Cesta k Černým modlám / Bílé zlato

Cesta k Černým modlám / Bílé zlato https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164567/bmid_cesta-k-cernym-modlam-bile-zlato-SBt-164567.jpg 2 4 2

Soubor dvou prací, jejichž jednotícím prvkem jsou drahé kovy (zlato, platina). Cesta k Černým modlám je dobrodružný příběh ze zlatokopecké osady na sovětském Dálném severu. Jde o záchranu zavalených zlatokopů, čemuž se snaží zabránit dva zločinci. Bílé zlato je popisem nepředstavitelně primitivního způsobu dobývání platiny na uralských nalezištích v 19. století.... celý text

Přidat komentář

Yarwen
18.10.2015 3 z 5

První povídka knihy líčí strastiplnou cestu řidiče náklaďáku, který veze čerpadlo zasypaným kutačům zlata, jejich jedinou záchranu - jeho jízdu se mu snaží překazit duo kriminálníků, kteří horníky zasypali. Příběh se čte dobře a nepostrádá napětí.
Druhá povídka se týká rýžovačů platiny. Žijí v neskutečné bídě, nicméně narazí na bohaté naleziště a objeví se peníze. Tohle není ani tak o příběhu, jako spíše o zajímavé sondáži do mysli lidí nezvyklých na peníze, jak si s novou situací poradí - zvládne to lépe mladý Kirjuška, náhle přemístěný z bídy do (z jeho pohledu) bohaté rodiny, nebo děda Jelizar, který drží otěže své rodiny pevně v rukou?
Za mě dobré čtivo a dávám palec nahoru (64%).

tenax
13.10.2013 odpad!

Neuvěřitelně naivní příběhy, první oslavující hrdinství sovětských lidí, druhý takřka bez děje o osudech dvanáctiletého chlapce Kirjušky. Přečetl jsem s velkým sebezapřením. Navíc přímo odporné tušové ilustrace. Již nikdy!


Štítky knihy

zlato platina

Autoři knihy

Dmitrij Narkisovič Mamin-Sibirjak (p)
ruská, 1852 - 1912

Kniha Cesta k Černým modlám / Bílé zlato je v

Přečtených5x
Knihotéce10x
Chci si koupit1x