Cesta životem a přírodou

Cesta životem a přírodou https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59983/cesta-zivotem-a-prir-59983.peg 5 22 4

Životní cesta proslulého přírodovědce, malíře a spisovatele byla skutečně pozoruhodná. Z autobiografického Setonova vyprávění, vlastně jeho posledního a poměrně málo známého díla, vyzařuje velká životní síla a hluboká moudrost dlouhého života. Dominantou celé knihy je nadšená láska k živé přírodě. Formování Setonovy osobnosti sledujeme v autorových vzpomínkách od nejútlejšího dětství až do doby vyzrálého stáří.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Trail of an Artist-Naturalist , 1951


více info...

Přidat komentář

Turlogh
23.09.2021 4 z 5

Vcelku zajímavá a čtivá kniha od zakladatele skautingu a woodcraftu pana E.T.Setona. Dozvíme se v ní hodně o prvních zhruba pětatřiceti letech jeho života. Takže není to až do stáří, jak jsem se dočetl v jednom z dolních komentářů. Autor v knize popisuje své dětství a mládí, přičemž popis končí zhruba kolem roku 1896 jeho svatbou. Pak už tam je jenom několik velmi letmých zmínek z doby pozdější, na přibližně posledních dvou stranách knihy. Je to čistě o jeho životě a poznávání přírody v tomto období, nejsou tam žádné podstatnější zmínky o skautu ani o woodcraftu, což mě docela zklamalo... Asi si o tom budu muset přečíst nějakou jinou publikaci. Howgh.

zuvacka
28.05.2019 5 z 5

Skvelá vec.
Zacitujem: "Kdyz jsme opustili farmu v hlubokych lesich, pripadalo mi jako bych zanechal za sebou vsechen milovany svet divociny ... Pomalu jsem si vsak zacal uvedomovat velkou pravdu, ze to co mame radi je ulozeno v nasem nitru. Existuje skryty ale mocny vseovladajici zakon spriznenosti, ktery znaji ti, co tyto veci studuji. Clovek se zajmem o duchovni veci schledava veci odusevnelymi i v odpudivem prostredi. Clovek jehoz zalibou jsou kone, sejde sa urcite v nove spolecnosti s vyznavaci dostihu. Tak tomu bylo i u mne. Vsechny me touhy a usili speli k tomu, abych se zabyval divokymi tvory ve svete kolem sebe. Prichazeje z lesu do velkeho mesta Toronta vsechno jsem sice opoustel, ale duchovni sila a vule zpusobili, ze jsem divoke tvory nalezal i ve meste. Vstoupili do meho zivota zpusobem, ktory polekal ty, kteri byli jinak zalozeni. Kazdym rokem se mi dostalo nove prilezitosti a kazdym rokem prekvapivejsi dukazy onoho skryteho zakona: vyhledaval jsem a nachazel. Rikam si, jestli tento zakon neni take tvurci silou, protoze mi bratri, kteri zili se mnou ve stejnem dome takovato spojeni nenavazovali."


abe
05.07.2016

Také jsem ji v době dospívání četl. Zajímavá kniha.

Joges
30.11.2011 5 z 5

Nádherná kniha přírodovědce, malíře a spisovatele E. T. Setona. Autor popisuje svůj život od dětství až po stáří. Nejsou to jen suchopárné popisky a fakta, "Cesta životem a přírodou" je krásné a zajímavé vyprávění. Milovníci přírody knihu jistě ocení.

Štítky knihy

příroda

Autorovy další knížky

Ernest Thompson Seton
americká, 1860 - 1946
1970  97%Kniha lesní moudrosti
1973  90%Rolf zálesák
1990  93%Dva divoši
1974  94%Král vlků
1968  90%Divoké děti lesů