Chuť jablečných jadýrek

Chuť jablečných jadýrek https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46418/bmid_chut-jablecnych-jadyrek-66005f1f333ee.jpg 4 173 41

Vzpomínky na letní prázdniny u babičky jsou plné magického třpytu, povídání tet jim přidává nádech tajemství. Katharina Hagenaová vypráví o osudech tří generací žen v jedné rodině. Chuť jablečných jadérek je pohnutý román o vzpomínání a zapomínání, psaný s nádherným humorem i moudrostí. Po Berthině smrti zdědí Iris její dům. Ocitne se tak znovu po mnoha letech ve starém domě své babičky, kde si kdysi jako malá o letních prázdninách hrávala se svou sestřenicí. Prochází se pokoji a zahradou a ocitá se ve světě, který nepodléhá běhu času, ve světě, kde se červený rybíz přes noc mění v bílý a připravuje se z něj marmeláda slz, kde stromy kvetou dvakrát do roka, vesnice mizí a ženám od prstů srší jiskřičky. Ale dům je zanedbaný a zahrada zarostlá bodláčím. Iris se probírá vzpomínkami na věci dávno zapomenuté: Co opravdu dělal její dědeček, než odešel do války? Do koho byly zamilované Berthiny sestry? Kdo rád jedl jablka i s jadérky? Pak si vzpomene na sestřenici Rosemarii a na noc, kdy se jí stala ta nehoda. Co vlastně dělala Rosemarie na střeše skleníku? Chtěla snad Iris něco říci?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Der Gesmacht von Apfelkernen , 2008


více info...

Přidat komentář

zuzana2981
03.12.2022 4 z 5

Dostala jsem se k ní na gymnáziu, poté jsem si ji šla koupit a od té doby ji čtu tak jednou za dva roky. Velmi oddechové a lehce melancholické. Bohužel některé části jsou slabší, ale protože autorka úžasně popisuje všechna místa, dá se to přehlédnout.

JointlieKat94
19.06.2022 4 z 5

Další z knih, od které jsem nic nečekala, a přesto jsem ji po dvou letech, (po tom, co jsem ji na 13. straně zavřela) znovu otevřela a vychutnala si jí jako kyselé jablíčko. Ty já můžu.

Na včerejší čtení venku jsem si ji vytáhla z bedny, která byla mnou vyřazena na prodej. Že teda tu šanci dostane, když má tak krásnou obálku..

Seděla jsem nad ní asi tři hodiny, dneska asi dvě, a vychutnávala si každé slovíčko, každý popis ze starého baráku, zahrady, osoby, každý pocit. Bylo to tak krásné. K tomu člověk prostě nějak musí dospět, k takové četbě, jinak to nejde.

Tady totiž ani tak nejde o ten příběh, nýbrž o ty pocity. Ta kniha si Vás přitáhne, nechá Vás proplouvat těmi osudy, tím propletencem vztahů, a na konci Vás vyhodí jako ten ohryzek.
A Vy tu knihu zavíráte s tím.. no znáte to, takový to příjemno, dušička se nakrmila a teď bude zase líp.

I když téma je vlastně takové ponuré, smrt, stáří, trocha demence, smutky, lásky, rodinné vazby.. ale i tak.
Asi to miluju.


KikinaK
04.05.2022 1 z 5

Bohužel opravdu velmi slabá kniha. Docela si divím, že jsem ji vůbec dočetla.

perpe2a
16.12.2020 3 z 5

Pohodový, ženský román, nepřekvapí, neohromí, děj hezky plyne. Milé a oddechové čtení, líbilo se mi to.

lilastorm
05.10.2020 5 z 5

Některé knihy leží v knihovně spousty let a "zrají"..a až když čtenáři mají co sdělit,tak to udělají.Přesně tak i tato kniha.Velmi příjemně vykreslená atmosféra starého domu se svou minulostí a zahrada plná vůní, pomněnek a vzpomínek.

Kíťovec
02.06.2020 4 z 5

Melodramatický příběh jedné rodiny. Ač bylo vyprávění místy pochmurné, při čtení jsem měla příjemný pocit. Je to odpočinková literatura na chaloupkou.

luckomar
27.03.2020

Neoslovilo

Kopretina
07.03.2020 4 z 5

K některým knihám se těžce píše komentář, jako třeba k této. Líbila se mi? Ano. Štvala mě? Ano. Když se autorka zahloubala k tragickým událostem rodiny, dost mi to připomínalo velmi ponurou náladu knihy "Sebevraždy panen", na druhou stranu se to vyvážilo všedností dnů, úsměvnými dialogy a optimistickou vůní léta. Za mě kniha, o které nevím, co si myslet :).

Veríňák
08.10.2019 3 z 5

Lepší byla bohužel obálka a název, než příběh samotný. Respektive… příběh jako takový mě vlastně skoro nebavil, příjemné a pěkné byly jen popisy míst, vůní, vjemů.

petulka19
22.08.2019 1 z 5

Tahle kniha mě bohužel nezaujala už snad od první stránky. Velmi nudný příběh a také nepříliš zazivny styl psaní. Docetla jsem s největším sebezaprenim. Jak uz to tady někdo psal, nejlepší na samotné knize byla její obálka.

Šárka_D
12.03.2018 4 z 5

Pomalé vyprávění o vzpomínkách, tajemství, domnělé a skutečné vině. Poutavé, křehké, intimní.

menalinda
20.02.2018 2 z 5

Dům s minulostí,žena s budoucností a vůně jablíček...lehce se čte,rychle se zapomene.Krásný přebal.

Boženka2
13.01.2018 5 z 5

Starý dům, léto, vzpomínky... Bylo mi líto, když kniha skončila a musela jsem se vrátit.

alef
05.01.2018 3 z 5

Vůně ... jablečný sad ... zralá jablka ... větvičky rybízu ohýbající se pod množstvím zralých kuliček ... vůně pozdního léta ... to je to, co mě k téhle knížce připoutalo ... kouzlo okamžiku ... atmosféra příběhu ... samotný děj se pro mě odvíjel vlastně jen na pozadí ... mě zaujal snový svět ... vytvořený ze vzpomínek ... protože paměť má jedinečnou schopnost ... někdy nerozeznává mezi skutečností a představou ... a tak se můžeme těšit z intimního pohledu ... Iris nám přestaví její vůně ... její vzpomínky ... tak, jak jsou uložené ve světě její paměti ...

... knížka, kterou možná právě otvíráte, vám tak poskytne pocitový příběh ... ukáže zahradu a dům s kouzelnou atmosférou starých skříní ... zapomenutých „pokladů“ ... ty nejzajímavější ovšem nejsou schované na dně skříně ... ani v tom nejzazším rohu vonící zahrady ...ty nejzajímavější mají vzácné „kouzlo“ ... vyvolat vzpomínky ... a otevřít cestu ... k sobě :-)

... byla to pěkná, létem vonící, procházka :-).

porcelainswan
30.11.2017 3 z 5

Dost rozvleklý začátek, už jsem uvažovala, že knihu odložím, ale nakonec se podařilo začíst a dočíst do zdárného konce. Kniha nenadchne ani neurazí, co oceňuji je její krásný časoprostor, kvůli kterému mě to celé vlastně bavilo číst...

Makrela Liška
15.06.2017 4 z 5

Pěkný příběh, který mě vtáhl do svého voňavého světa. Jako by se tu pro mě potkali mé nedávné čtenářské zážitky- Hedvábínka a Hruškadóttir. Čekala jsem od knihy sice víc, nicméně i tak to byl příjemný zážitek.

Alma-Nacida
20.08.2016 4 z 5

Trochu rozvleklý rozjezd, ale pak jsem pochopila, že mám knihu číst spíš jako báseň v próze, a už jsem si ji pěkně letně užívala. :-) Jen konec mi přišel useknutý.

clouds
05.07.2016 5 z 5

Nádherná poetická knížka, má zajímavou atmosféru, představa starého domu, který má v sobě genius loci. Dívka lovící v sobě i kolem sebe vzpomínky a skládající mozaiku složitého propletence vztahů - který víří kolem samotného domu, knížka je trochu tajemná a mě vtáhla na 100 % . Krásné čtení na léto. Dávám 5 hvězdiček.

Siraelxy
23.10.2015 2 z 5

Jedna z nejnudnějších knih, které jsem kdy četla. Slaboučká linie tragedie v minulosti- jen to mě drželo, abych ji dočetla. Jinak doporučuji jen těm, kdo miluje rozvláčné popisy prasklin na omítce, vzoru na tapetách nebo stvolu v trávě a jeho vzrůstu :-) Na www.siraelxy.blogspot.cz by normálně byla recenze, ale tato kniha za článek nestojí.

alnahu
09.09.2015 3 z 5

Smutný příběh o vzpomínkách. Pro mne průměrná kniha.

Štítky knihy

německá literatura rodinné vztahy ságy

Autorovy další knížky

Katharina Hagena
německá, 1967
2010  75%Chuť jablečných jadýrek
2013  77%O spánku a mizení

Kniha Chuť jablečných jadýrek je v

Právě čtených1x
Přečtených235x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených18x
Knihotéce106x
Chystám se číst130x
Chci si koupit15x