Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román

Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522026/bmid_cernobyl-pad-atomgradu-graficky-rom-6572d898984bf.png 4 25 7

Od sovětského šlendriánu až k nemoci z ozáření, radioaktivnímu mraku putujícímu nad celou Evropou a opuštěné zóně nikoho. Z knihy Černobyl, pád Atomgradu pochopíte i fungování atomového reaktoru, ač jsou tu technická fakta na posledním místě. Komiks sleduje jadernou tragédii od zárodků příčin až po desítky lidských příběhů, do nichž krutě zasáhla. Nebyl to jen personál elektrárny či hasiči, kteří přispěchali na pomoc bezprostředně po výbuchu, ale i jejich rodiny, obyvatelé okolí i dobrovolníci, kterým nezbývalo než uposlechnout rozkaz a přijet likvidovat následky katastrofy. „Mírový atom“, jak jaderným elektrárnám přezdívali, měl být chloubou Sovětského svazu. Místo toho sledem špatných rozhodnutí za jedinou noc odhalil nesmyslnost jeho řízení a nelidskost systému, k jehož pádu nakonec nepřímo přispěl. Ovšem za cenu tisíců zmařených životů a nedozírných následků pro krajinu, kterou ale ti, kteří se sem vrátili, nepřestali milovat.... celý text

Přidat komentář

muchomurka
28.04.2024 4 z 5

Komiksy čtu velmi málo, nevyhovuje mi tento formát. Ale tady jsem udělala výjimku, protože téma Černobylské havárie mě fascinuje.
Co se týče zpracování tématu, tak za mě bylo chvílemi dost zkratkovité a kdybych neměla o Černobylu načtené další knihy a články, tak se v tom ztrácím a chybí mi souvislosti. Naopak oceňuji informace o tom, že za podpory Evropy se podařilo postavit bezpečnější sarkofág. Uf.
Celkově hodnotím knihu kladně, myslím, že je potřeba o tomto tématu a důsledcích černobylské katastrofy mluvit

jarynek
01.04.2024 4 z 5

Celkem mne kniha bavila, ale z důvodu rozsahu je vyprávění pojato hodně zkratkovitě. Jakoby autor chtěl do knihy pojmout hodně životních příběhů a technických a historických faktů, ale pak musel každé téma redukovat na základní ideu.


alsha
26.03.2024 5 z 5

Podvečerní hodinka s touto knihou doplňující informace ze seriálu o další detaily a kontext. Absurdní svět sovětského člověka nasvícení zase trochu jinak.

Fortuna7
04.02.2024 4 z 5

V tomto grafickém románu nejvíc oceňuji paletu barev a celkový nápad, jak katastrofu v Černobylu zpracovat a převyprávět. Víc by mi ale vyhovovalo, když by se příběh rozdělil do více kapitol, protože já jsem někdy měla problém zpozorovat změnu perspektivy.

Vojslava
20.01.2024 5 z 5

Knížku jsem dostala do ruky s doporučením, že je to zajímavé shrnutí toho, co jsem četla na podzim. Bylo - oceňuju jednak nákresy, kterým rozumí i laik (a to přirovnání ke kamnům je tak výstižné!), akcentovány jsou ty nejdramatičtější a klíčové momenty a grafický styl ilustrátora je tak vykreslující! Víc času, přiznávám, jsem strávila obhlížením detailů obrázků než četbou textu; a některé byly velmi dojemné. Zkrátka příjemně a užitečně strávená sobotní hodina.

Ronnie68
27.11.2023 4 z 5

O Černobylu jsem četla už dost publikací... a když vyšel tento komiks... tak jsem si ho také chtěla přečíst... a konečně nadešel ten pravý čas... je zde zobrazen jak dobu, kdy byla elektrárna postavena ... dána katastrofa a její následky a důsledky... zajímavě zpracované...

punkgirl97
25.10.2023 5 z 5

Nejprve zde máte data, abyste se rozkoukali, co vzniku elektrárny předcházelo.

Děj poté na to navazuje výstavbou jaderné elektrárny, samotným jejím chodem, samotnou katastrofou a také samozřejmě dopad na lidi, co tam byli, ale i širšího okolí a pak také jak na to koukal svět, hlavně co tedy věděl.

Zpočátku tam bylo popsané složitěji, co se vlastně uvnitř elektrárny dělo, a pak to byli ukázané na názorně jednoduchém obrázku, zkrátka laicky. To jsem velmi ocenila. Chemii a fyziku jsem nějaký pátek neměla a nebyly to zrovna předměty, ve kterých jsem vynikala.

Když si vezmu kvůli čemu se to vlastně celé pos*alo tak mě z toho mrazí ještě víc.

Více na instagramu: @tera_cte

Štítky knihy

Ukrajina Černobyl jaderné elektrárny české komiksy historické komiksy jaderné havárie

Autorovy další knížky

Matyáš Namai
česká, 1993
2021  93%1984: grafický román
2018  82%Kapsy
2023  88%Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román