Cesta ke hřbitovu

Cesta ke hřbitovu https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18579/mid_cesta-ke-hrbitovu-WEc-18579.png 4 22 7

Název Filipova románu má dvojí smysl: charakterizuje prostředí, v němž se odehrává část příběhu, a zároveň symbolizuje osud románových postav. Těmi jsou stálí hosté jedné dobře prosperující kavárny spolu s rodinou majitele. Vypravěčem je dospívající kavárníkův syn. Román začíná v takřka idylických dobách první republiky: jen vzdáleně do lokálu doléhají hlasy rozbouřeného světa, připravujícího se na válku; chodí sem pan farář Kempf a pan profesor Klimesch se svou nádhernou němčinou, vykřikují tu opilí fašisté v čele s kapelníkem Houžvou, přou se benešovci s rakály a komunisty. Všichni společně ještě mohou hrát hazardní hry, ukryti před bdělým okem strážmistra Flanderky. Idyla však končí, s příchodem fašistů do Ostravy se začínají naplňovat osudy: farář Kempf odchází dobrovolně ze světa, na jeho místo v lokále nastupuje SS sturmbannführer Berger, doktor práv a bývalý herec kočovné společnosti, stává se milencem vypravěčovy maminky a jeho hlavním protihráčem. Válečné události pořádně zamíchají osudy lidí. V příběhu, který strhne svou desiluzivností v pohledu na glorifikované hodnoty i svou zdánlivou cyničností, najde čtenář osobitý otisk nedávné a stále vzrušující minulosti.... celý text

Přidat komentář

leny.wood
02.01.2022 3 z 5

Co se vleče, neuteče - tak bych shrnula svůj dojem z knihy. Čte se dobře, líbil se mi i příběh, ale na mě byl děj příliš rozvleklý, uvítala bych jej kratší.

Kuža007
26.03.2020 5 z 5

Silný příběh z období okupace Československa a vzniku Protektorátu Čechy a Morava.


Lu_books
30.09.2019 4 z 5

Jde o velmi silný příběh znázorňující zoufalost doby a těžkosti mladého člověka v ní vyrůstající. Složitost a spletitost díla svým způsobem naznačují také snahu autora zpětně se vypořádat se složitostí a spletitostí lidských osudů v těžké době. Můžeme mu tak odpustit i někdy až příliš dlouhé pasáže, aneb jak řekl v doslovu Ludvík Vaculík, který román srovnává se Škvoreckého Zbabělci: "Zdá se mi tedy, že Zbabělci jsou dílo dokonalejší formálně, Cesta ke hřbitovu je pravdivější."

mata57
16.02.2019 5 z 5

Střízlivě vyprávěný příběh mi místy stylem připomínal díla Hrabala a Poláčka. Další z kamínků mé mozaiky života před a během II.světové války.

Hedik1608
14.12.2017 3 z 5

V nasi knihovne maji obcas vyprodej knizek. Zde jsem na tohoto autora narazila a Cesta ke hrbitovu je mou prvni knihou od Filipa. Mam rada mic rada knihy s valecnou tematikou, ale v teto jsem trochu tapala. Spatne jsem se prenasela ze snu a reality hlavniho hrdiny, postavy mi prisli malo propojene s hlavnim hrdinou... Myslim, ze na ni brzy zapomenu.

Blue
15.02.2012 5 z 5

Velmi pravdivá a drsná kniha. Pokud Ota Filip skutečně prožíval události, které popisuje, není mu co závidět. Na druhou stranu jako čtenáři buďme rádi, že se to stalo, nebýt toho, byli bychom ochuzeni o mimořádný čtenářský zážitek a česká literatura o jednu významnou knihu.

WEIL
20.08.2011 3 z 5

Autor čerpá v této knize ze svých postřehů v období kolem II. světové války.