Coco Chanel: Legenda a skutečnost

Coco Chanel: Legenda a skutečnost https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523704/bmid_coco-chanel-legenda-a-skutecnost-653eb1eae8c61.jpg 5 4 1

Revoluční módní návrhářka nahradila korzety z velrybích kostí námořnickými halenkami a volnými kalhotami a okázalé večerní róby vyměnila za malé černé šaty s jedinou šňůrkou perel. Zkrátka oblečením, v němž ženy mohly žít, dýchat a cítit se pohodlně. Obávaná i uctívaná svými současníky zemřela v roce 1971, ale její odkaz žije dál jako trvalá globální značka. Britská spisovatelka Justine Picardie strávila deset let pátráním po skutečné Coco Chanel, skryté pod slupkou legendární módní ikony. Ve své knize odhaluje skutečnost zbavenou nánosů romantiky a mýtů. Seznamuje nás s detaily traumatického dětství, útěku do nekonvenční dospělosti, odhaluje bolestnou minulost, lásky a ztráty, honbu za slávou a bohatstvím a to, jak se Chanel proměnila ve svůj největší výtvor. Biografie doprovázená více než šedesáti dobovými fotografiemi se umístila mezi finalisty Galaxy National Book Awards 2010.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Coco Chanel: The Legend and the Life , 2010


více info...

Přidat komentář

eva3992
17.12.2023 5 z 5

Neskutečná Coco Chanel – módní návrhářka, žena, která stála u zrodu jednoho z nejoblíbenějších a nejprodávanějších parfémů, žena, která osvobodila ženy od korzetů. Ale také žena, která o sobě ráda vytvářela mýty, upravovala si pravdu o své minulosti a zanechala po sobě spoustu tajemství.
Autorka se vydala po jejích stopách a dlouhé roky sbírala informace, aby se pokusila složit ucelený obrázek o tom, kdo a jaká ve skutečnosti byla Coco Chanel.

Jelikož mám ráda životopisné knihy, mám ráda vše francouzské a od autorky jsem již četla knihu Miss Dior, rozhodně je tato kniha pro mě jako stvořená a já si její čtení neskutečně užívala.

Když vezmete knihu do rukou, pocítíte závan luxusu. To, jak je zpracovaná, je úžasné. Kvalitní papír, více jak 200 fotografií a ilustrací. Text přehledně rozdělen do kapitol podle důležitých životních milníků Coco. Přehledně zpracované. Je opravdu zážitkem už jen držet knihu v rukou.

Život Coco Chanel je zpracován již ve spoustě příběhů, já sama jsem četla několik knížek a viděla film s úžasnou Audrey Tautou, ale na této knize je vidět, jakou si autorka dala práci s tím, aby zjistila pravdu. Vyrazila na místa, kde Coco žila i tvořila. Strávila v její pracovně i v hotelovém pokoji, který obývala, nějaký čas. Snažila se vcítit do situací, které se tam mohly odehrávat.

Při čtení jsem si ještě dohledávala blíže to, co mě více zaujalo. Dozvěděla jsem se spoustu nového a naprosto si mě získalo to, jak Coco Chanel popisovala své „malé černé“ a vůbec to, proč říci ano černému oblečení.

Je to nádherná kniha se zajímavým obsahem, která by rozhodně neměla chybět ve vaší knihovničce.

Štítky knihy

módní návrháři Coco Chanel, 1883–1971

Autorovy další knížky

Justine Picardie
britská, 1961
2022  75%Miss Dior
2023  95%Coco Chanel: Legenda a skutečnost

Kniha Coco Chanel: Legenda a skutečnost je v

Právě čtených2x
Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce47x
Chystám se číst32x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x