Český sen

Český sen https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105837/cesky-sen-105837.jpg 4 9 3

Kniha Český sen začíná 329 dní předtím než plukovník generálního štábu Emanuel Moravec zatkne prezidenta Beneše. Oldřich Knitl se zde tematicky zabývá československým rokem 1938. Žánrově jde o poněkud neobvyklé spojení eseje s něčím, co by se snad dalo nazvat historickým sci-fi. Jde o úvahy, které se opírají o co nejpřesnější historická fakta a které co možná nejpřístupnější formou hledají vysvětlení aktuálních událostí roku 1938 jednak v jejich dějinných předpokladech, jednak v charakterech a osobních danostech hlavních postav tehdejšího dramatu – Hitlera, Chamberlaina, Beneše, Daladiera, Bonneta a dalších. Poslední čtvrtina knihy historickou realitu opouští a pokouší se fiktivním dějem odpovědět na otázku, která Čechy dodnes zajímá, totiž co by se stalo, kdyby tehdy 30. září o polednách nedošlo ke kapitulaci. I zde jsou ale podkladem fakta – mezinárodně politické rozložení sil, domácí situace, plány a vojenská síla německé a československé armády.... celý text

Přidat komentář

hrebmi
16.06.2017 4 z 5

Především jde o esej, tedy subjektivní text. Má to spád, mnohdy velmi zajímavé detaily a do té doby mně neznámé skutečnosti. Knihu jsem přečetl při pobytu v zahraničí, takže nebyl prostor některé až překvapivé informace ověřit. Místy mi už ale byl autorův povýšený hodnotící sarkasmus na obtíž.
Každopádně jde o hutné shrnutí mnichovských událostí, přičemž samotná konference je proporčně vzata dosti zkrátka. V hodnocení smyšlené závěrečné části se připojuji k předešlým komentářům, úvahy autora jsou realisticky střízlivé. Ne jako v knize pana Drnka Žáby v mlíku, kde gerojství a štěstí českého lva nezná mezí. Z tohoto pohledu je zajímavou skutečností, že obě zmiňované fikce obsahují čs. protiofenzivu do Rakous. U toho mne napadá, že tehdy by mohl Hitler jako rodilý Rakušák opravdu ztrácet nervy, zvlášť vezmeme-li v úvahu ne zcela říšsky německé místní obyvatelstvo přičleněné nedávným anšlusem.
Ještě na jednu věc autor ve své fantazii zapomněl - někam se mu ztratila Moravcova výzvědná služba.
Souhrnně nebylo co tehdejším politikům v tak obtížné situaci závidět, na podzim 38 už existovala pravděpodobně jen samá špatná řešení.

trudoš
12.04.2015 4 z 5

Nejde o válečný ani akční román. Je to spíše histografická esej shrnující fakta o událostech, které předcházely Mnichovské dohodě a následnému vyhlášení kapitulace Československé republiky. Oldřich Knitl dopodrobna osvětluje situaci v předválečné Evropě a seznamuje nás s hlavními aktéry tehdejšího dramatu. Dokonce jde i o stupínek dál do minulosti a zasvěcuje do česko-německých vztahů, odvíjejících se už od nějakého třináctého století. Teprve v poslední čtvrtině knihy autor opouští historii a snaží se fiktivním a přitom střízlivým dějem rozehrát události, které se odvíjejí od myšlenky „co kdyby“ Československá republika odmítla mnichovský diktát. Ani zde se však nerozvíjí žádný dobrodružný příběh. Opět jde o objektivní souhrn událostí (i když samozřejmě relativních), které autor netahá z klobouku, ale se snaží co nejvěrněji opírat o doložitelná fakta (diplomatická situace v Evropě, technické vybavení a možnosti armád, strategické rozmístění vojsk a podobně).


Jibro
28.05.2013 5 z 5

Pro mě zatím nejlepší shrnutí období Mnichova 1938 s trochu zavádějícím názvem, ona je to spíš česká noční můra, z textu na mě dolehla tíseň a vztek provázený nechápavým kroucením hlavou nad tím, do jaké situace jsme se dostali, částečně i vlastní vinou. Autor klade důraz i na osobní vlastnosti lidí, kteří byli zrovna u moci, docela mě překvapilo jaký vliv měli na běh dějin i zdánlivé maličkosti, jako třeba vzájemná osobní antipatie Beneše s polským ministrem Beckem. Zabývá se i dávnou minulostí a popisuje počátky a příčiny německého osídlení a vzájemné vztahy, které nikdy nebyly idylické.
V poslední čtvrtině přechází od historie k fikci a zkouší odpovědět na věčnou otázku co by se stalo kdyby jsme se bránili, ale i tato fiktivní varianta se drží reality a rozhodně nerozvíjí divoké teorie o vítězství naší armády, spíš na mě působí, že v situaci v jaké jsme byli už neexistovalo žádné dobré řešení.
Kniha by mohla sloužit klidně i při výuce, protože čtivě a srozumitelně shrnuje sled událostí, i na první pohled nesouvisejících, které mohou vést k obrovským tragédiím, kdy jde o samotné přežití národa. Poučná, varující a obávám se, že stále aktuální.