Chcela som nohavice

Chcela som nohavice
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/189504/bmid_chcela-som-nohavice-189504.jpg 4 16 16

Autorka sa narodila na Sicílii, kde sa odohráva aj dej tohto príbehu. Spoznáte osud dievčaťa, ktoré sa odmieta zmieriť so zvyklosťami a predsudkami okolia. Výrečná obžaloba spôsobu života spútaného nezmyselnými tradíciami a predsudkami.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práca
Originální název:

Volevo i pantaloni , 1989


více info...

Přidat komentář

SSTknihy
28.01.2019 4 z 5

Touha nosit kalhoty neměla v 80. letech na Sicilském venkově nic společného s módou. Pro hlavní hrdinku je to synonymum pro svobodu a nezávislost. Ženy jsou tu totiž proto, aby poslouchaly, vdaly se a oddaně sloužily svému manželovi. A protože „kalhoty nosej buď chlapi, nebo kurvy,“ udělá Annetta jasné rozhodnutí. Lehce autobiografický, vtipně napsaný příběh o době ne tak vzdálené.

Bonda
22.10.2015 5 z 5

Zpráva ze sicilského venkova, ve kterém je normální popálit šestnáctiletou dceru žehličkou a zbít ji do bezvědomí, když ji načapáte, jak se líbá s chlapcem v parku. Je normální, když pro tenhle dceřin mravní poklesek matka málem zemře živelně projevovaným zoufalstvím a když pak rodiče dceru uklidí z dosahu klepů k strýčkovi, který ji v dětství zneužil a očividně by v tom rád pokračoval. Dívky se buď parádí a snášejí za to od dospělých ponižování a fyzické tresty, nebo jsou pro vrstevníky neviditelné a od dospělých snášejí fyzické tresty a ponižování za něco jiného. Zkrátka být ženou je neradostný a často život ohrožující stav, zatímco muži jsou „drsní, silní, odvážní a nelítostní“.
Příběh vyznívá přirozeně a klidně bych věřila, že jde o autorčinu biografii. Ale že by byl sicilský venkov v 80. letech takhle nesmyslný a brutální?

Ukázka:

Málem už jsem byla sama přesvědčená, že jsem provedla něco hrozného, jenže jedna moje část, která si žije bez ohledu na čas prostor a všechna protivenství, tak tahle moje část věděla velmi dobře, že jsem nic zlého neprovedla, aspoň ne jim, a nedovolovala mi se s tím vším smířit.


adelinka
12.01.2014 4 z 5

tenučká knižôčka o mladom dievčati....vidí rozdiel čo znamená žena a čo muž, preto jej túžba z nosenia nohavíc vlastne spočíva v tom, aby mohla mať práva ako muž a neriadiť sa nejakými tradíciami a predsudkami.

Layss
05.09.2013 4 z 5

Přečteno během pětihodinové cesty ve vlaku. Ze začátku jsem se vyděsila, co jsem si to koupila za knížku, ale pak jsem se začetla a bylo to zajímavé. V dnešní době je úplně normální nosit kalhoty, tento pohled byl tedy zase trochu jiný. Na konci mě knížka držela až do konce.