Co řeknete až pozdravíte

Co řeknete až pozdravíte https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76257/co-reknete-az-pozdra-76257.jpg 4 30 7

Transakční analýza životních scénářů Co řeknete, až pozdravíte? Co ovlivňuje naši komunikaci? Jaké jsou naše životní scénáře? Můžeme je ovlivňovat a kontrolovat? Z obsahu: Principy transakční analýzy • Prenatální vlivy • Scénářový aparát • Typy scénářů • Rodičovská odpovědnost • Výběr terapeuta • Námitky proti teorii scénářů Každý člověk se již v raném dětství rozhodne, jak bude žít a jak zemře a tento plán, který nosí v hlavě ať jde kamkoli, se nazývá scénář. Jeho každodenní chování může být určeno jeho intelektuálními schopnostmi, ale důležitá rozhodnutí jsou již učiněna: za jaký typ člověka se ožení či vdá, kolik bude mít dětí, v jaké posteli zemře a kdo u toho bude. Možná to není to, co by chtěl, ale jak by chtěl, aby to bylo. Existují však lidé, kteří proti svým scénářům protestují a dělají zřejmý opak toho, co „dělat mají”. Běžnými příklady jsou „vzpurný” adolescent a žena, která říká: „To poslední, co bych chtěla, je být jako matka.” Takové případy je třeba hodnotit velmi pečlivě.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

What do you say after you say hello? , 1969


více info...

Přidat komentář

vampyrcik
09.02.2022 2 z 5

Zase kniha kterou člověk musí číst s vědomím toho kde a kdy byla napsaná. Taky překlad trochu pokulhává. Pár zajímavých myšlenek pro použití v praxi se tam našlo. Ovšem kapitola Námitky proti teorii a vyvracení námitek mě opravdu velmi pobavila.

kob
11.11.2019 2 z 5

Pro laika je kniha příliš odborná. Nutila jsem se do ní, což bylo zbytečné, protože mi z ní v hlavě téměř nic užitečného neuvízlo. Ale možná je to tou hlavou...


Shindo
26.07.2019 3 z 5

Kniha sa mi najprv zdala zmätočná, vo všetkých tých transakciách a názvoch scenárov a hier som sa strácal.

Potom som zistil, že pohľad, akým sa Berne a TA pozerajú na fungovanie človeka dáva zmysel a určite by stál za hlbšie štúdium. Zaujalo ma napríklad, že babička má na dieťa často väčší vplyv, než matka, scenáre sa môžu prenášať naprieč generáciami, od matky a otca dostávame rozdielne "nastavenia" a človek môže scenárom "spečatiť" svoj osud.

Nepochopil som však dôraz autora na klystír a preháňadlá u malých detí. Je to nejaký americký trend alebo bol v kurze v čase vydania knihy? Nepoznám napríklad nikoho zo svojho okolia, koho by takto ako malého "čistili".

Klamm
08.12.2018 5 z 5

Transakční analýza je logická teorie a má něco do sebe. Nabízí člověku vhled do jeho vnitřních myšlenkových pochodů a odpověď na otázku životních kopanců a vlastního osudu. Jak ale níže uvádí uživatel Eridan, v knize je jako nejúčinější lék představována psychoterapie a to je pro spoustu lidí nedosažitelný krok.
Solitér se tak může opět uchýlit ke staré dobré introspekci, kontemplaci a uvědomění. Mocné to zbraně, zachovávající autonomitu a vedoucí mnohdy k pozitivním výsledkům! Bez nezaujatého pohledu zvenčí, zde ale hrozí nebezpečí zacyklení se ve svém bludu a v následné sebedestrukci.
Oko samo sebe nevidí...
90%

kejty91
06.08.2014 3 z 5

Z knihy jsem měla smíšené pocity, jelikož své očekávání jsem měla velké. Čekala jsem, že se toho dozvím hodně hodně (věcí) ale kniha mi dala jen to málo, co mohla.

Možná, že to nebyla však chyba knihy, autora, ale čtenáře. Možná, že v této době toho nemám vědět tolik, než kolik mi nabízí. TA jsem měla na škole a jejím základům rozumím, tak proto to očekávání, protože jsem nešla do něčeho nového.

Sám autor píše, že kniha by měla sloužit především jako učebnice psychoterapie ale že tuší, že po knize sáhnou i laici, kteří se z ní něco budou chtít dovědět a proto je psána i jazykem laikům srozumitelným s tím, že občas budou muset použít představivost. Opravdu, mohu říct, že je třeba použít víc než to.

Na konci knihy je uveden slovníček pojmů, které se v knize vyskytují a já při pročítání pojmů jsem měla dojem, že mi bohatě stačil na to, abych si udělala obrázek o knize, kterou jsem četla a nemusela jsem přelouskávat čtyřista stran, které mi stejně moc neřekly o tom, co řeknu, když pozdravím.

Každopádně knihu neodsuzuji a čekám, že mi v budoucnu toho poví více a těším se na ni.

Eridan
28.02.2014 2 z 5

Určitě zajímavá kniha. Plusem je spoustu příkladů. Mínusem je poměrně obtížný jazyk i občasná rozvláčnost (jde sice o odbornou literaturu, ale je určená širšímu publiku). Pár věcí jsem z ní převzal do svého života (pomohla mi pochopit některé podvědomé procesy). Většího využití dle mého názorů nemá bez odborné pomoci (terapie). Což je škoda...

petaSk
26.02.2014 5 z 5

Skvělá kniha o životních scénářích, a o tom, jak si je uvědomovat. Pomáhá odhalit, kdy se rozhodujeme podle sebe a kdy si to jen myslíme. Informačně hutná kniha, srozumitelná i pro laika. Pro ty, co se snaží uvědomit si vlastní autonomii povinná četba.

Štítky knihy

psychologie transakční analýza

Autorovy další knížky

Eric Berne
kanadská, 1910 - 1970
1970  73%Jak si lidé hrají
1997  77%Co řeknete až pozdravíte
2017  69%Sex v lidském milování
2012  70%Transakční analýza v psychoterapii

Kniha Co řeknete až pozdravíte je v

Právě čtených8x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce27x
Chystám se číst98x
Chci si koupit27x
dalších seznamech1x