nájdu a pre rozšírenie si obzorov občas siahnem aj po obrázkovom spracovaní), no a za tretie, ani film z roku 1982 ma neoslovil. Takže toľko o mne a Conanových príbehoch. Lenže dostala sa mi do rúk kniha z Marvelu (čítal som to v originále) a celkom ma to zaujalo - asi starnem a pomaly sa vraciam do detských čias :-) Príbehy o Conanovom detstve majú čosi do seba. Takisto kresba je pochmúrna a podtrhuje celkové temné vyznenie príbehu. Za mňa spokojnosť a predpokladám, že sa v budúcnosti ku Conanovým príbehom vrátim. Mám doma ďalšie originálne komiksy (nie preklady) a je len otázkou času a správnej nálady, kedy sa k nim dostanem.

GLDNMSK
06.12.2020 4 z 5

Žoldák, barbar, zloděj, milovník,... Často jsem o Conanovi tvrdil, že je to vůbec první rocková hvězda. Alespoň co se lifestylu týče. A přesně v tomhle komiksu dostaneme možnost asi úplně poprvé se podívat, kde se to v něm všechno vzalo, odkud čerpá své hodnoty a proč vlastně není klasickou "pozitivní" postavou.

Scénáristicky jde o hodně dospělé dílo a se složitým lepením jednotlivých zkazek z Howardovy pozůstalosti se Kurt Busiek popasoval skoro znamenitě! Nebudu vás nudit výčtem toho, co udělal skvěle (1. je to skoro všechno, 2. nechci spoilovat) a rovnou se zaměřím na to, co mi nesedlo.
Nejprve prostý fakt, že život v Cimmerii je opravdu hodně přírodní, hodně barbarský a velmi, VELMI cynický. V původních povídkách mi obecně chyběly uvěřitelné emoce a tady tomu není jinak, byť se Busiek snaží. Zároveň bych v příbězích žánru meče a magie očekával významně víc magie, která je tu přítomna zhruba pět stránek. V neposlední řadě jsem bojoval s pocitem, že je naprosto úžasné, jak Busiek postupně tahá mladého Conana nejprve za hranice vesnice a - jak série postupuje - dál do většího světa a čtenář se spolu s Conanem o světě teprve dozvídá. Je to organické, logické a funguje to. Zároveň ale tohle podle mě není kniha, která s naprostou jistotou uhrane čtenáře a vtáhne je do děje, pokud už není s Conanovým světem alespoň v obrysech obeznámen. Doporučil bych nejprve dočíst Dceru pána mrazu (následující díl v sérii označen číslem 1) a k tomuto se potom vrátit jako k prequelu.

Ke Conanovi mě hodně dlouhou dobu táhly daleko více než děj už tradičně skvělé obálky - ty nejlegendárnější potom pocházejí ze štětce Franka Frazetty, který vtiskl generacím čtenářů do mozku nejen Conanovu podobu, ale i atmosféru světa (maloval dále např. artworky k videohře Fallout nebo obal desky kapele Manowar). Napodobit jeho styl malby pro komiksové vyprávění by bylo nesmírně komplikované a drahé (pokud by vás ale něco takového přeci jen zajímalo, mrkněte na komiksovou sérii Žoldák od nakladatelství CREW). Greg Ruth na to svou kresbou šel od lesa a spíše než kopírovat Frazzetův styl, rozhodl se zaútočit na nostalgii, jíž jsem zmiňoval. Pohyb postav, úhly, z nichž scénu sledujeme, výrazy v často jen naznačených obličejích - to všechno funguje FANTASTICKY. Tato kniha je ale také o poznání temnější, blátivější a, jako by byla sama malována v lese na severu Cimmerie, také o pozání depresivnější. Trochu jako vzpomínka na domov, do kterého Conan nikdy nepatřil a jen vyčkával, kdy prorazit skořápku. Moje jediná výtka směřuje k tomu, že spousta postav má v některých kresbách výrazné asijské rysy, které rozhodně nelze považovat za dílo záměru.

Disease
02.11.2020 5 z 5

Trochu jsem si musel zvykat na kresbu, ale už po pár stránkách bylo jasné, že to je ta pravá barbarská špína. Příběh, ač není přímo od Howarda, jen "zrekonstruovaný", je parádní Conanovo CéVéčko.

Cimeřan
25.06.2020 5 z 5

Pane jo, tak tohle je KOMIKS. Pokud se kresby týče, jedná se o opravdové umělecké dílo. Dokonalý zážitek, Kurt Busiek i Greg Ruth zaslouží metál a ovace vestoje. Jednotlivé kapitoly jsou poutavé a dobře zpracované, oceňuji také kvalitní překlad do češtiny. Doporučuji pustit si k tomu soundtrack Conan the Barbarian od Basila Poledourise. Lahůdka!

A jen tak mimochodem, kanibal, který napadl Conana jakoby z oka vypadl Glumovi z Pána prstenů. :)

mirec88
01.06.2020 5 z 5

Conan ma proste nesklame. Kurt Busiek vie ako na to a už Conanove detstvo ako bol zrodený na bitevnom poli bol dychberúci. Veľmi som rád, že tieto komiksy vychádzajú.

puml
19.02.2020 5 z 5

Kresebně ale i stylem vyprávění zatím nejlepší komiksový Conan, kterého jsem četl. Škoda, že další díly už nekreslil Ruth. Kresba i styl Caryho Norda není špatný, ale oproti Ruthovi je to druhá liga. Doporučuji.

KAREL6725
23.01.2020

Udělal jsem tu chybu , že jsem neobjednal Kolosáka , tak sbírám po dílech. Poděkování Comics Centru , že Conana vydala znovu , alespon takhle po dílech. Kolosalní Conan je přesný a vystižný název, tohle se musí vidět , fantasticka kresba. Velka spokojenost , plný počet hvězd. Už aby vyšli zbývajicí díly. Velké poděkování panu Kanturkovy , že Conana objevil pro českého čtenáře.

jarynek
01.11.2019 5 z 5

Origin Conana je pojat celkem civilně a ačkoliv Conan hned od počátku vyčnívá nad svými vrstevníky (a vlastně nejen nad nimi), tak jeho cesta k velkým činům je poměrně trnitá a pro začlenění do společnosti jsou Conanovi schopnosti spíše na překážku. Vyprávění Conanových osudů není až tak přímočaré a zisků a ztrát Conan hned na začátku zažije nemálo a emocí je v příběhu daleko více než jsem očekával.
A rozhodně bych nechtěl opominout kresbu, která se ke stylu vyprávění skvěle hodila. Podle toho, jak jsme nahlédnul do další knihy, tak tato je rozhodně lepší.

azzies
01.09.2019 5 z 5

Překvapení roku.
Ano, viděl jsem film s Arniem, ne, této knize se v ničem nepodobá a těžko uvěřit, že mají stejnou předlohu, povídky R.E. Howarda, a stejně jako film, tak i tento komiks není přímým převyprávěním konkrétní povídky.
Příběh je poeticky pochmurný a na mě působil velice promyšleně, děj má hlavu a patu, motivace postav jsou logické, prvky fantasy jsou přítomny (čekal jsem je tedy ve větší míře) a vůbec na mě kniha působí jako léty prověřená kvalita.
Kresba je skvělá. Mohl bych tady vypsat všechny možné superlativy, místo nich napíšu, že ze začátku jsem se v ní trochu ztrácel, ale tak , jak jsem se nořil do příběhu, tak jsem se kochal kresbou víc a víc. Na každé stránce je na co se dívat, emoce a nálady postav jsou velmi dobře zpracované.
Jediné zklamání bylo zjištění, že další díly nedělal stejný kreslíř.
Update - tento díl je prequel, proto vznikl až jako poslední, děkuji za upozornění.

MagdaFish
02.07.2019 5 z 5

Jedním slovem ÚŽASNÉ! Autorům se podařilo perfektně zrekonstruovat příběh Conanova původu, který R. E. Howard jen naznačil. Dynamika příběhu i kresba, (zvlášť bitvy u Venaria, kde přímo fyzicky cítíte prach, krev, bolest i opojnou bitevní zuřivost) jsou naprosto dokonalé. Přidávám do své sbírky a netrpělivě vyhlížím další díl.

Terva
12.04.2019 5 z 5

Jmenoval se Conan.
A zde se píše:
V naší nejtemnější hodině,
až had udeří...
On se vrátí...

Já se vrátím!

Ano, ano. Věta, kterou Arnold Schwarzenegger musí říci v každém svém filmu, od natočení Barbara Conana, má zde kořeny. „Já se vrátím“, slíbil Conan a taky tak udělal. A já jsem tomu rád. Conan je bezpochyb jedno z nejkrvavějších a nejdiskutovanějších dobrodružství, které v knihách, na filmovém plátně a od jisté pravěké doby i v komiksu, můžeme sledovat. Dobrodružství hrdiny z Cimerie tak může završit další úspěch. A tím je toto komiksové vydání o jeho zrození a životě v mládí.

Malá ochutnávka:
Měla-li tahle země před sebou budoucnost, je dávno mrtvá.
Místní lidé jsou jen dobytkem, jemuž je třeba pustit žilou, aby se naplnil jeho osud.

Surová, drsná, temná a krvavá kresba nás provází životem Conana od jeho narození na bitevním poli až po smrt všech jeho protivníků. Kresba je nádherná. Temná až hnědá. Sem tam vytryskne na povrch i nějaká ta barva, blíže k teplým odstínům. Zde je to převážně červená. Ano a ta v Conanovo dobrodružství znamená jen jedno – krev.

Citát: Postavil se nepříteli, který byl rozhodnut ho zabít. A on žil a nepřítel byl mrtev.

Zažijeme nejen Conanovo narození, ale hlavně zde uvidíme a budeme svědky jeho první lásky, na kterou se jen tak nezapomíná a zažijeme jeho první zabití. Uvidíme prvního člověka, kterého zabil, prvního na kostmi vydlážděné cestě, prvního na dlouhé předlouhé Coanově cestě. Hmmm. Bude to krvavá cesta tohoto Cimeřana a já se na ní vydám s ním.

Citát: Narodil se na bitevním poli, to je mocné znamení.

Vybral jsme opět několik citátů a vložil je do profilu mistra Kurta Busieka. Kniha obsahuje i skicář „Conan“ s poznámkami malíře Grega Rutha. Taky slušná podívaná a něco na přiučení. Například zde můžeme najít pár portrétů silně ovlivněných podobou Arnolda Schwarzeneggera. Při čtení této epické dobrodružné ságy jsem poslouchal germánskou skupinu Freedom Call a jejich mix z pěti studiových albumů.

Zajímavost:
Tento komiks je věnován památce Jana Kantůrka, Českého objevitele díla R. E. Howarda a jeho prvního překladatele.

Milonak
07.04.2019 5 z 5

Skvělá kniha, která má jen jednu nevýhodu - dáte za ni 500,- Kč a za 1 večer ji máte za sebou. Vše zde skvěle zapadlo do sebe - kresba, atmosféra a dle mého perfektní vykreslení ducha té doby - respektive tak, jak si ji možná nejen já představuji. K tomu zajímavá předmluva a neméně poutavý závěrečný skicář. Tohle se opravdu povedlo.

DennisMoore
05.04.2019 5 z 5

"Conanovské" je slovo, které může na první pohled vypadat jen jako náhrada za jiná přídavná jména, jež jsem nedokázal vymyslet, ale v případě téhle knihy se mi žádná vymýšlet nechce. Conanovské je tu prostě úplně všechno - příběh, kresba, atmosféra, ten pocit, kdy hltáte stránku za stránkou a přitom se nemůžete zbavit hudby Basila Poledourise, která vám zní v hlavě. Conanovské a hotovo. R. E. Howard by určitě jásal, jak (conanovsky) se podařilo jeho mytologii rozšířit. A kdyby viděl v mračnech krvavého prachu utopenou Bitvu v Britině údolí nebo epickou (to je vlastně slabý příměr, chtěl jsem napsat conanovskou) Bitvu u Venaria... Myslím, že Greg Ruth by překonal i jeho představy a tak trochu mě vlastně mrzí, že toho nenakreslil víc - obzvlášť když o své tvorbě dovede tak conanovsky vyprávět (závěrečný skicář je jeden z nejzajímavějších, jaké se v knihách Comics Centra objevily).

3DD!3
14.03.2019 5 z 5

Nádherná kresba a skvělá rekonstrukce Conanova mládí. Howardovy povídky tohle období téměř neřeší, ale Burisek se skvěle trefuje do jeho not. Finále ve Venariu předčilo mé představy. Škoda, že Ruth nekreslí i další díly.

FireOfFilth
04.03.2019 5 z 5

Conana znám pouze z filmů s Arnoldem, knihy mě nikdy nelákali, ale komiksová podoba mě zaujala. A musím říct, že tohle byla fakt pecka, i přesto, že to byl takový Conanův origin.
Jak název napovídá uvidíme tu jak se Conan narodí na bitevním poli, dále sledujeme jeho dětství, které je vykresleno poměrně podrobně a hlavně čtivě a zábavně.
Kresba Grega Rutha je boží a úžasně se k tomuto surovému příběhu hodí. Možná jsem smutný, že další knihy už nekreslil. Kresba je věc jedna, a druhá koloring, o který se postaral mistr barev, pan Dawe Stewart.
Na závěr tu máme epickou bitvu, která neskutečně šlape, dává smysl, člověk se krásně orientuje v jednotlivých panelech, prostě radost pohledět.
Jakožto i mě kniha Kolosální Conan minula, jsem rád že Comics centrum vydává tyto knihy klasicky, protože tuto záležitost by neměl minout žádný milovník fantasy.
Celkové hodnocení 100%