Člověk na Moravě 19. století

Člověk na Moravě 19. století https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65638/bmid_clovek-na-morave-19-stoleti-e0n-65638.jpg 5 3 2

Reprezentativní publikace představuje více než třicet příspěvků od předních českých historiků (J. Malíř, P. Marek, M. Myška, C. Nečas, J. Pešek aj.) z univerzit, muzeí, archivů a pracovišť akademie věd na téma sociálního a profesního vývoje obyvatelstva v 19. století. Kompaktní dílo staví na prolínání zemského faktoru, velkých sociálních a kulturních dějin a na typologické biografii zajímavých osobností, vše v kontextu vývoje celé střední Evropy. Do sborníku byly např. zařazeny texty na téma „šlechtic“, „rabín“, „advokát“, „vinař“, „potulný divadelní umělec“, „četník“ nebo „prostitutka“.... celý text

Přidat komentář

Kabuky
17.05.2023 5 z 5

Perfektní kniha.

hladko
01.08.2011

Obsáhlá kniha, se kterou jsem sice musel trochu bojovat, ale v důsledku mi přinesla to, co jsem od ní očekával, tedy jakési komplexní povědomí o životě člověka během 19tého století. Je zde popsáno široké spektrum profesí, počínaje profesemi řadícími člověka do vrstev elity (velkotovárníci, politici, šlechta), přes vrstvu střední (učitelé, úředníci, advokáti) a konče profesemi nutícími člověka živořit na samém okraji chudoby (dělníci, potulní herci, kriminálníci). Každá profese je zde pak dokreslena konkrétním případem života člověka, který profesi nebo společenskou vrstvu zastupuje.
Dodatky knihy jsou napsány v němčině, čímž se kniha sama vzdaluje určení laické veřejnosti a řadí se spíše k publikacím historicko-vědeckým, kde se znalost němčiny předpokládá.
Profese prostitutky, tak jak je uvedené v anotaci výše, zde uvedena není a trochu mě zarazilo, že kapitola o živnostnících je zde popisována pouze na několika příkladech lidí žijících v podkrkonoší, což podle mě do této knihy nepatří.
Ty vole Bouše, půl roku jsem to četl a jsem šťasten, že ti knihu můžu vrátit.


Štítky knihy

19. století Morava sociální dějiny člověk a společnost

Autoři knihy

Jiří Hanuš
česká, 1963
Lukáš Fasora
česká, 1972
Jiří Malíř
česká, 1949

Kniha Člověk na Moravě 19. století je v

Přečtených6x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x