Černý Bob a bílý Bob

Černý Bob a bílý Bob https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156702/cerny-bob-a-bily-bob-156702.jpg 5 9 9

Vyprávění o vzdušném cestování dvou desítiletých chlapců, syna milionáře Boba Oaka a syna černošského šoféra Boba Darka a o vzniku jejich přátelství. Román je zaměřen proti nesmyslné severoamerické rasové diskriminaci.

Přidat komentář

Kartsy
18.04.2020 5 z 5

Úžasně nápaditý a napínavý příběh dokáže dětem až dojemně věrohodně přiblížit projevy lidské nerovnosti, která je podstatou pro kapitalistický (resp. feudální, otrokářský) systém. Naštěstí příběh ukazuje, že i třídní determinaci dokáže překonat mezilidská solidarita a ctnosti jako např. přátelství. Také velmi pěkně vysvětluje, že demokracie a lidská důstojnost lze postupně vybojovat občanským aktivismem. Kniha je dnes bohužel ještě mnohem aktuálnější než v době svého vzniku...

slunicko1958
01.04.2018 5 z 5

Jako malá jsem tuto knížku měla ráda. Vnímala jsem rasovou diskriminaci, ale tím dětským způsobem. Černého Boba mi bylo líto, protože byl chudý, a bílého Boba jsem nesnášela, protože se choval k černému Bobovi nadřazeně.
Nejvíc mě bavilo cestování na obrovském papírovém draku, s Boby jsem navštívila eskymáky, indiány, Tichomoří... To bylo fantastické.