Cesta do Ruska. Fejetony, reportáže, poznámky v deníku 1919–1930

Cesta do Ruska. Fejetony, reportáže, poznámky v deníku 1919–1930 https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344671/bmid_cesta-do-ruska-fejetony-reportaze-p-m6y-344671.jpg 4 11 5

Bolševické Rusko dvacátých a třicátých let 20. století vábilo mnoho spisovatelů a umělců jako místo, kde proběhla zásadní reforma společností a kultury. Vedle André Gida, Egona E. Kische, Liona Feuchtwangera a Georga Grosze tam vycestoval také známý romanopisec Joseph Roth, autor nesmrtelného Pochodu Radeckého a Kapucínské krypty. Velká zvědavost a zájem o současné dění podnítily i Rotha, aby jako tehdejší redaktor Frankfurter Zeitung prozkoumal novou podobu ruské kulturní krajiny – včetně každodennosti života obyvatel sovětských měst. Zajímal se však o pestrou paletu témat: o náboženství, armádu, vztah jednotlivých národů, moderní umění, ale například i o emigraci. Učinil tak svým nenapodobitelným způsobem, který prozrazuje mistra jazyka a bystrého pozorovatele lidí i míst.... celý text

Přidat komentář

LBZ
22.05.2019 2 z 5

Pro mě velmi květnatý styl a velmi málo informací (vlastně stačilo přečíst doslov). Období NEP se autorovi evidetně nelíbilo a zklamalo ho. Možná by bylo zajímavé, kdyby podnikl stejnou cestu v následující dekádě např. hladomor na Ukrajině, ale v té době by ho tam stejně nepustili.

Lenka4
25.03.2018 5 z 5

Ani desítky let od doby, kdy byly napsány, články neztratily živost, atmosféru, informační hodnotu a vtip. Některé myšlenky navíc mají aktuálnost i v dnešní době.


bejan
10.08.2017 5 z 5

Jen opravdový Mistr dokáže psát fejeton o astrachaňských mouchách a přitom sdělit vše podstatné o životě a lidech v tomto městě daleko na východě bolševického Ruska.

Roth je jako vždy přesný v pozorování a popisu, bohatý v jazyce, vzdělaný v tématu a přitom jako autor je angažovaný a své sympatie/antipatie neskrývá.

Číst jeho knihy, to je jako sednout si do nejlepší vídeňské kavárny a objednat si sacher a kávu!

naroznej
28.07.2017 4 z 5

Kniha dobrá pro toho , kdo se zajímá o historii 20-tého století. Není to žádná učebnice .Aby se v ní člověk orientoval musí něco z historie znát. Anebo může sloužit jako studijní materiál pro další studim ...apropo , když jsem si přečetl reportáž z roku 1919 ze západního Maďarska a o nepokojích , které tam vznikalo , když mělo být připojeno k Rakousku , nedalo mi to , abych si na internetu nevyhledal další informace o této době a rozdělování velkého Rakouska

bondula
28.09.2015 4 z 5

Cesty do Ruska sú zbierkou pamätí a fejtónov, pôsobiacich ako zrážka salónnych komunistov s krutou realitou mladého Sovietskeho zväzu v období NEPu. V diele sa odrážajú Rothove ľavicové postoje, chváli čo sa sovietom podarilo, plánuje, čo by sa ešte podariť mohlo. No nemá problém aj kritizovať. A tém na ktoré je treba poukázať, nachádza nepočítane. Z článkov silne cítiť jeho idealizmus, ktorý dnešní ľudia, ktorí už vedia, ako socialistický experiment dopadol pochopia iba ťažko. Podobne, ako Roth nechápal, že čo si môže dovoliť ako cudzinec, to by ako občan Sovietskeho zväzu nemohol.
Je to akási ľahká propaganda východu na západe. Avšak propaganda skvele literárne spracovaná, takže i keď s väčšinou prezentovaných názorov nesúhlasím, Rothove texty sa mi nesmierne páčia. Silné, autentické a umelecké svedectvo o svojej dobe.

Štítky knihy

Židé Rusko fejetony Sovětský svaz reportáže

Autorovy další knížky

Joseph Roth
rakouská, 1894 - 1939
1974  87%Pochod Radeckého
1969  76%Kapucínská krypta
1934  87%Job
2011  81%Legenda o svatém pijanovi
2011  84%Filiálka pekla na zemi

Kniha Cesta do Ruska. Fejetony, reportáže, poznámky v deníku 1919–1930 je v

Právě čtených1x
Přečtených13x
Doporučených4x
Knihotéce7x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x