Čingischán

Čingischán https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49034/bmid_cingischan-P8e-49034.jpg 4 39 7

Kniha o velkém sjednocení Mongolů pod silným vedením Čingischána a následné tažení za čínskou zeď. Ve své době jedna z největších říší světa.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Dschingis-Chán , 1967


více info...

Přidat komentář

flyingandie
22.04.2021 5 z 5

Recept na dobrou knihu je jednoduchý. Vemte si popis života Čingischána z Wikipedie a napište kolem něj příběh. Skromné kapitoly líčící intriky a úklady jednoho z největších velikánů dějin lidstva. Skvělé promyšlené strategie dobývání nových zemí, spojené s prozíravostí a předvídatelností. Jak dokázalo táhnout půl milionové vojsko s 2 miliony koní přes celou poušť a hory Pamíru? I na to měl Čingischán odpověď. Na celou Asii se teď dívám jinou optikou - optikou kolem roku 1200.

Luigi1
25.05.2020 5 z 5

Jedna z moc krásných pojetí velké osobnosti v podobě Čingischána,který se snažil sjednotit rody mongolů.Moc pěkné doporučuji si přečíst a zamyslet se nad touto myšlenkou,která opět dala za pravdu,že rúzné národnosti nevytvoří jednotu.Tento konec čeká i Evropskou Unii(vedení),která si hraje na otce a matku a nařizují pro svůj prospěch nevýhody pro ostatní státy(likvidace Česka:zemědělství,těžký a lehký průmysl,potravinářství atd....)


Leona333
10.03.2020 5 z 5

Promiskuitní, krutý velikán, který sjednotil mongolské kmeny v jeden národ. Vynikající stratég a vojevůdce. Mistrné ztvárnění člověka posedlého mocí a touhou po oddanosti druhých a jejich podrobení.

kalache
05.01.2018 5 z 5

...díky této knize si Temudžina oblíbíte.Životopis,který nenudí...

braunerova
17.07.2016 4 z 5

Že byl Čingischán krutý a bezohledný dobyvatel, to je všeobecně známé. Dost mě však překvapilo, že dával vyhlazovat celé národy. Marně přemýšlím o jiném podobném vládci, ale napadá mě jen Hitler:

"Téměř chroptěl, když řekl: Toluj musí do Kchaj-fengu. Všechny pobít! ... Přepadněte Kchaj-feng. Od jihu. Rozumíš Toluji?
Ano, otče.
Přísahej, že můj rozkaz vykonáš.
Přísahám.
Všechny zabít!"

Richie1
07.05.2014 4 z 5

Jedna z lépe napsaných knih o pravděpodobně největším dobyvateli v historii lidstva. Život Čingischána je barvitě a čtivě vylíčen od jeho mládí, přes sjednocení mongolských kmenů a dobytí Číny, až po tažení do Střední Asie, Indie a Evropy. Čingischán zemřel jako nejmocnější vládce středověku a jeho říše ho přežila o několik set let.

pet-kyval
12.06.2011 4 z 5

[055/11] Okrajové životopisy, které používají historické události jen jako berličky pro další pohyb slavných osobností, mám vcelku ráda. Vyplívá z toho, že se text musí brát s odstupem a mezilidské vztahy nemusí vycházet z reality, pouze je nahradila fantazie a spekulace autora. Ale když se to umí, nemám tomu co vytknout.

(013) ,,Taž se, kdykoliv se můžeš tázat, a teprve potom si utvářej úsudek.“

C. C. Bergius podává život slavného vojevůdce velmi realisticky, ale chybí tomu hloubka, které se dalo jen velmi těžko dosáhnout, díky malému množství informací z osobního života. Mongolové nevedli záznamy o vztazích, ale o politice, účetnictví, organizacích armád, plánování jednotlivých tažení a sestavování zákoníků. Kromě pomsty nic osobního nesmělo zasahovat.

(139) Proč musíme věčně zabíjet? Abychom mohli žít? Cožpak je život šílenství?

Co musím autorovi pochválit, tak (podle mého názoru) naprosto dostačující popis strategie Mongolů, jejich útrapy a úskalí, která nemohou při jednotlivých taženích chybět. Neuvěřitelná houževnatost, odvaha, ale i hrdost a pomstychtivost. Dalo by se říci, že na rozdíl od jiných podobných románů, si autor od Čingischána zachoval patřičný odstup a i přes jeho neskutečnou schopnost dobývat a velet svému lidu, pohlíží na něho jako na člověka krutého a “bezcitného“, který vychovával své syny v muže tehdejší doby a nebál se sebrat jim “hračky“, které později zadupal do písku Gobi.

(187) ,,Velký není ten, kdo vítězí v boji, nýbrž ten, kdo vítězí sám nad sebou

Ale celé to všechno chtělo více se zaměřit na rodinné vztahy, které se pohybovaly pouze mezi hlavou rodiny a jeho ženami. Je to škoda. Docela by mě zajímalo jeho dětství a to, jak podrobněji vychovával své syny (které vídal jen tehdy, když zrovna nesekal hlavy), co pocítil, když zachránil jednu ze svých žen od únosců a jaký vztah měl s třetí manželkou a co se s ní později stalo. Místo toho děj postupuje skrze jednotlivé bitky a půtky, rozebírá podrobně jednotlivá tažení a finální čtvrtá kniha se už věnuje jen a pouze válce a výzvědným tažením do Evropy. Škoda.

(458) ,,Jestliže jsme donuceni spojit se se zrádci, činíme tak jen proto, abychom je zničili.“