Červený stan, vzpomínky na sněhy a ohně

Červený stan, vzpomínky na sněhy a ohně https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42278/cerveny-stan-vzpominky-na-snehy-a-ohne-42278.jpg 4 10 4

Paměti letce a arktického badatele, v nichž vypráví o svém mládí, o své rodině a především o dvou výpravách k severnímu pólu.

Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

La tenda rossa, memorie di neve e di fuoco , 1969


více info...

Přidat komentář

petrarka72
25.06.2023 3 z 5

Bohužel přečteno do poloviny a pak jen prolistováno. To poměřování pinďourů s Amundsenem v souvislosti s výpravou Norge (a s jinými v jiných souvislostech) mě prostě znechutilo... Napadlo mě znovu se cca po třiceti letech podívat na sovětsko-italský film z roku 1969. Byl naivní, romantický, se spoustou krásných přírodních záběrů a hereckých hvězd a řešil v rámci nočního soudu somnambulního Nobileho otázku zodpovědnosti velitele za osobní rozhodnutí a životy podřízených. Mimochodem, poslouchat Seana Conneryho, Claudii Cardinalovou, Petera Finche a Hardyho Krügera s ruským dabingem je zážitek z rodu neuvěřitelných - ale muzika Ennia Moriconeho vás udrží v pozornosti.

RoBertino27
15.03.2021 4 z 5

Bylo by omylem označovat tuto knihu za výlučný popis katastrofy generála Umberta Nobileho. Věnuje se podrobně dětství i své vojenské kariéře, jakým způsobem se dostal ke vzducholodím a můžeme si přečíst i vzpomínky na první cestu k pólu společně s dalším velikánem Roaldem Amundsenem na vzducholodi Norge. Zavádějící může být název, protože sovětský režisér Kazalotov skutečně natočil o tragédii Italie velmi vysoce ceněný stejnojmenný film s hvězdami tehdejšího filmového plátna.


JohnnyBane
18.05.2018 5 z 5

Paměti Italského génia shrnující jeho dětství dospívání a dobrodružný život . Je to dojemné vidět v textu optimismus muže který zažil spoustu nespravedlnosti příkoří a krutosti ale přesto vytrval a bojoval za sebe a za hodnoty které respektoval. Nobile se vrací po čtyříceti letech k událostem Vzducholodi Itálie a boji proti fašismu. Z knihy jde cítit určitá zlomenost jejího autora ale přesto nebo spíše právě proto by jste ji neměli vynechat.

lenlou
26.02.2016 5 z 5

Úžasná kniha o ztroskotání vzducholodi Italia. Kniha byla i zfilmována. Doporučuji.

Štítky knihy

Arktida zfilmováno dobývání, dobyvatelé

Autorovy další knížky

Umberto Nobile
italská, 1885 - 1978
1972  86%Červený stan, vzpomínky na sněhy a ohně
1930  98%Katastrofa vzducholodi „Italie“ na severní točně
1979  88%Křídla nad pólem

Kniha Červený stan, vzpomínky na sněhy a ohně je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce19x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x