Clerambault

nehodnoceno
Clerambault https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285095/bmid_clerambault-CLf-285095.jpeg 0 0 0

Román známého autora s podtitulem - Historie svobodného svědomí za války. Na osudech hlavního hrdiny a jeho rodiny podává obraz tragických vlivů války na životy prostých lidí.

Přidat komentář

janus2
14.02.2016

Přiznávám, nalezl jsem tuto knihu založenou vzadu v knihovně pravděpodobně mým dědečkem. Ze zvědavosti jsem ji prohlížel. Samozřejmě znám díla autora R.R., tuto knihu jsem neznal, ani o ní nikdy neslyšel. Překonal jsem poněkud odlišný a rozvláčnější způsob psaní i tehdejší překladatelskou češtinu. Nakonec jsem knihu přečetl celou, i když to není zábavné a oddechové čtení.
Obsahuje řadu filozofických úvah a odkazů. Člověk se musí nad nimi zamyslet, případně třeba i vyhledat odkazy či autory. Stručně : hlavní hrdina, básník, spisovatel a novinář si žil spokojeně se svou rodinou ve Francii když do jejich životů vypukla 1. světová válka. Autor popisuje její počátky, kdy nějaké Srbsko nikdo nepokládal za hrozbu. Ale vývoj se již nedal zastavit. Básník ve válce nakonec ztratil syna, změnil se z idealisty a optimisty ve zdrceného člověka, který pochopil hrůzy války a nastoupil cestu kritika francouzské válečné mašinerie. Nakonec sám byl zabit rukou fanatika.
Autor knihu napsal v roce 1920 a varuje před fanatismem, populismem a davy, ovládané tiskem a medii pod vedením lidí, kterým nezáleží na prosperitě státu jako celku, ale jen své vlastní. A to po napsání této knihy přišel fašismus v Německu, 2. světová válka. Dnes, v době o 100 let pozdější je varování knihy více než aktuální.

Autorovy další knížky

Romain Rolland
francouzská, 1866 - 1944
1984  74%Petr a Lucie
1963  76%Dobrý člověk ještě žije
1974  83%Okouzlená duše I
1957  88%Jan Kryštof I
1956  84%Život Beethovenův