Cesta divokého muže

Cesta divokého muže https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266359/cesta-divokeho-muze-266359.jpg 4 14 4

Kniha františkánského kněze Richarda Rohra a Josepha Martose pojednává o širokém spektru témat souvisejících s mužskou spiritualitou – o mužském a ženském aspektu v duchovním člověku, o společenském systému bílého muže, mužské emancipaci a iniciaci, o funkci tvůrce, agresora a rozsévače, o roli otce a děda v životě muže, o základních mužských archetypech. Rohr a Martos shrnují pohledy kulturní antropologie, teologie a psychologie. Předkládají nám množství zajímavých podnětů pro duchovní život, které načerpali ze svých bohatých pastoračních zkušeností. Autoři se nebojí otevírat témata, která se při formaci mužské spirituality často opomíjejí.... celý text

Přidat komentář

vlkcz
05.06.2023 3 z 5

Já nějak nevím. Se spoustou myšlenek, které autor v knize uvádí se ztotožňuji. Hlavně tedy s těmi, kterými analyzuje příčiny. Ale v okamžiku, kdy se snaží hledat řešení, vítězí, zdá se konfese, byť v textu kritizovaná. A začínají se objevovat rozpory a protimluvy. Mužům k jejich mužství má pomoci více ženskosti. Budiž. Ale... Má je k tomu dovést církev, která je dle autora plná mužů, kterým mužství chybí. A je podle něj plná ženské energie. Proto asi to ženství u reálných žen tak pronásledovala a mnohdy stále pronásleduje. A v jejím čele stojí muži, kteří přesně odpovídají nedospělému mužství, které tak kritizuje u civilizace bílého muže ze západu.
Hlavně se nenechat svést z cesty pravé víry "new age bláboly", které ale sám, byť konfesním jazykem sdílí.
Možná dobrá kniha, ale ne pro mě. A myslím, že ani pro toho, kdo se už v tématu trochu orientuje a promýšlí ho.

Drohtnian
04.06.2020 2 z 5

(SPOILER) Kniha na mě působila složitě, myšlenky na sebe málo navazovaly a věty měly víc vrstev porozumění. Autor radí církvi a všem mužům, jak být pravým mužem, přičemž sám takovým mužem není a vinu hledá mimo sebe. Myšlenky lze zařadit do okruhu katolické spekulativní teologie: Písmo Svaté není podkladem myšlenek, ale nejdřív jsou nastoleny myšlenky a následně se hledá v Bibli (a taky u Karla G. Junga), co by pomohlo ty myšlenky podepřít.
Podle něho správný muž by měl mít v sobě víc ženskosti (jing potřebuje jang princip), a nelze se stát opravdovým mužem bez patřičného iniciačního rituálu s fanfárami.
Netvrdím, že Richard Rohr nemá originální uvažování, ale je to jen další filosofie, která potřebuje na sebe poutat pozornost a odmítat jiné.


Lilda
10.05.2019 5 z 5

Konečně skvělá teologická kniha, která totálně vybízí k akci. Nejenom k teorii ale k praxi. Prosím. Proč není tohle v povinné četbě všech mužů a kluků. Samozřejmě člověk asi musí mít jisté předchozí znalosti a i prožitky k tomu, aby pochopil, o co autorovi jde. Neříkám, že já to chápu. Ale nadchlo mě to. Spojení psychologie a teologie a praxe činí z této knihy úžasný nástroj a povzbuzení pro muže, ale i pro ženy. A myslím, že i pro matky je to dobrý podnět pro pochopení jejich úlohy a úlohy otce.

berau
01.08.2018 3 z 5

Jako jeden ze stěžejních bodů, autoři probírají téma iniciačního rituálu u nedospělých mužů a jeho absenci v moderní společnosti. Autorské doporučení biřmování jako novodobý druh tohoto rituálu, nemohu přijmout. Sám s ním mám svou zkušenost a nemohu říci, že by mne to nějak pozitivně poznamenalo. Možná to bude tím, že jsem se nechal pokřtít až v dospělosti :-)

Autorovy další knížky

Richard Rohr
americká, 1943
2001  88%Enneagram. Devět tváří duše
2015  92%Pád vzhůru
2007  87%Stát se moudrým mužem
2002  80%Cesta divokého muže
2005  95%Adamův návrat: Mužská iniciace