Cesta na popraviště

Cesta na popraviště https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24370/bmid_cesta-na-popraviste-24370.jpg 4 49 9

Podtitul: Život francouzské královny Marie Antoinetty Životopis královny, která se jako symbol francouzské monarchie stala obětí revolučního teroru. Značná část pozornosti věnována popisu vnějšího lesku francouzského královského dvora. Toto vnější a okázalé jakoby symbolicky pohlcovalo osobnost královny, která opět vystupuje v mezní životní situaci.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Domino
Originální název:

To the Scaffold: The Life of Marie Antoinette , 1994


více info...

Přidat komentář

fénix56
07.12.2023 5 z 5

Hodně obsáhlá kniha, popisující přerod vyjukané, naivní Marie Antoinetty v rozhazovačnou, marnivou královnu až po její tragický konec. S manželem dauphinem, pozdějším králem Ludvíkem XVI. si nerozuměli, dlouho nemohla otěhotnět (ne její vinou, ale za vinu se jí to víceméně dávalo).

Život u královského dvora je plný intrik, podrazů, nenávisti. Ovšem ani Marie Antoinetta nežije vzorným způsobem. Rozhazuje peníze plnými hrstmi, přezdívá se jí Madame Déficit. Marie Antonietta ani její manžel se nezajímali o svůj lid, státní pokladna zela prázdnotou a díky špatnému počasí hrozil hladomor. Vše spěje k revoluci. A Marie Antonietta i Ludvík XIV. skončí pod gilotinou.

Spisovatelka někdy zabředávala do hodně rozsáhlých popisů, i těch postav byla přehršel, ale celkově se kniha četla dobře, nenudila jsem se.

Víla
29.01.2022 4 z 5

Nejčtivější autorčina kniha. Jen ten popis fiktivní cesty do Švédska a milování s Fersenem si mohla nechat.


Martin12345
13.07.2018 5 z 5

Hodně obsáhlá, ale poutavě napsaná knížka, prostě skvělá.

lapagerie
15.04.2016 5 z 5

Skvělá knížka, další pohled na Marii Antoinettu a na události, které ji formovaly do pozice očekávané dauphinky, "neplodné" manželky následníka trůnu, rozmařilé královny i statečné vězenkyně. Sice všichni víme, jak to dopadne, ale i přesto jsem při čtení Antoinettě držela palce :)

Rade
24.01.2016 5 z 5

"Volnost, rovnost, bratrství..." Už ve škole mě dějiny francouzské revoluce fascinovaly. Ty správné ideje - a přesto tolik krve a násilí... Důkaz, jakými nevyzpytatelnými cestičkami se ubírají dějiny.
Popis života a utrpení Marie Antoinetty, která byla nešťastnou obětí pádících dějin, jsem přečetla se zatajeným dechem. Popis davových scén plných násilí a krutosti se mi zdá varováním i pro současnost.

Morgainne
03.04.2015 5 z 5

Výborná knížka. Dozvěděla jsem se stokrát víc než v nudných hodinách dějepisu. A i když jsem věděla, "jak to dopadne", stejně jsem se od čtení nemohla odtrhnout. C. Erickson umí vyprávět opravdu poutavě.

ivkalia
28.10.2014 5 z 5

Život v monarchistickém přepychu a nejhorší konec královny. Výtečná kniha.

jaja1989
27.05.2014 2 z 5

zajimava knizka ale smutna

Lucy2211
09.05.2014 5 z 5

Úžasná kniha, jen těžko sehnatelná. Narazila jsem na ni náhodou v antikvariátu a musím říct, že autorka Carolly Erickson opět nezklamala. Dokázala mimořádně vylíčit, jak to v té době vypadalo a jak to na královském dvoře chodívalo. Marie Antoinetta to neměla vůbec lehké... Doporučuji knížku přečíst, určitě se dozvíte mnoho o královně Francie, i mnohem více...