Cizí světy

Cizí světy https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84519/cizi-svety-84519.jpg 4 26 26

Autor je v současné době náš nejznámější psychiatr a popularizátor svého oboru. Další jeho knížka řeší lidský rozměr choroby zvané schizofrenie. Podle psychiatrických statistik jí trpí celé jedno procento populace, čili okolo sta tisíc našich spoluobčanů. Onemocnění se však vyskytuje v mnoha odlišných podobách: někteří z postižených se uzavírají do sebe, až zcela přestanou komunikovat s vnějším světem. Jiné pronásledují hlasy, které jim přikazují, jak si mají počínat i proti své vůli, a další ztuhnou jako očarovaní, takže se dokonce přihodilo, že takového nemocného zaživa pohřbili. Cimický využívá svých bohatých zkušeností a na příběhu Ivana Dolminy nezkresleně vypráví otřesný příběh postiženého člověka. Hrdinu sledujeme od dětství, od prvních příznaků choroby přes její pozdější drastické projevy, abychom tak porozuměli krutému světu duševně nemocných.... celý text

Přidat komentář

Calinda
10.05.2023 3 z 5

Autor je jistě více psychiatr než spisovatel a na knize je to hodně poznat. Přesto velmi oceňuji téma nejzávažnějšího duševního onemocnění a z některých pasáží týkajících se přímo projevů choroby si i laik a člověk, který se schizofrenií nemá osobní zkušenost, udělá velmi dobrou představu, jak hrozně a bezmocně se takový člověk cítí, zvlášť, když nemá ani pochopení okolí a nejbližších.

hu_87
23.12.2020 5 z 5

Jedna z mála knih, ve kterých se o potížích nemocného píše opravdu poctivě, detailně a nejspíše i z pohledu nemocného.
Ivan je chytrej, hodnej kluk a bohužel v 8 letech u něj propukla první schizofrenní ataka. V průběhu knížky graduje děj a setkáváme se s nespravedlností ze strany druhých a křehkým egem člověka se schizofrenií (a tudíž jeho snadnějším ovlivněním druhými lidmi). Jeho vnitřní svět, halucinace a katatonní stavy jsou popsány celkem solidně, poctivě a člověk si udělá velmi dobrou představu, co takové stavy obnáší.
Jediné negativum je, že má knížka otevřený konec, zajímalo by mě, jak to s Ivanem bylo dál. Jestli teda opravdu skočil...


čef
29.02.2020 5 z 5

Přál bych si, aby tuto knihu četlo opravdu hodně čtenářů. Nikoliv jen kvůli literárním kvalitám, které nejsou vůbec špatné, ale hlavně kvůli obsahu. Problémy psychicky nemocného člověka jsou zde vylíčeny opravdu kvalitně, často je takový člověk zničen jen pouhou nevědomostí okolí. Autor nic nezjednodušuje, nemocný je také někdy zbytečně v ataku onemocnění vlastní chybou, ale to je jeho volba a neštěstí. Ostatní však mohou dosti pomoc, už jenom tím, že vědí, o co tady vlastně jde a situaci alespoň zbytečně nehrotí.

Konvalinka987
16.12.2018 5 z 5

Knížka poukazuje na smutný a těžký život nemocného člověka (schizofrenika). Knížku jsem úplně hltala. Opravdu moc čtivá. Jen by mohla být delší.

dagmar5477
01.07.2017 5 z 5

Zajímavá kniha popisující život schizofrenika.

ViolettaCh.
27.06.2015 4 z 5

Zajímavé čtení, hlavně s ohledem na to, že autorem je odborník na "blázny". Čtivá, dobře napsaná kniha.

Zorka
04.07.2013 3 z 5

Velmi zajímavé téma zpracované odborníkem, nicméně některé pasáže mi přišly trošku "vyumělkované" (např. učitelka nabádající žáka k tomu, aby nebral léky...). V životě Ivana tak sehráli velikou roli (kromě jeho nemoci) také lidé, s nimiž se v životě setkal a kteří ho v jeho nemoci "utopili". Poměrně zdlouhavě jsou popisovány prožitky hlavního hrdiny, jeho bludy, zpracování tedy hodnotím spíše jako průměrné.