Cesta po Řecku I

Cesta po Řecku I https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56352/bmid_cesta-po-recku-i-gxj-56352.jpg 4 9 3

Pausaniův spis Cesta po Řecku plní ideálně hned dvojí čtenářské poslání: uspokojuje potřeby těch, kdo rádi cestují v knihách do málo známých nebo exotických krajin, a pro ty, kteří milují knihy s patinou věků, dráždící představivost možností poznání života lidí z dávných dob, a pro milovníky antických starožitností přináší nepřeberné množství fakt a dává jim panoramatický přehled po Řecku z doby, kdy většina jeho velkých památek byla dosud dobře zachována a na svém místě. Autorův vyprávěčský um dává čtenáři pocit, jako by sám procházel starověkou krajinou Peloponésu a středního Řecka: trasa Pausaniovy pouti začíná Attikou a popisem athénských dějin a památek. Poté vede Megaridou a krajinou kolem Korinthu, Lakónií a Spartou, Messénií a jejími městy, náš cestovatel nevynechá ani Élis s Olympií, Achaiu, Arkadii a celé střední Řecko až po Delfy. Pausaniův spis je nesmírně bohatou mozaikou, v níž jsou popsány lokality známé i méně známé se všemi význačnými budovami a doplněny zkazkami z dob bájí i z archivu nejnovějších historických událostí. Pausaniovo dílo jen tudížmjakousi studnicí, v niž se obráží celý řecký svět od mythických dob na pokraji stěhování řeckých kmenů přes tzv. klasickou dobu Řecka až po úpadek a zánik svobodného řeckého ducha v rámci římského impéria. Pausaniův cestopis je právem pokládán za jedno z nejzajímavějších děl řecké literatury z doby římského císařství. Pro archeology a historiky je dodnes základním pramenem.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Helládos periégésis


více info...

Přidat komentář

Andi
22.05.2018 2 z 5

Tohle kniha pro fanoušky antického Řecka. A to já nejsem. Přečteno letem světem, pouze kapitoly, které mě zaujaly svým nadpisem.
Rozhodně bych dílo nebrala jako věrohodný pramen, člověk si do svých prací ostatně může napsat kde co...

kasparos
14.02.2017 5 z 5

Vynikající kniha.


newtory
11.07.2014

Komentár k tejto knihe na Amazone ma dostal. Približný preklad:

Keď sme boli vlani v lete v Aténach, bývali sme v Hiltone, kúpil som si v obchode so suvenírmi "Sprievodcu po Grécku" myslel som si, že by sa mohol zísť. Aké to bolo sklamanie! Žiadne hodnotenia reštaurácií, autobusy, info, alebo nočný život - nehovoriac o úplnej absencii fotografií. S trochou šťastia sme dúfali že na Akropole uvidíme v Erechteiovom chráme obetu veštca, ale nevideli sme žiadne kuriózne miestne rituály, videli sme len mizernú strechu na Parthenone (ako sme zistili neskôr, mnoho chrámov v Grécku má nekvalitné strechy často aj steny - zdá sa, že Gréci nemajú žiadnu predstavu o správnej údržbe). Dal som tej knihe tri hviezdy len pre vtipné informácie, ale ten chlap Pausanias musí byť úplný lenivec, pretože z tej príručky mám pocit, že je už stáročia zastaraná.

Ak to autor zamýšľal ako vtip, je to dobré, ak to myslel vážne je to ešte lepšie.

Štítky knihy

cestopisy starověké Řecko

Autorovy další knížky

Pausanias
řecká, 115 - 180
1973  87%Cesta po Řecku I
1974  87%Cesta po Řecku II

Kniha Cesta po Řecku I je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce42x
Chystám se číst12x
Chci si koupit9x