Cesta za tebou za 80 dní

Cesta za tebou za 80 dní https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472211/bmid_cesta-za-tebou-za-80-dni-W46-472211.jpg 4 34 17

Ramona Keen, které všichni říkají Romy, rodilá Newyorčanka odchovaná velkoměstem, sní o tom, že se zapíše ke studiu fotografie a že se jednou podívá do Paříže. Její sny ale zdaleka neodpovídají realitě všedních dnů. Namísto cestování a focení pracuje v pitoreskním knihkupectví svého strýce, kde se čaj pije po litrech a veškerá dobrodružství se odehrávají jen na stránkách knih z druhé ruky. Když se v obchodě zjeví nový, zlý domácí se svým potměšilým synovcem v závěsu, Romyin poklidný život se začne hroutit jako domeček z karet. Vyhnout se výpovědi znamená přistoupit na trojnásobné nájemné, a to je něco, co si její strýc rozhodně nemůže dovolit. Jediné řešení je, že Romy získá dobře placenou práci, aby knihkupectví pomohla. Po rychlém a dostatečně odstrašujícím pokusu o práci v obřím call centru sbírá Romy veškerou odvahu a uchází se o místo v agentuře ExLibris – exkluzivní cestovní kanceláři, která organizuje zájezdy na základě literárních příběhů. Romy připadne jeden z nejtěžších úkolů – připravit pro klienty itinerář dobrodružné výpravy podle klasické verneovky Cesta kolem světa za 80 dní. Úkol je na hranici proveditelnosti, protože cestu musí osobně absolvovat přesně podle původní trasy Philease Fogga, nesmí použít letadla a na splnění úkolu má dokonce méně než původních 80 dnů. Pokud to zvládne, čeká ji pohádková finanční odměna a stálé zaměstnání. Romy, která opustila NYC jen jednou v životě – v rámci školního výletu v osmé třídě, překoná svůj strach a vyrazí na cestu. Brzy zjistí, že má nečekaného soupeře – Dominic Madison, domnělý synovec domácího, který ohrožuje její i strýcovu budoucnost, usiluje o totéž. A má k tomu stejně dobrý důvod jako Romy. Povede se Romy vyhrát závod a objet Zemi včas, aby zachránila knihkupectví? A co se stane, když zjistí, že člověk, který by měl být jejím úhlavním nepřítelem, ji nemístně přitahuje?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Eighty Days to Elsewhere , 2020


více info...

Přidat komentář

mia.com
25.03.2024 2 z 5

Tak mne to teda moc nesedlo. Zacala jsem cist s nadsenim, ze to je zajimave tema, ale uz v Parizi me to preslo, protoze mi ty dobrodruzstvi prisly moc pritazene za vlasy. Neverila jsem vubec nicemu a navic to cele bylo taaaak zbytecne dlouhe! A jaky byl smysl toho cestovani, kdyz vlastne hrdinka nestihla nic poradne projit a zjistit pro klienta vice informaci, jenom zavodila s casem? Za me proste o nicem a proto me to i cele moc nebavilo. Jedine, co je fakt super napad, ze ma autorka na svem webu vsechny ty instagramove fotky tak, jak jsou v knize. Akorat by to chtelo do te knizky vepsat upozorneni. Me to jen tak napadlo a patrala jsem po tom sama. Ale dala jsem to pro ostatní aspon sem jako zajimavost.

SBH
21.08.2022 4 z 5

Napsat cestopis tak, aby nebyl nudný, je z podstaty věci problém, protože mu především schází nějaká smysluplná zápletka a děj. Proto jsem umírala nudou nad knihou Pár kroků vpřed.
V tomto případě ale autorce tleskám, náročný projekt vyšel na jedničku. Taky dost dobře nechápu, proč kniha vyšla v edici 7lásky, protože to není romance ani omylem. Jako jo, dostane se nám Velkého nedorozumění i Bombastického patetického závěru, jak je u amerických knih povinné, nicméně zábavné převyprávění Verneova příběhu zápory spolehlivě zastíní a o nějaký lov na mládence nejde ani omylem.
Hlavním tahounem příběhu je jednoznačně knihomolka Romy, obyčejná holka, která kvůli psychickému bloku nikdy neopustila New York. (Ale ten je docela veliký, takže cajk.) Jenže neštěstí nechodí po horách a Romy je nucena vylézt ze své komfortní zóny (jak já jsem ji chápala s rozhodnutím, že nenastoupí do call centra, rozhodně palec nahoru).
Taky se mi líbilo, že autorka inspiraci klasickým románem otevřeně přiznává. Tady mám velkou výhradu vůči překladu názvu (Za kým že to Romy podle paní Rudové cestuje? Za svými strýčky?) a ano, ta obálka není úplně šťastně vyřešená, jak píše @jitka_dankova, připomíná opravdu spíš učebnici.
Áááá, ovšem, obvyklé smrtící zaklínadlo (tedy až po „milé oddechovce“ blehuhe), „knize by slušelo o sto stránek méně“ – v tomto případě rozhodně nikoli! Všechny příhody jsou zábavné a svižné, hrdinka zápolí se svou nezkušeností, na druhou stranu projevuje úžasnou míru inteligence, šikovnosti, odvahy a empatie. Navázání jejích příhod na původní Foggovy je vtipné a moderní, zase palec nahoru. Všechny exotické destinace na mě vyloženě dýchly svým kouzlem, v Bombaji jsem se dusila vedrem, v Kalkatě omámeně vdechovala vůni koření, na Aljašce mrzla a v Egyptě… No, velmi živě jsem si představila hrdinčiny potíže.
Problém jsem měla s Dominikem, blahosklonnou primadonou, který všude byl, všemu rozumí a všechno umí. Jsem moc ráda, že se Romy nezapalovaly kalhotky pokaždé, když toho seladona viděla, k jakés takés romanci v důsledku adrenalinového vypětí muselo dojít, to je logické, ale z pohodlí svého čtecího ušáku bych slavného Doma tak akorát kopla do zádele.
A ovšem, nebyla jsem ušetřena patetického konce (to, že byl happy, mi vůbec nevadí, ovšem bujarý večírek včetně přítomnosti Sumayi, jejíž záchrana měla být před Terezou utajena, ne, tak ten byl vyloženě za hranou), ale jak říkám, u autorek ze zámoří nelze nic jiného očekávat.
Velmi slušné čtyři hvězdičky a rozhodně doporučuji.


jitka_dankova
11.08.2022 5 z 5

Dobrodružná cesta kolem světa v moderní době. Cestováním naprosto nepolíbená hlavní hrdinka se vydává kolem celého světa, aby zachránila své bydlení a srdcovku - antikvariát svých strýčků. Jde po stopách románového hrdiny Philease Fogga z knihy Cesta kolem světa za 80 dní. Ač mám spíš většinu příběhu pocit, že jde ve šlépějích sluhy Passepartouta, protože jeden průšvih a komplikace tam střídá druhou.

Paralely mezi oběma romány tu jsou více než jasné. Závod s časem, rozličné dopravní prostředky, nehody, trable, zpoždění, vězení, tajfun, vedro i krutá zima, přepísknuté utrácení peněz, záchrana života, ... přesto nečekejte prostý retelling, to ne. Román má svoji hlavu a patu, svůj směr a svůj styl.

A co se týká nějaké romantiky? Po většinu času je vztah hrdinů v knize tak nějak vlažný a decentní a podobný tomu mezi panem Foggem a Audou v původním příběhu. Prostě a stručně, tenhle román je o dobrodružství a hledání sebe sama, nikoliv jen o nějaké romanci. I když tam pár romantických momentek samozřejmě najdete, rozhodně tady nějaké postelové scény apod. nejsou hlavním leitmotivem knihy, to ani omylem.

PS: Jen tedy s tou obálkou si mohlo nakladatelství dát rozhodně větší práci... vždyť kniha vypadá jako nějaká stará obyčejná učebnice...

okeey
17.04.2022 4 z 5

Tohle je milá oddechovka, ano, tohle si myslím, že přesně vystihuje celý příběh. Už několikrát jsem psala, že mám moc ráda knihy o knihách a tady je nejen knihkupectví, ale hlavní hrdinka se také vydává po stopách hlavního hrdiny Philease Fogga z knihy Julese Verna, což je více než zajímavé. Celé to provazí troška klišé, ale je to hezký příběh, u kterého si krásně vyčistíte hlavu, rozhodně stojí za přečtení.

Irsaf
22.01.2022 4 z 5

Moc hezká knížka o cestování po světě…
Sice mi to sem tam přišlo trošku blbý, jak Ramona měla často “smůlu„… ale více méně to bylo prima

mysterygirl
30.12.2021 5 z 5

Dobrodruzstvi na ceste kolem sveta. Mile a prijemne čtení

janyska13
02.12.2021 4 z 5

Příběh Ramony, která nikdy nebyla dál než za městem, ale pro své strýčky by jela až na konec světa. Doslova! Jejich knihkupectví totiž hrozí, že se budou muset vystěhovat. A jí cvrkne do nosu nabídka na práci v cestovce, kde se cestuje podle příběhů z knih.
No řekněte, kdo by hned na nějakou takovou cestu nejel?
Vzhledem k žádným zkušenostem s cestováním, se jí ovšem nevyhnou některé nepříjemnosti na cestách. Naštěstí ze všeho v bruslí nebo jí někdo pomůže. Ovšem, že se objeví na obzoru láska, ale i padouch, kterého musí porazit... Ale to už si musíte přečíst sami, aby jste zjistili jak to dopadne.

Knižnítoulky
14.10.2021 5 z 5

Už sám název knihkupectví "U dvou starých královen", který Ramy vedla se svými homosexuálními strýci ukázal, že příběhu nebude chybět fantazie. Velmi příjemné jsou krátké, srozumitelné a velmi autentické  postřehy z míst, kam Ramy zavítá. Autorka mě dokázala vtáhnout do děje a do navštívených míst, úplně jako bych tam byla také. Za mě palec nahoru.

bookcase
27.09.2021 4 z 5

Milé, romantické.. nebo ramontické? :) čtení, na pohodu, plné cestování a knížek.

alzbeta4340
07.09.2021 4 z 5

Trochu jiné čtení pro dámy. Ze začátku jsem si stýskala, že je v ději cestování méně než bych chtěla - postupně ho bylo až moc. V každém případě byl tento otisk Verneovky docela čtivý a potěšil.

terryaknihy
06.09.2021 3 z 5

Musím říct, že samotný nápad na příběh byl fakt boží. Agentura ExLibris, která organizuje cesty podle knižních příběhů? Boží. Samotný příběh se četl velmi dobře (i když je to bichlička, netřeba se bát :). Stránky utíkají a začátky kapitol mají pěkné grafické zpracování. Líbila se mi i rivalita mezi naší druhou hlavní postavou - Dominicem, který usiloval o totéž!
Přesto mi tam něco málo chybělo.. Ale knížku bych doporučila jako takové milé, oddychové čtení s kávičkou v ruce všem milovníkům verneovek :)

Danka22
02.09.2021 4 z 5

Líbí se mi, když současní autoři si vypůjčí nějaký starší děj a převyprávějí jej do dnešní doby. Kniha pak obzvláštní celé dny, co ji čtete. Vernerovky jsem četla a mám je ráda, proto mě tahle kniha potěšila.

Příběh je zasazen do New Yorku. Mladá knihkupkyně, co nikdy nevytáhla paty z New Yorku se rozhodne zachránit knihkupectví svého strýce. A to pomocí cestovní kanceláře Exlibris. Vydá se na cestu, která je inspirovaná cestou Philease Fogga. Navíc tu cestu musí stihnout za 80 dní. Ano, letadlem by to dala za pár dní, maximálně týdnů, ale protože se musí řídit podle knižní předlohy J. Verna, tak žádné letadlo použít nesmí (v knize pak nějaké výjimky jsou ale nebudu prozrazovat). Plachá, nesebevědomá ale sečtělá knihkupkyně Romy se vydává na cestu za dobrodružstvím.

Kniha je plná napětí i romantiky, takže si myslím že je určena pro cestovatelské romantické čtenáře. Je opepřená i novějšími tématy, jako je uprchlictví a lov velryb, který svět trápí a nad kterým hledá bezvýsledně odpovědi. Má sice pár hluchých míst, kdy je text v některých pasážích příliš rozvláčný. A možná by knížce slušelo o sto stran méně, přesto na léto nebo na nadcházející podzim je skvělá.

Čenichnaknihy
31.08.2021 3 z 5

Jestli jste někdy milovali Verneovky, musela Cesta kolem světa za 80 dní být jednou z těch, kterou jste chtěli prožít, nebo ne? Rozhodně je to lákavější než strávit Pět neděl v balóně, nebo putovat Dvacet tisíc mil pod mořem.
A právě takovou cestu kolem světa prožívá hlavní hrdinka této knihy. Romy je rodilá Newyorčanka, která nikdy nevytáhla paty přes hranice. Pak ale objeví inzerát, který všechno změní.
Pro jednu cestovku absolvuje dobrodružnou cestu, na kterou má ale ještě méně než 80 dní a to nesmí použít letadlo. Cílem je o výpravě poreferovat a zážitková firma pak sestaví klientům zájezd podle vzoru známé Verneovky přímo na míru. A za to všechno dostane peníze, které vytáhnou z bryndy knihkupectví jejího strýce, navíc místo v cestovce.
Určitě to není to typická romantika, kde jsou techtle mechtle v každé kapitole. Víc než o navazování vztahu singl slečny tu jde o její proměnu od dívky, co nikdy nikam necestuje, po protřelého dobrodruha.
Nečekejte knížku, kterou máte za chvilku přečtenou, je to pořádná bichle a její tempo jde v takových vlnách. Začátek super, pak se trochu zašmodrcháte, ale vyplatí se počkat, protože závěr je zase strhující. Rozhodně ale doporučujeme, zvlášť těm, kterým v těle dřímá srdce dobrodruha.

TheMelorry
29.08.2021 5 z 5

Jednoduše jsem nadšená. Kniha je originálním a zajímavým "retellingem" na Cestu kolem světa za 80 dní od Julese Verna a mysllím, že velmi povedeným. Autorce se podařilo představit všemožné kouty světa tak, že má člověk skutečně pocit, jako by se tam ocitl. Skvěle pospaná cesta plná peripetií, poznávání nových krásných míst i lidí, kultury, prostředí... nenásilnou formou je vložen také problém uprchlíků, klimatu nebo válek. Hlavní hrdinka je podle mě velmi sympatická a uvěřitelná.
Myslím, že vyšší počet stran není na škodu, právě naopak. Já si příběh vážně užila.

oblakaknih
25.07.2021 3 z 5

Cesta za tebou za 80 dní mě nalákala jediným slovem v anotaci - knihkupectví. Víc jsem ani vědět nepotřebovala. Dostala jsem od knížky přesně to, co jsem očekávala. Byla to skvělá oddechovka na léto, plná cestování a různých zážitků.

Celý nápad je neskutečně originální! Zaujalo mě jak knihkupectví, tak firma, pro kterou potom hlavní hrdinka pracuje. Navíc potom to, že jde po stopách Fogga z Cesty kolem světa za 80 dní! Očekávala jsem ale, že právě místa z této knihy, budou mnohem více popsaná.

Hlavní hrdinka byla skvělá, byla mi moc sympatická a zajímalo mě, jak bude její příběh pokračovat. Musím ale přiznat, že mě občas štvala. Líbila se mi taky osobnost hlavního hrdiny.

Knížka má báječnou atmosféru hned od první strany. Každá kapitola navíc začíná příspěvkem na Instagramu, což mě moc bavilo. Co mi ale trochu vadilo, bylo až moc francouzských vět, které mě rušily od příběhu samotného. Autorka na můj vkus používá až moc pomlček.

Ačkoliv příběh plynul přesně tak, jak dle mého názoru měl, místy působil zdlouhavě. V určitých chvílích byl ale i napínavý.

Při čtení jsem se dokonce smála nahlas!

Romantiky v knize nebylo příliš, takže nepůsobila nereálně. Konec byl ale až moc dokonalý, což na druhou stranu perfektně ladí k žánru.

Kniha je skvělým prázdninovým čtením nejen pro cestovatele a knihomoly, doporučuji!

Ivuska.09
11.07.2021 5 z 5

Mně se příběh moc líbil. Téma je skvěle zvolené a hlavní hrdinové mě bavili. Fandila jsem Ramoně a doufala, že všechny problémy dokáže překonat. Navíc během celého příběhu není úplně jasné, jak to vlastně celé dopadne, takže já jsem se těšila i na samotný závěr. Opět skvělý román z edice 7lásky!

Medvědářka
09.07.2021 3 z 5

Tohle mi přišlo trochu slabší ze 7lásek, které mám moc ráda.
Příběh nebyl špatný. Nápad procestovat svět po stopách Philease Fogga v moderní pobobě fajn. Jen mi tolik neseděla hlavní postava Romy a ani její úhlavní nepřítel mě nějak neoslovil.
Možná už jsem jen zmlsaná, ale já čekala trochu víc. 3 hvězdy dávám za to, že se to četlo dobře a já si cestovala po světě za 80 dní.

Autorovy knížky

K. C. Dyer
kanadská
2021  76%Cesta za tebou za 80 dní