Clařino dědictví

Clařino dědictví https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381645/bmid_clarino-dedictvi-5Ma-381645.jpg 5 61 19

Clara série

< 2. díl

Pokračování příběhu Clary Morvanové a její rodiny. Stárnoucí Clara držela léta v tajnosti strašný čin, kterého se jeden z jejích synů dopustil těsně po druhé světové válce. Když ale v Provence umírá při tragické nehodě její pravnouče, přestává Clara situaci zvládat a znavená přestálými událostmi vzdává boj se životem. Jejích pět dědiců teď musí řešit zásadní otázku: Dokážou se i oni řídit Clařiným heslem „rodina především“? Dokážou mlčet o dávných událostech? Nenávist a touha po pomstě zasahují i další generaci a Clařini vnuci pochopí, že nastal čas otevřít staré rány. Bude to řez léčivý, nebo zničující?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Motto
Originální název:

L'héritage de Clara , 2001


více info...

Přidat komentář

AlenaF
26.03.2024 5 z 5

Krásné pokračování ságy rodiny Morvanu.

intelektuálka
19.01.2022 4 z 5

Ráda jsem se zatoulala do jižní Francie - a mé oblíbené Provence ...

A na staré rodné sídlo, které obývá rozvětvená rodina Morvanů, jejíž hlavou i mozkem je Clara ....

A protože každá rodina má své tajemství a snad i touhu dořešit svoji minulost , můžeme jen sledovat jak se toto dědictví dokáže srovnat s přítomností ....

Ale je tu postava Alaina, který se stává smírčím soudcem ....

A jak to dopadne , to už si musíte přečíst sami ....

Prto mne to bylo milé odpočinkové čtení .... doporučím.


konicekbily
27.06.2021 5 z 5

Rodina nade vše, i když jde z průseru do průseru, nakonec se to někdo snaží urovnat! Velice pěkný záběr na rodinný život ve Francii po druhé světové válce (tedy v obou dílech). Od sedmdesátých let posledního století minulého tisíciletí autorka v závěru skočila do roku 2001 - škoda - mohla tam vložit další díl a to bychom se dozvěděli nových věcí!

alexis818
11.04.2021 5 z 5

Hezké, čtivé završení rodinné ságy. Každá rodina má prostě ve skříni nějakého kostlivec a tato rozvetvena rodina jich má dost. Doporučuji.

ut.la
07.02.2021 4 z 5

Docela fajn ženský román. Ke knize jsem se dostala celkem náhodou, a nechám si ji zarazenou v knihovně, i když je to vyloženě jen odpocinkova literatura bez hlubšího přesahu (-: Hlavním hrdinou je urostly, bohatý, šarmantní a sympatický právník, resisi svůj vztah s exmanzelkou, dětmi, rodinou. Celé se to odehrává vesměs ve velkém letním sídle na jihu Francie. Prostě trochu klišé, ale na oddychove večery ideální.

Ronnie68
05.02.2021 3 z 5

Tuto knihu jsem dostala zdarma během objednávky jiných knih .... bohužel mi moc nepřirostla k srdci ... za mě to bylo psáno celkem zdlouhavě .... ano, přečetla jsem ji za jediný den ... ale po druhé se k ní asi vracet už nebudu ...

zdenek118
06.07.2020 5 z 5

I druhá kniha Clařino dědictví mě nezklamala. Pokračování ságy rodu Morvanů jako volné pokračování prvního dílu má poutavý děj obohacený narozením několika Clařiných vnuků a pravnuků. Babička Cl. za každé situace v životě rodu působila jako ztmelující element až do konce svého života. I v její závěti rozdělila svůj nemalý majetek rozumně tak, aby její potomci spokojeně mohli žít a věnovat se nerušeně svým odborným profesím ale i zálibám.
Musí konstatovat, že při čtení této knihy jsem se místy ztrácel v množství postav, hlavně dětských. Ale během následujících kapitol se dalo většinu postav a rodinných vztahů rozklíčovat. Nedá se říci, že většina postav románu mi byla sympatická. Vyjímku tvoří snad jen babička Clara a její vnuk Alan, který se po smrti babičky snažil vystupovat jako ztmelující článek všech členů rodu. Vyzdvihl bych to, že se autorce velice dobře povedlo popsat charaktery jednotlivých postav. Kniha se čte velmi dobře, místy je i romantická a plná vášní a místy i dramatická. Skvělé pokračování, doporučuji dalším čtenářům k přečtení.

ivousekk
25.06.2020 5 z 5

Vynikající rodinná sága! Škoda jen, že mezi 70. lety a poslední kapitolou v roce 2001 už nic nebylo. Klidně bych si toho přečetla víc.

Jirinamac
19.03.2020 5 z 5

I druhý díl se mi moc líbil. Od dvou bratrů se v rodině narodilo hodně potomků, každý měl svůj příběh, ale rodinné dědictví Clary je spojovalo. I přes různé rodinné tragédie, dokázala držet rodina pohromadě. Nejraději jsem měla Alaina, který byl největším tmelem rodiny.

knihomolkadorfa
28.12.2019 3 z 5

Mám ráda rodinné ságy. První díl jsem četla již před delší dobou, takže mi chvilku trvalo se zorientovat ve jménech a příbuzenských vztazích. Příjemná odpočinková a nenáročná četba.

Šánka
25.11.2019 5 z 5

Pěkná sága, líbilo se mně znovu se setkat se členy rodiny Morvanů s Clařinými vnuky i pravnuky a znovu s nimi prožívat jejich osudy, lásky i životní dramata.
Trošku jsem jen z počátku plavala ve jménech, těch postav je tam hodně, první díl jsem četla již před nějakou dobou, ale nedejte se odradit, dá se v tom zorientovat. A také bych si dovedla představit pokračování, jenže bychom se v něm asi museli už rozloučit s některými postavami, takže tohle zakončení se mi líbí....

bagel
05.06.2019 4 z 5

Oba díly se mně moc líbily. Druhý díl určitě nezklamal, ale pokračování bych už nechtěla.

kika 13
13.05.2019 5 z 5

Ale jo mohl by být i další díl.Četlo se mi to pohodově.

piliticek
12.02.2019 3 z 5

Je to takové odpočinkové čtení. Děj dobře plyne. Nicméně iritovalo mě, jak byli všichni aktéři vylíčeni jako superhrdinové. Všem ženám to vždy nesmírně slušelo, i když byly vzteklé, unavené nebo dokonce opilé. Byly stále dokonale upravené a hezky oblečené. Ani jedna neměla sebemenší finanční potíže. A muži byli prototypem úspěšného Západoevropana. I "černé ovce" příběhu byli vlastně kladní hrdinové. A každý byl nesmírně úspěšný a vydělával hromady peněz. Právník, doktor i podnikatel. Nemluvě o tom, jak byli inteligentní. Vážně nereálné. Ale jo, jako oddechová literatura od které netřeba čekat hlubokou myšlenku.

Mandlevest
28.12.2018 5 z 5

Skvělé. Kniha mě ani v nejmenším nezklamala, klidně bych s radostí sáhla i po třetím dílu, kdyby ho autorka napsala. Opravdu moc hezky napsaná rodinná sága. Kdo má tento typ knížek rád, určitě doporučuji.

Pepina19
04.12.2018 4 z 5

Pokračování se kupodivu povedlo a i přes mé obavy jsem si tuto knihu vychutnala. Dobré čtení.

Lenka27
27.10.2018

Opět se mi potvrdilo, jak tenký led představuje pokračování - navázání na příběh, který mohl zůstat v určitém bodu na představivosti čtenářů, nebo podlehnout volání davu: "Chceme konec, nejlépe šťastný". Snažím se vyhýbat nálepce "romány pro ženy", abych nebyla znovu zklamána, jak je všeobecná žena vnímána. Je to jednoduchá bytost, která miluje knihy, jež se čtou téměř samy, je tam nějaká ta láska, spousta problémů, nosný děj a nakonec to všechno dobře dopadne. Pokud se cítíte být takovou ženou, potom vám vřele doporučuji Clařino tajemství i Clařino dědictví, kde naleznete všechny výše zmíněné atributy románů pro ženy. Možná i nějaká ta slza skane po tváři, u Morvanů si jistě najdete svého oblíbence, kterému budete držet palce, aby ho již nepotkala žádná tragédie. Pokud od kvalitního čtiva očekáváte více, doporučuji zvolit jinou knihu.

bookcase
06.09.2018 5 z 5

Skvělé pokračování románu Clařino tajemství, opět bouřlivé, plné vášní, rodinných dramat a cti.

zuzana2599
13.08.2018 5 z 5

Moc se mi líbilo toto pokračování Clařina tajemství. Znovu jsem se setkala se členy rozvětvené rodiny Clary Morvanové a prožívala s nimi jejich další osudy.
Je to moc pěkná, čtivá, jemná kniha s dávkou francouzského šarmu.

Autorovy další knížky

Françoise Bourdin
francouzská, 1952 - 2022
2018  86%Clařino tajemství
2018  91%Clařino dědictví
1999  74%Dívčí jméno
1999  77%Dívka z Camargue