Co oheň nespálil

Co oheň nespálil https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85365/co-ohen-nespalil-85365.jpg 5 10 2

Autobiografické vzpomínky Maud Beerové, rodačky z Prostějova, na rodinu, holocaust, pobyt v Terezíně i na nový poválečný život v Izraeli. Maud Stecklmacherová, později v Izraeli provdaná jako Michal Beerová, pocházela z rozvětvené prostějovské židovské rodiny. Prožila zprvu šťastné dětství v Prostějově, ale brzy osud její rodiny i celé prostějovské židovské obce poznamenal tvrdě a navždy holocaust. Šoa ukončilo životy většiny Maudiných příbuzných a známých, včetně Maudiny lásky - Hermanna Tandlera. Rodina Maud prošla Terezínem, kde zahynul Maudin otec a odkud byli Židé posíláni dále do transportu, končícího většinou v některé z neblaze proslulých plynových pecí. Válku ze všech transportovaných židovských prostějovských dětí přežila pouze Maud a její sestra Karmela. Spolu s matkou se vrátily z Terezína zpět do Prostějova a v roce 1949 se přestěhovaly do Izraele, kde začala další etapa jejich rodinného života. O svém životě, osudech rodiny a známých, o životě v Terezíně a poté i v Izraeli vypráví Maud M. Beerová v této knize. Nechybějí ani četné rodinné fotografie.... celý text

Přidat komentář

Adush
30.04.2024 4 z 5

Kniha napsaná formou vzpomínek, které někdy působily zmatečně, ztrácela jsem se v množství zmiňovaných osob, které se prolínaly různými vzpomínkami. Kniha nicméně přináší ucelený příběh židovské rodiny z Prostějova, společně se spoustou informací o jejich životě. Popisky ze "života" v Terezíně nejsou napsány nijak drasticky, jako je to v některých jiných biografiích, ale přibližují podmínky, v kterých se tam žilo. Líbil se mi také popis života v Palestině a celkově zapojení se do života tam.

Arya26
22.06.2017 5 z 5

Tato kniha se mi líbila, protože jsem se dozvěděla spoustu nových a zajímavých věcí o městě v kterém žiji. Byla jsem smutná z osudů prostějovských Židů, jejichž život se podle mě až tak nelišil od života v ostatních rodinách.