Cesta rudého kata

Cesta rudého kata https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241189/bmid_cesta-rudeho-kata-241189.jpg 4 10 10

Tato kniha rozhodně nepatří k oddechové literatuře. Je svědectvím o mnoha letech plných nezákonností, které na nevinných občanech naší země páchala neomezeně vládnoucí Komunistická strana Československa ve spolupráci se sovětskými poradci z NKVD, KGB a s pomocí dalších represivních domácích a sovětských orgánů. Není to pouhý statistický výčet zločinů. Je to pohled tak trochu z druhé strany, za oponu historických událostí. Kniha je výpovědí člověka, jehož život se ubíral pozoruhodnou cestou. Jako osmnáctiletý chlapec, spolu se svými kamarády utekl z republiky do SSSR, aby mohl bojovat proti Hitlerovi. Prošel sovětským gulagem, odešel do vznikající československé jednotky v Buzuluku, kde bojoval ve Svobodově armádě u Sokolova i na Dukle, aby se nakonec stal katem a vykonával hrdelní tresty jako Mistr popravčí...... celý text

Přidat komentář

Crozz
31.08.2019 5 z 5

Naprosto luxusní čtení, čtivě napsáno. Ale je to vůbec pravda?

Analady
17.11.2017 4 z 5

Čtivá a zajímavá kniha. Dozvěděla jsem se díky ní zase nějaké nové informace. Jen ten konec byl takový prapodivný. Ale určitě doporučuji. Stojí za přečtení.


Nobunaga
13.02.2016

Tak jako... První dvě třetiny knihy opravdu zajímavé, čtivé a nezpochybnitelné. Pak autorovi asi ruplo v kouli a každou chvilku jsem čekal že mi řekne kdo zabil Kennedyho, a že Američané na Měsíci nepřistáli. Teorie spiknutí jsou krásná věc, ale musí na ně být dva. Jeden blázen co je vymyslí a druhý, který jim věří. Tím nechci zpochybnit teror 50-tých let a justiční vraždy, které jej provázely, ale to divadélko z poslední třetiny knihy. Takže bohužel pouze dvě hvězdy.

jarrmilla
06.02.2016 4 z 5

Uf...masakr. Nevím co napsat, prostě si ji přečtěte sami. Nedávno jsem dočetla knihu Očkovaný satanem, taky síla. Pokud vás zajímá toto téma, budete ve svém živlu.

Mission
06.08.2015

Knihu autora, který inklinoval vždy spíše k problematice UFO, jsem přečetl takříkajíc jedním dechem, protože novodobá historie vždy byla a je takovou mojí zálibou. Problematika zákulisí výkonu absolutního trestu v poválečných létech, v hrůzostrašných létech padesátých až do pádu totalitního režimu koncem roku 1989 si zaslouží pravdivá odhalení bez nádechu senzací. O to se autor jakoby snaží. Někde je jeho líčení až zarážejícím způsobem přesné co do historických detailů, ale někde jakoby mlží. Úmyslně zamlžuje některé věci, aby podle slibu daného vypravěči chránil někdejšího vykonavatele absolutního trestu i jeho potomky. Dech beroucí jsou ty pasáže, ve kterých je dán prostor určité sebereflexi někdejšího popravčího, kterého jeho vlastní empirické poznání dovedlo k pochybnostem nejen o světské "spravedlnosti", která jako lidská musí být zákonitě omylná. Přivedlo komunistického Mistra popravčího k pochybnostem i o ideálech komunismu, kterému po celý svůj život až téměř otrocky sloužil. A to je na takovém osobním poznání to nejcennější, když někdejší zapřisáhlí komunisté uznají, že věřili a sloužili něčemu zrůdnému. Ale chtělo by to podívat se takříkajíc "na zoubek" faktografickému pozadí příběhu: Kdo a jak řešil (šetřil?) náhlé zmizení studentky Aleny? Nejde snad o fikci? Ta by příběh tak trochu znehodnocovala. Jedná-li se snad o reálný příběh, měla by policie spolu s ÚSTR vyzpovídat náhle od věci odejivšího profesora Benýška.