Co musejí morčata

Co musejí morčata https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478442/bmid_co-museji-morcata-C6l-478442.jpg 5 16 5

Tamhle jsou ti tři. Morče Eda, morče Hugo a morče Róza. Zkoumají díru v zemi za pařezem. Zase něco chystají. Nedají si pokoj. Jsou totiž jiná než ostatní morčata. Zatímco podle jejich maminek, tatínků a babiček je morče milé, hodné, hloupé a bojácné zvířátko s hladkou srstí, Eda je chytrý, Hugo statečný a Róza je obojí. Potkali se jednoho dne v rohu ohrádky a stali se přáteli. Po plyšovém medvídkovi z knížky Něco ti povím, Johane si Klára Pondělíčková opět společně s ilustrátorkou Andreou Tachezy troufla na živé hlodavce. A zatímco plyšový Johan nechodil ven, protože kdyby pršelo, tak by se nacucal, morčata díky dešti dokázala promyslet, co všechno budou potřebovat na dobrodružnou výpravu po stopách šelmy, o které se do té doby mezi morčaty jen vyprávěly děsivé příběhy. Druhý svazek edice UžČtu pro začínající čtenáře.... celý text

Přidat komentář

broskev28
11.09.2023 5 z 5

Úžasná knížečka - určitě budu nabízet nejen našim prvňáčkům!
Nevím jak děti, ale já jsem si střapatou Rózu, statečného Huga a samotáře Edu zamilovala. Oslovilo mě typografické řešení knihy: velká bezpatková písmena, jim odpovídající řádkování i velké mezery mezi jednotlivými větami. A samozřejmě čučavé obrázky samotných hrdinů; třeba Rózin plavecký úbor a obecně plavecký výcvik, to byla nádhera!
Moc a moc doporučuju a jsem tuze natěšená na další sešity edice UžČtu!

Bonda
11.09.2023 4 z 5

Pomalé tempo vyprávění, lyrické obrázky, roztomilá klubíčka toužící po dobrodružství navzdory typické charakteristice svého druhu ("morče je milé, hodné, bojácné zvířátko"). Morčecí hrdinové mají trochu z Muminků (jsou tak bezbranní a tíhnoucí k pohodlí, ale v protikladu k tomu i toužící po dobrodružství) a trochu z naivních Lobelových hrdinů (čelí různým banálním, nám dospělým tak dobře známým emocím). Jedno morče je trochu samotář: někdy chce být samo a neznamená to nic zlého. Na závěr se ukáže, že zlá šelma se dá zkrotit tím, že se s ní spřátelíte. Vcelku tedy dobré čtení, nicméně postrádala jsem originalitu, a tím i jiskru.


marketa2384
12.04.2023 5 z 5

Od knížky jsem nic nečekala, ale byla jsem mile překvapena. Já i děti. Dobře se četla, byla napínavá a spousta zajímavých myšlenek.

GaleW
15.11.2022 5 z 5

Mladší dcera je velký milovník zvířat, 2 morčata máme doma, takže v knihovně vždycky hledá knížky právě o zvířátkách. A tuhle přečetla v rekordním čase. Moc se jí líbila, i dobře četla.

schedy
22.10.2021 5 z 5

"Je dobré mít plán. A je dobré ho změnit, když se změní okolnosti."

Krajina za dírou v plotě plná dobrodružství, nebezpečí i číhající šelmy. Může být morče mořeplavcem? Horolezcem? Krotitelem šelem? A může být společenské zvířátko samotář?

Milý příběh pro začínající čtenáře. O přátelství, o tom, že je v pořádku být jiný než ostatní a o tom, že můžeme být vším, čím chceme. ;)