Cesta do Jaroslavi

Cesta do Jaroslavi https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24497/bmid_cesta-do-jaroslavi-uq9-24497.jpg 4 5 1

Kniha Rolfa Schneidera Cesta do Jaroslavi vypráví příběh mladičké Gity, berlínské středoškolačky, kterou potkalo první životní zklamání. Gitu nepřijali na studijní obor, který si vybrala, je jedináček a s příliš zaměstnanými, ctižádostivými rodiči si zvlášť dobře nerozumí. Zatím nejhlubší citový vztah jejího krátkého života ji vázal k zemřelé babičce Hele, která byla Polka, a po jejích stopách, na své cestě, jež je v podstatě útěkem z domova, se Gita vydá do polského městečka Jaroslavi.... celý text

Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Die Reise nach Jaroslaw


více info...

Přidat komentář

broskev28
10.09.2017 5 z 5

Knížku jsem četla v pubertě, tedy v dobách reálného socialismu. Tehdy rozhodně nebyla k dispozici taková záplava knih pro -náctileté a já jsem po dlouhém hledání objevila Cestu do Jaroslavi. Vydala ji Mladá fronta v "černožluté" edici 13. Byla jsem nadšená, protože děj byl skvělý a netradiční, a byla to v té době jedna z mála knih, kde se mluvilo (a tedy i psalo) nespisovně!
Líbily se mi - tehdy i dnes - ilustrace Jindřicha Kovaříka. Autor ústy hlavní hrdinky občas glosoval vznikající situace takovým suchým, téměř by se dalo říci anglickým humorem: Časem Janovi začalo docházet to, co jsem už dávno věděla, že totiž gotický kostely z pálenejch cihel mají při vší rozdílnosti něco společnýho: jsou z pálenejch cihel, jsou gotický a jsou to kostely.
Proto mi bylo moc líto onoho 50%ního hodnocení v záhlaví této stránky a přidávám plný počet hvězd.