Cirkusový vlak

Cirkusový vlak https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491402/bmid_cirkusovy-vlak-aJj-491402.jpg 4 26 8

Ve Světě divů, nejvelkolepějším evropském kočovném cirkusu, je každý okamžik plný kouzel a nic není takové, jak se zdá – zejména pro lidi, kteří tu žijí. Lena si zde nikdy nenašla své místo, a to ani jako dcera výjimečného hlavního iluzionisty Thea. Chytrá a zvídavá Lena touží po skutečném kouzlu vědy a medicíny, a to navzdory otcově přehnané ochraně a omezením, která jí svět klade kvůli jejímu postižení. Její život nabere vzrušující směr, když zachrání Alexandra, sirotka s vlastními tajemstvími a záhadnou minulostí. Během let, kdy se jejich přátelství prohlubuje a Alexandre se začne učit iluzionistickému umění, se kolem nich stupňuje druhá světová válka. Když jsou Theo a Alexandre najati k práci v Terezíně, nacisty zřízeném modelovém městečku pro Židy, Lena se musí vydat vlastní cestou a odvážit se uvěřit v nemožné – v sebe sama. Kniha Cirkusový vlak potěší fanoušky knih Noční cirkus či Voda pro slony.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Cirkus Train , 2022


více info...

Přidat komentář

AlexandraBane
02.04.2024 5 z 5

Moc krásný a dojemný příběh. Hrdinové to rozhodně nemají lehké poznamenala je nemoc, válka a odloučení? Dokáží se najít?

Prateri
04.03.2024 5 z 5

Obálka knihy je hvězdná, pro mne je hvězdný i příběh lidí kočovného cirkusu na kolejích - svět iluzí a pozlátka, svět mistrovských výkonů. Cirkusový vlak s námi jede přes dvacet let životem hrdinů - životem těžkým, poznamenaným nemocí, válkou. I nechvalně proslulá pevnost Terezín v rukách nacistů se silně dotkla iluzionistů cirkusu. Jednou válka skončí - Lena, Alexandre, Theo najdou se? Moc jsem si to přála.


Zuzka_Zuu
05.02.2024 5 z 5

Kniha se četla krásně a sama. Děj ubýval a nevím ani, co se mi líbilo víc, jestli historické prvky smíchané s fikcí, romantická zápletka, drama, věrnost hlavních hrdinů nebo to, jak autorka vyzdvihla dětskou obrnu. Líbil se mi duch Leny, nejdřív zlomený a pak postupně jak rostla, spolu s tím i její sebevědomí. Rozuzlení a velké "ou" nemělo chybu. Na konci knihy vysvětlení, jak moc si autorka hrála s fantazií a o kolik moc pozměnila historii. Pokaždé mě potěší, když amerického/ anglického autora zaujme něco z Čech i když v této knize to byl Terezín a jeho depresivní historie a prostředí, pořád jim stojíme za to, to prozkoumat a jak autorka na konci napsala, byla u nás v Čechách prozkoumat oné téma osobně. Knihu doporučuji

Knižní střípky
04.01.2024 3 z 5

Působilo to na mě místy hodně nereálně, až kýčovitě. V hodně obsáhlém doslovu autorka vysvětluje, čím vším se inspirovala, kde všude popustila uzdu své fantazii, dozvíte se tam spoustu zajímavých informací, proto doporučuji určitě nevynechávat.

Co ale musím ocenit, tak je zapojení tělesně postižené dívky, na jejímž příběhu je ukázáno, jak moc to tehdy měli postižení těžké, obzvláště během války. O nějaké inkluzi a zapojení do většinové společnosti zde nemohlo být ani řeči, nebylo se tedy co divit, že Theo tak moc o svou dcerku pečoval, mnohdy to mohlo působit až přehnaně, ale v kontextu všech událostí to bylo vlastně logické a jediné možné řešení...

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

stesti.s.knihou
01.01.2024 4 z 5

Tahle knížka na sociálních sítích moc vidět nebyla (nebo alespoň já ji moc nezaregistrovala) - a je to škoda! Protože tohle je tak hezký příběh plný lásky a porozumění, že si ho podle mě musíte chtít přečíst!
Mladá dívka Lena prožívá život, který jí nejedno dítě závidí - je totiž dcerou slavného iluzionisty a cestuje s cirkusovým vlakem. Denně je obklopena umělci, gymnasty, kouzelníky a zvířaty. Má to ale jeden háček. Ona sama se do této společnosti tak trochu nehodí - je totiž na invalidním vozíku.
Závistivě proto pozoruje mladé skotačící ohebné gymnastky, které ji nezapojují do svých her, jelikož je to pro ně zkrátka omezující. Lena tak tráví svůj život ponořená v knihách a učení.
Jednoho dne se ve vlaku objeví Alexandre - nemocný vyhublý mladík, který při krádeži jídla omdlí a je tak neplánovaně nachytán. Ředitel cirkusu chce chlapce okamžitě předat policii, obzvláště proto, že je židovského původu. Ano, celý příběh se totiž odehrává těsně před a během druhé světové války. Otec Leny se za chlapce zaručí a začne ho vychovávat jako svého nástupce v oblasti magie a iluzí.
Mezi Lenou a Alexandrem vzniká silné přátelství, které je zkoušeno válkou, podlostí některých lidí a dlouhým odloučením. Na konci mi málem ukápla slza!
Opravdu hezký příběh, který stojí za pozornost.
4,5/5 (palec mi významně cukal nad pětkou, ale tu chci přeje jen dávat opravdu výjimečným příběhům, které ve mně rezonují delší dobu).

ANDY28
13.12.2023 4 z 5

Největších úspěchů člověk často dosáhne za těch nejnepříznivějších okolností.

DreamerX9
07.12.2023 3 z 5

Tohle byl velice za srdce uchycující příběh Líbilo se mi kam se děj posunul v průběhu knihy i co se týče hlavních postav v knize je zároveň rozebíráno téma dětské obrny které má autorka i na základě reálných souvislostí dobře zpracované. Kniha měla své kouzlo A četla se dobře Nicméně to za mě nebylo nic světoborného co by mi vzalo dech bylo to zkrátka oddechové počtení kdy člověk vlastně jen čeká a předvídá jak to dopadne.

eva3992
17.11.2023 3 z 5

Světla na jevišti, potlesk, úspěch. Pronásledování, strádání, těžký život. Na kterou z cest se vydá cirkusový vlak?
Svět divů – velkolepý cirkus, který putuje po Evropě. Theo je jeho hlavní iluzionista, jeho dcera Lena však není ničím výjimečná, naštěstí však může být společně s otcem. Má postižení a doufá, že se najde lék, který ji pomůže. Zároveň sní o tom, že se sama jednou stane lékařkou. Do cirkusu se dostane i sirotek Alexandr s tajemnou minulostí. Tím začne příběh plný záhad, ale i přátelství a osamění.

Kniha s nádhernou obálkou, která nešla přehlédnout, navíc zajímavá anotace a slib, že dostanu „povznášející a strhující příběh“. Neodolala jsem. Když jsem ji držela v rukou, překvapila mě, jak je nádherně graficky zpracovaná. Drobné detaily uvnitř knihy jsou milé a kouzelné.

Je zde zajímavá kombinace prostředí luxusního cirkusu a období druhé světové války. Dva rozdílné světy, které se prolnou. Jak je známo z historie, cirkusy byly jedna z mála zábavních míst, které nacisté tolerovali a často se sami do nich chodili bavit. Během putování cirkusu se dostaneme po celé Evropě, navštívíme známá historická místa, muzea, památky. Ale také se ocitneme v koncentračním táboře v Terezíně a poznáme život takový, jaký tam byl.

Příběh můžete číst jako drama i jako pohádku. Já se přikláním spíše k druhé možnosti. Ač autorka čerpala z historických událostí, příběh místy působí až nadpřirozeně a sluší mu snový nádech.

Ač to všechno zní krásně, příběh mi bohužel nesedl. Byly tu zbytečné části, které jen natahovaly děj, tím to působilo zdlouhavě, místy nezáživně. Celé se to tváří jako akční a napínavé, ale chybí tomu dynamika. Hlavní hrdinka se jen lituje, byla mi nesympatická (vlastně žádná z postav mi nesedla). Vůbec se mi nechtělo ke knize vracet.

Zajímavý námět, historické období, které mě v knihách baví, ale bohužel jsme se tentokrát s knihou nepotkaly.